Брисел ће условно препоручити статус кандидата за БиХ

Европска комисија (ЕК) ће највероватније условно препоручити доделу статуса кандидата за Босну и Херцеговину, потврдило је за Радио Слобода Европа (РСЕ) неколико бриселских извора.

Свијет 11.10.2022 | 20:02
Брисел ће условно препоручити статус кандидата за БиХ

Европски комесар за проширење, Оливер Вархелyи (Вархељи) ће у среду 12. октобра обелоданити пакет проширења заједно са индивидуалним годишњим извештајима за сваку државу појединачно.

Неколико извора из ЕУ су потврдили да ће ЕК изаћи са препоруком за давање статуса кандидата за Босну и Херцеговину, али уз одређене услове.

Који су услови?

Број услова који ће бити приложени препоруци, ће бити "значајни" наводе ови извори који објашњавају да ће ти услови бити углавном везани за 14 приоритета које је Европска комисија представила 2019. године, у мишљењу о спремности БиХ да постане земља кандидат.

Те године је Европска комисија само изашла са приоритетима које БиХ треба да испуни како би отпочела процес приступних преговора и није изашла са експлицитном препоруком за статус кандидата.

Наиме, Босна и Херцеговина ове године, има релативно негативан извештај Европске комисије. Према документу у који РСЕ има увид Европска комисија закључује да у кључним пољима, Босна и Херцеговина није учинила никакав напредак.

Лоша оцена у годишњем извештају је разлог зашто су, како се сазнаје, неки комесари били против да се препоручи статус кандидата за БиХ.

Који су наредни кораци?

Пакет проширења треба да у среду, 12. октобра, усвоји колегијум ЕК, што подразумева све европске комесаре, укључујући и председницу и потпредседнике ове институције.

Извори РСЕ су потврдили да је пронађена компромисна формулација како би се задовољили сви комесари који ће, према очекивањима, дати сагласност за условну препоруку.

Шта је претходило?

Наиме у случају Босне и Херцеговине, донедавно, није било говора да се препоручи статус кандидата.

Препорука ЕК да се Украјини додели статус кандидата "са разумевањем" да ће земља накнадно испунити неопходне услове, а потом и додела овог статуса за Украјину, покренуло је питање БиХ као земљи чији је кандидатски статус повезан са претходним испуњавањем критеријума.

На самиту који је одржан 23. јуна ове године, државе чланице су позвале Европску комисију да изради нови извештај о реформском процесу у Босни и Херцеговини, након чега би ЕУ била спремна да размотри могућност додељивања статуса кандидата.

"ЕУ је спремна да БиХ додели статус земље кандидата и у том циљу позива (Европску) Комисију да без одлагања извести Савет ЕУ о имплементацији 14 кључних приоритета наведених у њеном мишљењу са посебном пажњом на оне који представљају значајан скуп реформи како би се Европски савет вратио да одлучује о овом питању", стоји у усвојеним закључцима шефова држава и влада ЕУ на јунском самиту.

Након препоруке ЕК, статус кандидата за једну земљу разматрају и одобравају државе чланице ЕУ, на нивоу шефова држава и влада.

(РСЕ Фото: Профимедиа)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цастле

11.10.2022 18:30

Е, моја ЕУ, приоритет ми је да оберем жито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2022 20:10

Приоритет је да нас ви оставите на миру, и забавите се о себи ако Бог да. Ми смо били у срцу Европе кад није ни постојала та васа лазна унија која и сада постоји само на папиру. Гори сте од царевог новог одијела. Немамо ми у ста улазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бриселина Удринциц

11.10.2022 20:37

И у ЕУ влада једноумље! То вец имамо од стране СНСД-а, стацемо у ЕУ? Градјанско друство треба сами да изградјујемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2022 03:16

Какј да изградјујемо градјанско право кад нас воде људи са црни листа и криминалци који су дрзаву и народ унистили до те мјере да нам нема помоци..

Name

ЕУ Кула од карата

11.10.2022 22:58

Прије ће се ЕУ распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед ка ЕУ

12.10.2022 10:18

Па фино и треба тако и са тим Додо мора под ЕУ суд. Ту страначке судије не играју никакву улогу него правда и закон. За корупцију и крштење закона а плус пријетње било коме иде се на робију у нормалним земљама. Али шта га брига има Додо друге домовине и и луксузне станове у њима (у Београду и Петерсбургу) а мозда и у Турској на мору ко му зна муцке.

ОДГОВОРИТЕ