Ценић: Видјећемо чији је ЦИК, ко и како на њих врши притисак

- Онај ко је вјеровао да ће Додик мирно да се повуче с власти, да се неће служити свим средствима тај је с гране пао, каже Ценић

Босна и Херцеговина 07.10.2022 | 12:54
Ценић: Видјећемо чији је ЦИК, ко и како на њих врши притисак

Узалудне су Шмитове измјене изборног закона и промјене правила ЦИК-а ако се не води рачуна шта потписује предсједник бирачког одбора и да ли су подаци из записника након пребројавања гласова идентични са садржајем врећа са гласачким листићима. 

Ово је за портал Аваза казала аналитичарка Светлана Ценић, коментаришући резултате избора, изборне неправилности, те број неважећих и „бијелих“ листића у гласачким кутијама.

– Имамо два проблема. Већина наших грађана, морамо признати, нема појма ни шта им се дешава у држави, ни шта је ко, ни ко је гдје. Добије бунт оних листова и треба да се снађе. Друга ствар је она стандардна манипулација гдје једној страни не одговара глас противничкој страни па допише нешто и листић направи неважећим. Упозоравала сам и у изборној ноћи да су записници кључни, јер записник може рећи нешто сасвим друго од оног што стоји у врећама – појашњава Ценић.

Је ли народ уопште и бирао?

Судећи по резултатима избора, ХДЗ је апсолутни побједник, јер без њега није могуће ништа.

– Не знам је ли народ уопште и бирао, јер ми идемо од избора до избора, а избора немамо. Ако говоримо о СДА, види се да људи хоће странку али неће првог човјека те странке. Казнили су његово понашање и гафове. Надам да ћемо у будућности видјети плурализам код хрватског бирачког тијела. У Републици Српској  чекамо и гледамо у пасуљ да видимо ко је заправо ту предсједник, јер људи отворено говоре о изборним крађама.

– Најављени су и протести, апелације, захтјеви ЦИК и видјећемо колики ће притисак бити на ЦИК, ко кога контролише у ЦИК и ко је чији. А да је било крађе, то се види из авиона. Онај ко је вјеровао да ће Додик мирно да се повуче с власти, да се неће служити свим средствима тај је с гране пао. Оно што је видљиво је да га је Вучић пустио низ воду – истиче Ценић.

Ценићева наводи да је прије коначне процјене у којем ће правцу БиХ кренути након избора, потребно је рашчистити све приговоре ЦИК БиХ, а кључно је да ЦИК не подлегне притисцима јер на неким мјестима десила се очигледна крађа изборне воље грађана.

У сјени избора

– А онда је питање да ли ће СДА бити у прилици да саставља владу, јер без ХДЗ-а се не може. Колико ће ХДЗ бити „гадљив“ на ДФ и да ли ће бити „гадљив“ на све поруке размијењене са СДА, иако су они увијек коалициони партнери. Друго, да ли ће друга страна успјети сакупити довољно мандата да они формирају владу – пита се Ценић.

У сјени избора прошла је битна информација да је име Фадила Новалића уписано на црну листу САД. Ценић не вјерује да је писмо пензионерима из 2018. године разлог таквој одлуци, јер и уочи ових избора власти у РС, на примјер, дијелиле су помоћ младима, узеле њихове податке, а потом им слале поруке.

– Друге ствари су у позадини и листа се и даље шири. То значи да не можемо очекивати да ће Новалић добити нову прилику да саставља владу или да буде нешто у тој влади. То би било равно самоубиству у случају кад је америчка администрација рекла своје и кад ће и други нешто да уведу, ако ништа друго бар тихи бојкот какав знају примијенити – истиче Светлана Ценић.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дуле

07.10.2022 11:12

ЦИК је од онога ко има висе пара да плати..све голи криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.10.2022 12:44

Овај ЦИК се огласио тек сада када је све вреће листића средио лажно за бурлину побједу за предсједика РС.

Name

Ајде

07.10.2022 11:23

Вец једном провјерите те листице да видимо ко лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.10.2022 11:26

АЛИ НЕ И ПЛАТУ. ЛОПОВИ ТО ЗНАЈУ. А РАДНИЦИ У ПРОИВОДЊИ, СЕЉАЦИ, ГРАЂЕВИНЦИ, РУДАРИ, НЕКА ГРБАЧЕ. ДОБИЋЕ ТА ВЛАСТ ЛОПАТУ ПО ГЛАВИ. НАРОД ЈЕ ГЛАДАН. А РТРС ТА НЕПРИЈАТЕЉСКА ТВ ТУЖУЈЕ И ПЛИЈЕНИ БАБАМА ПО СЕЛУ ОВЦЕ ЗА ТВ ТАКСУ. СВИ ОТИМАТЕ, А МНОГИ МЛАТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ У ДРУШТВУ. ЦЕНИЋКА, ВАШЕ МИШЉЕЊЕ ЈЕ УВИЈЕК РЕАЛНО. ОДАВНО НИСТЕ СЕ ЈАВИЛИ. ШТЕТА. Само. Крајишник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

07.10.2022 12:13

Знамо да је ,Јелена однела побједу у БЛ и Бијељини, а колико је уопсте гласаца у малим опстинама изасло, мозда није ни 30 000 хиљада, а и нису сви могли гласати за Додига

Name

Србо

07.10.2022 12:16

Давно је ова госпођа рекла да овом народу нема помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моли

07.10.2022 12:45

Па Зна се цији је ЦИК они ста су покрали гласове

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

07.10.2022 18:30

После синоћнег мирног окупљања нас 36000 грађана у Б. Луци није ми логично да цик ризикује и да резултате благослове онако како би бурле желио? Толико је било видљивих кривичних дјела да свако рјешење сем понављања избора би било бесмислено? Сад у ком нивоу, видјет ће се за који дан?

Name

007

07.10.2022 13:11

Све зна,а не зна крајње резултате избора.Питам се,шта би било да је остао стари састав ЦИК-а.Нитко то не спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данке Деутсцхланд

07.10.2022 13:45

ЦИК мозе бити само Смитов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

07.10.2022 14:32

Она је економиста и треба да се дрзи економије.Не знам ста је толико привлаци да даје политицке изјаве и да бистри политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

07.10.2022 22:26

Ја вјерујем да је опозиција у праву,јер да није неби се у оволиком броју окупљали

Name

Робин

09.10.2022 19:41

Е јбг и Ронхилл је месар па бистри политику и даје политицке изјаве и то небулозне

Name

Будимир

08.10.2022 12:16

Боже јес ова жена начитана Чуди ме да је ЦИА не ангажује за рјешавање бројних свјетских проблема Или да је Бог узме за савјетника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин

08.10.2022 22:28

Па и Додик је на Црној листи САДа и Ето мозе бити пресједник РСа. А и гп. Цвијановицка у пресједниство БиХ из РСа па ниста Цудно да и Фадил добије неку високу функцију у Федерацији. У земљи чуда свашта се дешава Све сто је наопако све пролаз без казне него још добију награду/добру функцију у РСу а у Федерацији ????

ОДГОВОРИТЕ