Видић: Желио сам да се кандидујем за предсједника ФСС

Бивши репрезентативац Србије Немања Видић каже да је имао жељу да се кандидује за председника ФСС.

Фудбал 14.10.2022 | 11:57
Видић: Желио сам да се кандидујем за предсједника ФСС

Ипак, некадашњи капитен Црвене звезде и Манчестер јунајтеда није могао да се укључи у изборну трку.

"Сада када живим у Србији сусрећем се с људима који воле и прате српски фудбал. Обичним људима, али и функционерима. Питају ме многи из света фудбала, представници клубова и остали, зашто се ја који имам поштовање и кредибилитет на светском нивоу не укључим да помогнем српском фудбалу и кандидујем се за председника на предстојећим изборима у ФСС.

Баш због свих тих људи имао сам жељу да се кандидујем, иако свестан да бих тиме лично изгубио, како ја, тако и моја породица, али нисам имао могућност да то учиним из процедуралних разлога које су у надлежности Фудбалског савеза Србије", рекао је Видић за Спортал.

Видић је објаснио шта га је тачно спречило да поднесе кандидатуру.

"По статуту ФСС, члан 48 став 2, кандидате за председника може да предложи Извршни одбор одговарајућег територијалног фудбалског савеза, лиге или пет делегата. Неспорно је да су региони и лига блиски Фудбалском савезу Србије и да ту не би могао да добијем подршку. Неки председници територијалних савеза су у претходним сазивима били чланови Извршног одбора ФСС, док су новоизабрани исто део система.

Сви територијални савези имају заједно 42 делегата од укупно 85, колико броји скупштина. То је 49 одсто сазива скупштине, па формално са још само једним гласом имали би већину. Једини објективан начин да се кандидујем за председника ФСС је да ме предложи пет делагата скупштине из осталих организација у фудбалу, међутим они формално правно не постоје, јер ниједном делегату на данашњи дан нису верификовани мандати, па ми је и у том смислу онемогућено да разговарам с њима о својој кандидатури. Једноставно, не знам ко ће бити делегати на изборима који ће се одржати за две недеље, што је само по себи апсурд".

Он доводи у питање легитимитет изборног процеса ФСС.

"Нисам правник, али неко би могао да се позабави тиме да ли су ови избори уопште легитимни. Стекао сам утисак да је Фудбалски савез Србије изменио и усвојио Статут као и све изборне правне акте да би имао потпуну контролу над читавим изборним системом.

Претпостављам да би у било којим околностима Одбор за сповођење избора нашао начин да својим тумачењем одбаци моју кандидатуру, а наведени одбор је постављен од стране Извршног одбора Фудбалског савеза Србије и одлуку о њиховом постављању је потписао Ненад Бјековић, који је уједно и кандидат за председника Фудбалског савеза Србије на предстојећим изборима. Мислим да нема потребе да додатно појашњавам и да је све кристално јасно".

Видић је пре годину и по дана подигао велику прашину својим изјавама о челницима ФСС.

"Оно што сам тада у последњем интервјуу рекао о бившем председнику ФСС, нећу да му помињем име, па и о новом потенцијалном председнику показало се као тачно. Нажалост, само је питање времена када ће и друге ствари везане за клупски фудбал, о којима сам такође говорио, изаћи на видело. Надам се да последице неће бити такве какве је доживео велики српски клуб ОФК Београд.

Не бих се понављао. Ето, све сам већ рекао. Уосталом, упоредите кадрове из времена мог првог интервијуа са данашњим даном и видећете да су то исти људи".

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко

14.10.2022 12:57

Нисмо ти заборавили онај пенал и није ти мјесто у савезу.

ОДГОВОРИТЕ