"Спајдермен" се са сином попео на небодер

Алан Робер, соло пењач познат као "француски спајдермен", попео се данас на један од највиших небодера Барселоне без појаса. По први пут славном пењачу придружио се и његов син Жилијан.

Свијет 01.10.2022 | 19:58
"Спајдермен" се са сином попео на небодер

"Овај пут је другачије. Мој син није пењач, па се некако осећам одговорним", рекао је Робер за Ројтерс док се припремао да се попне.

Он је казао да је његов син одрастао, да има 34 године и да је то његова сопствена одлука, али да је на крају крајева, он ипак

његов отац.

Пролазници и шпанска полиција посматрали су како се 60-годишњи Алан и његов син Жилијан пењу на 144-метарски Торе Глориес, некадашњи Торе Агбар, стаклену пословну зграду коју је дизајнирао архитекта Жан Нувел.

"Под великим сам стресом. Никада у животу нисам био толико уплашен", рекао је Жилијан британској новинској агенцији непосредно пре него што су почели да се пењу.

Њих двојица су се попели на зграду за мање од сат времена, а на врху их је дочекала полиција, која их је испратила на традиционалнији начин - унутар зграде - и није их ухапсила.

Алан Робер је почео да се пење 1975. године, тренирајући на литицама у близини свог родног града Валанс на југу Француске.

Соло пењањем се бави од 1977. године, од када се попео на више од 150 зграда, укључујући Бурџ Калифу у Дубаију - највишу зграду на свету, Ајфелову кулу и мост Голден гејт у Сан Франциску.

Робер ретко добија дозволу за пењање и то чини без појаса, користећи само своје руке, пар ципела за пењање и кесу креде у праху.

(Тањуг/ фото: Реутерс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Душан

01.10.2022 19:45

Будала и кривих дрва вазда че бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.10.2022 21:04

Ста ли је добио овим пењањем. Само име у новинама и ниста друго а могло је бити и на задњој страни новина као последњи поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан

01.10.2022 23:22

Понос француза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да поправи шећер

02.10.2022 06:08

Надам се да га је награда у виду бунта банана чекала на врху.

ОДГОВОРИТЕ