Од млијека у БиХ странци највише имају профита

Приходе више од милион марака годишње остварују 23 компаније у мљекарској индустрији у Босни и Херцеговини (БиХ), док их пет, од којих су четири у страном власништву, има милионски нето профит, показују званични финансијски извјештаји.

Босна и Херцеговина 14.10.2022 | 12:33
Од млијека у БиХ странци највише имају профита

Према подацима које прикупља Дун & Брадстреет, највеће приходе у дјелатности производње млијека и сира у БиХ има компанија Млијекопродукт из Козарске Дубице, која је лани приходовала чак 93,5 милиона марака. Власник ове мљекаре је Имлек из Србије, док се као власник Имлека води Адриатиц Луxцо из Луксембурга.

Ову компанију слиједи Меггле БХ из Бихаћа с приходима од 77,5 милиона КМ. Власник им је Меггле из Њемачке. Слиједи градачачки Инмер, који је имао приходе од 51,2 милиона КМ у 2021. години, а који је у власништву компаније Дукат из Хрватске, док је власник Дуката компанија Б.С.А Интернатионал из Белгије.

На четвртом мјесту је компанија Млијечна индустрија 99 (МИ99), такође из Градачца, са 42,2 милиона марака остварених прихода. Власник ове мљекаре је ТМД-АГС Нурдина Пешталића из Градачца.

Више од 20 милиона приходовао је и сарајевски Милкос, који је тако на листи топ пет компанија по приходима у мљекарској индустрији у БиХ. Ово је, као и претходна, компанија чији су власници у БиХ – ТЕЛОПТИЦ из Сарајева.

Највишу добит имају компаније са страним капиталом
Што се тиче нето профита, листа топ пет компанија је слична листи оних који имају највише приходе.

Млијекопродукт је на првом мјесту с прошлогодишњом зарадом од 2,6 милиона КМ, а слиједи га Инмер с нето профитом од 1,9 милиона КМ. Приближно исто зарадила је и компанија Меггле БХ.

Занимљиво је да се на четвртом мјесту по добити нашла Мљекара из Лакташа, чија је добит 1,4 милиона КМ, уз приходе који су за свега око 37.500 КМ већи од добити. Ова мљекара не биљежи пословне приходе, већ финансијске од 1,4 милиона, док су евидентирани пословни расходи око 13 хиљада КМ.

Власник ове фирме је Имлек из Србије, а годинама су биљежили губитке. Мљекара Лакташи с Имлеком регистрована је као власник Млијекопродукта, који је прва компанија по приходима и добити у БиХ у сектору мљекарства.

На петом мјесту по профиту је МИ99, која је лани пријавила нето добит од милион марака.

Мљекара Имлек је убједљиви екстра-профитер на регионалном тржишту млијека и млијечних производа и предводи велике прерађиваче који владају док се стање на тржишту млијека драстично погоршава у цијелом региону.

Једино је Словенија самодовољна у производњи млијека, а у скорој будућности све државе у Адриа региону ће се суочити с потешкоћама у производњи, напомињу аналитичари у најновијој анализи тржишта. 

(Блоомберг Адриа   Фото:Пиxабаy)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛ

14.10.2022 11:13

Ако и треба гласали су за Милу па све унисти поцевси од мљекаре у БЛ па даље . Мљекара презивјела рат ал црвене скакавце који униставају све пред собом није могла . Опет кренула прица преко Перо Маљутке Милине погузне мухе и увлакаца . Мора да це избори опет цим је та прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.10.2022 12:40

Опасно нас странци музу

Name

ре

14.10.2022 13:28

Довели су нас до ситуације да су они који могу и хоце улагати у производњу која би се могла извозит у ЕУ отисли, а они који су овде и могу да неце због мафијаске структуре сектора.

Name

Борис

14.10.2022 15:43

Дефиниција рата гласи : "рат је прерасподјела богатсва". Када странци буду власници свега, а ми обична радна снага у сопственој држави, тада ће престати бусање у прса " великих Срба, Хрвата и Муслимана ( Бошњака ) ", али јбга. Биће касно. То је нама наша борба дала. Домаћа фукара се обогатила, држава продана, култура, школство и здравство уништени, а народ расељен и претворен у јефтину радну снагу. Браво идиоти, успјели сте

Name

Маx @Борис

15.10.2022 20:45

Свака част на коментару.Нема се шта додати.

Name

МеНАГЕР

14.10.2022 14:26

Добро досли у глобалну западну капиталистицку демократију

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

14.10.2022 14:32

Добродосли у друство гдје наси "одабрани" људи немају ниста против да продају странцима све оно сто су требали оставити унуцима. Не могу странци доци негдје док им неко домаци не отвори врата. За мало биједног мита спремни смо продати будуцност сопствене дјеце, толико о нама и "западној капиталистицкој демократији". Нико нам није крив осим нас самих.

Name

Процитао само наслов

14.10.2022 19:33

У БиХ профитирају искљуциво странци.Мислим,да није тако не би били ту и не само ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

15.10.2022 06:43

Слушао сам човјека који је упућен око откупа и извоза млијека да све и литар млијека које се одкупи у БиХ иде за извоз. Ми овдје наравно пијемо увежено млијеко у праху. То је та ЕУ од које очекујемо боље сутра. А ни данас нам ништа није боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

03.05.2023 23:13

Интересантно,да је баш он први налазач.Које глупости правосуђа,а још глупља објава на нету.Из познати случајева слушам,да сада ни лопову не смијеш рећи да је лопов,док се то не докаже,а правосуђе може да одговара са клевету.Џаба се препуцават путем коментара,ко може доказат да је то уопште тог власника торбица,те како утврдити без свједока колико је било новца.Данас у свијету има сакојаких глупости,ал ова је највећа.

ОДГОВОРИТЕ