Кина за решавање украјинске кризе путем дијалога

На 11. хитној специјалној седници УН одржано је гласање о Нацрту резолуције о украјинском питању. Кина је остала уздржана. Кинески заменик представника УН Генг Шуанг је апеловао на политичко решење украјинске кризе.

Свијет 13.10.2022 | 11:37
Кина за решавање украјинске кризе путем дијалога

Како је навео Генг, Генерална скупштина УН, као најсимболичнија институција УН, треба да смањује несагласности и остварење консензуса када је реч о украјинском питању.

Генг је додао да нацрт резолуције који је предложен на седници није у интересу остварења поменутих циљева, тако да је Кина остала уздржана.

Предлози Генералне скупштине УН морају да се придржавају принципа равноправности, сви ставови земаља чланица треба да се саслушају и сви предлози земаља чланица треба да се цене, рекао је Генг Шуанг.

Он је такође изразио дубоку бригу због ескалације сукоба, а приоритетни задатак је да све стране задрже уздржаност. Без обзира на велике изазове, врата политичког решавања кризе не морају бити затворена.

Кинески представник је истакао да се хуманитарна ситуација у Украјини погоршава, а да ће је долазећа зима отежати. Кина поздравља што су суседне земље Украјине прихватиле неколико милиона избеглица.

Кина подржава УН и међународне организације да даље пружају помоћ Украјини на принципу хуманитарности, равноправности и независности. Стране у сукобу морају да се строго придржавају међународних хуманитарних закона, да заштите цивиле а поготово жене и децу.

Генг Шуанг је истакао да Кина увек инсистира на томе да суверенитет територија мора да буду поштован, безбедност свих страна мора да буду цењена. Као одговорна земља, Кина увек стоји на страни мира и играће конструктивну улогу у ублажавању ситуације и налажењу политичког решења кризе.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Који дебилчина!!!

13.10.2022 18:59

Окреће се ка Украјини,а у његовој држави,спрема се пакао.Бори се Кино,за профит,док ти се темељи љуљају!Убрзо ћеш осјетити ко је Америка,Британија,и УН,али,бојим се прекасно.

ОДГОВОРИТЕ