Аустријанци данас на изборима бирају предсједника

Аустријанци гласају данас на предсједничким изборима на којима се очекује побједа актуелног предсједника Александра Ван дер Белена.

Свијет 09.10.2022 | 09:36
Аустријанци данас на изборима бирају предсједника

Анкете показују да ће овај проевропски либерал добити више од 50 одсто гласова, што значи да нема потребе за другим кругом гласања.

Водећи кампању под девизом "јасноћа", очекује се да ће се Ван дер Белен изборити за други мандат, с обзиром да његових шест противкандидата, према резултатима анкета, далеко за њим заостају.

Ван дер Белен /78/ рекао је на посљедњем предизборном скупу да ће његов највећи ривал данас бити софа, апелујући на људе да гласају.

Са постерима који га проглашавају "сигурним избором у олујним временима" усред енергетске кризе која повећава инфлацију широм Европе, Дер Белен бивши лидер Зелених кандидује се као независни кандидат.

Дер Белен има подршку већине аустријских политичких партија осим десничарске Партије слободе /ФПО/ која има свог кандидата Валтера Розенкранца, који је на другом мјесту по анкетама са 15 одсто подршке гласача.

Међу кандидатима је и 35-годишњи панк рокер Доминик Влазни, оснивач Пивске странке /Беер Партy/, објавио је "Глас Америке".

Право гласа има око 6,4 милиона људи. Аустрија има укупно девет милиона становника.

Биралишта су отворена јутрос у 7.00 часова, а затварају се у 17.00 часова.

(Срна Фото: Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хахахха

09.10.2022 08:25

Да вам ми из Републике Српске пошаљемо ове поштене посматраче и чланове општинских и градских одбора па да и код вас буде оваква демократија и изборна воља!!! А да све то аминује Кристијан Шмит!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.10.2022 10:39

Поведите од нас рудоњу,дјајица,дјукин... сигурна вам је побједа.

Name

Татар

09.10.2022 12:49

Да људи су код њих данас батинаси зарадили дневницу

Name

Шејтан

09.10.2022 13:26

Неби чудило да и код њих Додик побиједи..Да им покраде изборе ко Гринч што је украо селу Божић ..Миле Гринч

ОДГОВОРИТЕ