Фотеље у Народној скупштини многима недостижне

Од 31 политичке партије која је узела учешће у трци за попуну 83 посланичка мјеста у Народној скупштини Републике Српске, чак 20 странака није успјело достићи потребни цензус од три одсто, а када се саберу сви њихови гласови, ове странке заједно су добиле подршку тек нешто више од 11.000 бирача.

Република Српска 10.10.2022 | 09:28
Фотеље у Народној скупштини многима недостижне

Ово нису случајни подаци, сматрају упућени у политичку ситуацију, који за "Независне новине" истичу да учешће ових партија у изборном процесу искључиво служи за манипулисање бирачким одборима.

Наиме, на основу 97,28 одсто обрађених бирачких мјеста када је у питању освајање мандата за парламент Српске, двије трећине судионика овог процеса завршило је испод цензуса и не постоји ни теоријска шанса да се њихови представници нађу у фотељама Народне скупштине РС.

Тако је 20 странака које су остале испод црте до сада освојило 11.344 гласова, а највише Поткозарски народни покрет (ПНП) који има 2.795 гласова, што је 0,47 одсто на нивоу Републике Српске.

Најмање гласова освојила је Странка демократске активности А-СДА, за чије кандидате су гласала само 62 бирача, а то је, према подацима ЦИК БиХ, готово нестварних 0,01 одсто.

Да ови подаци нису случајни и да ови избори нису прича за себе, доказ је то и да је на претходним општим изборима у БиХ такође 31 политичка партија кандидовала листе за НС. Тада је број оних који нису прошли био још и гори, 23.

Оно што је такође занимљиво, на општим изборима 2022. године, који су одржани 2. октобра, учествовало је чак 14 нових политичких субјеката у односу на 2018. годину.

С тим у вези, поставља се питање - која је заиста сврха постојања ових странака и њиховог учешћа на свим изборима?

"Постоје само два разлога. Први и основни је манипулација и крађа на изборима. То знају и птице на грани.

Међутим, не треба рећи да је 100 одсто тих партија узело учешће због могућности малверзација.

Има ту и људи који су на изборе кренули због авантуризма, јер имају мишљење да могу нешто да ураде или напросто хоће да се забављају и то је други разлог", каже за "Независне новине" Велизар Антић, политички аналитичар.

Са свим изреченим, сагласан је и аналитичар Небојша Тојагић, који каже да не треба постављати питање да ли се неко може кандидовати на изборима, јер је то демократско право, али да је неопходно направити измјене законодавства које би, како истиче, "фантомским странкама" које нису ни близу цензуса онемогућиле да утичу на изборни процес.

"Већина њих, нажалост, активира се тек неколико мјесеци прије избора и то с превасходним циљем да своје мјесто у бирачким одборима за одређену накнаду или услугу уступе неком другом политичком субјекту.

Други вид њиховог постојања, по мом мишљењу, није могуће утврдити, јер странке које већ годинама излазе на изборе, а не остварују неке добре изборне резултате дефинитивно немају другу сврху свог постојања", рекао је Тојагић за "Независне новине".

Наши саговорници су увјерени да се утицај оваквих странака може смањити, али да држава једноставно то не жели.

"Код нас су избори сваке двије године и можете само замислити кад сваке друге године неко нови узима учешће па онда нестаје с политичке сцене.

Једноставно, они се повампирују. Као што се печурке појављују послије кише, ове странке се појављују прије избора. Једино рјешење је озбиљна реформа при самом оснивању странака.

На примјер, у Србији сваки нови политички субјект треба да се овјери код нотара, с потписима одређеног броја лица за ниво власти за који се кандидујете.

То у великој мјери уозбиљује ову причу и сигурно да би то требало урадити и код нас", закључио је Тојагић.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Не окреци се сине...

10.10.2022 08:07

Па није теско ријесити то питање. Промјеном закона треба се увести правило да политицка партија која зели уцестовати на изборима на нивоу РС треба имати најмање 500 претплацених цланова, и крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

10.10.2022 09:12

Ма какве везе имају преплацени цланови.Имас брате двије странке,или си за ове или оне,нема треце.Цим има треца страна,ту је одмах муљаза...

Name

Приједорцанин

10.10.2022 08:36

На предизборним плакатима у Приједору су се појавиле фаце које су се уцланиле у Бањчеву странку да су биле предмет спрдње .Питање је да ли су добили један глас висе осим од узих цланова фамилије .Видјела жаба да се коњи поткивају па и она дигла ногу.Дно дна смо друство ,само из лицног интереса се улази у фол политику ,нико због опстег интереса за друство као сто је слуцај у нормалним демократијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: приједорцанин

10.10.2022 14:02

Али бас ту имас и ту Поткозарску, која је настала по истом принципу као и многе прије ње, рецимо она Војина Митровица, да не би били прогласени прелетацима, руководство локалног ПДП-а је због фотеља и других лицних користи добијених због подрске СНСД-у у русењу ДНС-а, након избацивања ит те странке основало нову, а ту су онда приступили и они из ДНС-а који нису имали снаге одреци се позиција на којима сједе деценију-двије. Ове друге мозда СНСД не би ни хтио, они први су плацени позицијама и не одговара им да се идентификују на тај нацин медју градјанима, па је настала странка сателит СНСД-а, која уједно не нарусава односе унутар матицне странке сто би се десило сигурно да су задрзали позиције поред десетона дугогодисњих цланова који на такве позиције цекају годинама

Name

Једноставно.

10.10.2022 08:54

Далеко је удаљена наса свијест од појма демократија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГМ

10.10.2022 09:16

Друштво које огрезне у криминалу и корупцији, распада се по свим шавовима. Јављају се аномалије у свим сверама друштва, па тако и у политичком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ГМ

12.10.2022 04:44

Наравно да нам је друштво додирнуло дно провалије и безнадја када се необразоване и корумпиране сподобе попут Селака, Дорићке, Јолдзићке итд. поносно смијуље са билборда као кандидати нечега или некога?!

Name

Зока

10.10.2022 09:28

А хоће ли бити фотеља за Црнадка с обзиром на број гласова? Суштина и јесте да се обезбеди фотеља наредне 4 године, сигуран и добар приход, а народ ко шиша!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ЗОКА

10.10.2022 10:32

Води бригу о Мајкићки, Шпоирићу, Радмановићу, Васићу, Мазалици, Ковачевићу, Додигу, и осталим ухљебима и њиховим батинашима.

Name

ален

10.10.2022 12:37

сумњам да це Црнадак уци у парламент , ено ДНС це имати 2 заступника у парламенту добили 28188 гласова иимат це 2 компензацијска мандата, али неце саталити режима, трабант странке снсд-а имати 2/3 вечину у парламенту

Name

Бане

10.10.2022 09:33

Све се ради само да се дође до што више гласова. Наравно, именовање својих људи у бирачке одборе и посматраче, крађа на тим бирачким мјестима, уписивање да су гласали и они који нису били ту физички, састављање записника који не одговарају стању бирача у врећама и слично. Према наведеном, јасно је да су избори нерегиларни и нефер, па је једино исправно поништити изборе у Републици Српској, за Федерацију нисам пратио, и расписати нове изборе за све нивое власти. Ко се год разумије у изборни процес, јасно је да је дошло из штабова моћника да се избори покраду и прекроји воља бирача. Ти ликови из тих штабова годинама краду гдје стигну, и у пандемији су крали немилице, а у неким покушајима су откривени, па не прекидају никад са крађама. То им је у генима да краду. Једино могу престати красти кад им се одузме сва имовина и стрпају у затворе. Ништа они боље не заслужују. То је правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

10.10.2022 10:21

Врло једноставана ствар свака партија која се кандидује за било који ниво морала би да прилози 3% овјерених потписа градјана од броја уписаних у бирачки списак који је подржавају да се кандидује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А како би крали?

10.10.2022 11:35

То је такав доказ да други нису ни потребни. Зато и није законом регулисано сзо знаци регулисана је крадја.

Name

КРАЉ

10.10.2022 10:39

НЕМА СТАТИ. СНСД ЈЕ СВЕ УРУШИО У РС. САМО ПРАВДА ЗА СВАКОГ ЧОВИЈЕКА. А НЕ ЛУКАЧУ, ТУЧЕТЕ ПОШТЕН НАРОД. ГОДИНАМА ЈЕ ЗА ВАС КРИВАЦ ОНАЈ,КО УКАЖЕ НА НЕЗАКОНИТОСТ, А НЕ ЛОПОВИ. СРАМ БИЛО СВИХ ПОЛТРОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

10.10.2022 11:06

Значи, избори завршени и идемо даље. А циркуса боже драги.

ОДГОВОРИТЕ