Србију и Кини зближавају вредности слободарског света и поштовање међународног права

Уочи 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине (КПК), који би требало да буде одржан у Пекингу 16. октобра, премијерка Србије Ана Брнабић је у интервјуу за Кинеску медијску групу (КМГ) изјавила да је у питању један од најважнијих догађаја на унутрашњем плану у Народној Републици Кини, који је такође и за све нас у Србији изузетно важан, јер је НР Кина један од стратешких партнера Србије и земља са којом нас веже челично пријатељство. 

Србија 10.10.2022 | 12:03
Србију и Кини зближавају вредности слободарског света и поштовање међународног права

„НР Кина је други најважнији спољнотрговински партнер Републике Србије и све то што тренутно радимо са Кином се заиста променило и израсло у последњих десет година захваљујући јако добром разумевању и везама председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга, али и иницијативама које су дошле директно од председника НР Кине Си Ђинпинга као што су „Појас и пут“ или механизам сарадње Кина-ЦИЕ (земље Централне и Источне Европе)“, навела је Брнабић.

Премијерка је истакла и да је Кина показала да је стабилан партнер на кога можете да се ослоните и у најтежим временима и нагласила помоћ коју је Кина пружила Србији на почетку пандемије ковида-19 у мединској опреми, али и слањем тима медицинских експерата који су дошли у Србију да поделе своје искуство и да нам помогну да се на најефикаснији начин боримо против ковида. 

Она је истакла и потез кинеског ХБИС-а који није одустао од железара Смедерево када је дошло до увођења квоте на челик од ЕУ према свим трећим земљама, што је укључивало и Републику Србију, већ је у тешким временима остао у Србији.

Говорећи о будућности билатералне сарадње, Брнабић очекује наставак развоја и јачање нашег стратешког партнерства и челичног пријатељства.

„У будућности свакако очекујем још инфраструктурних пројеката, желим да захвалим кинеским компанијама и кинеским банкама такође на финансирању неких од најважнијих капиталних пројеката у Србији.

Први најважнији и највећи пројекат у том смислу јесте модернизација железнице, железничког правца између Београда и Будимпеште, то је истовремено први европски пројекат у оквиру сарадње Кина-ЦИЕ, која буквално обухвата НР Кину, једну земљу чланицу ЕУ - Мађарску и једну земљу која је у претприступним преговорима за чланство у ЕУ - Србију, али и читав низ других пројеката путне инфраструктуре, аутопут Милош Велики и деоницу од Београда до Чачка, ускоро и до Пожеге, Фрушкогорски коридор и многе друге ствари које заједно радимо.

Београдски метро је један од најважнијих пројеката за будућност. Изузетно скуп и амбициозан пројекат, али ће променити и Београд и читаву Србију“, изјавила је Брнабић за КМГ.

Премијерка Србије се осврнула и на актуелну ситуацију у свету, истакавши да живимо у тешким и изазовним временима када сви треба да размислимо како видимо будућност овог света и на каквим вредностима он треба да почива, али и како можемо да сачувамо мир и како да се држимо основних принципа међународног јавног права и Повеље Уједињених нација. 

„Ту пре свега мислим на неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава. У том смислу ова тема ме доводи до још једне важне ствари на коју свакако морам да обратим посебну пажњу, а то је подршка НР Кине, кинеског руководства на челу са председником Си Ђинпингом и кинеског народа територијалном интегритету Републике Србије. Подршка НР Кине у Савету безбедносту Уједињених нација, као што подршка Републике Србије политици 'једне Кине' никада није била довођена у питање. Мислим да су такве ствари, ствари које зближавају Кину и Србију“, нагласила је Брнабић.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Слободан

10.10.2022 10:52

Баш двије правне и демократске државе шире слободарски дуе. Фукаре диктаторске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

10.10.2022 11:18

Кина дио слободарског свијета????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но цомент

10.10.2022 14:00

Кина и Србија, двије слободарске државе које поштују међународно право. Грохотом се смијем :)))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахааааа

10.10.2022 15:36

Оооо земљо отвори се! Сра зена реце и оста зива??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

10.10.2022 16:20

Што ви годпођо министре имате смисла за црни хумор. Недостаје вам Белорусија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахааа

10.10.2022 20:00

Заборавила Белорусију и Северну Кореју!????