Горан Селак: Ми се не ваљамо у политичком блату

Не ваљамо се у политичком блату, не нападамо ни једне ни друге, већ указујемо на негативне појаве у друштву и проблеме, те нудимо рјешења, поручује Горан Селак, носилац листе Социјалистичке партије Српске (СПС) за Народну скупштину Републике Српске (НС РС) у Изборној јединици три.

Република Српска 29.09.2022 | 16:22
Горан Селак: Ми се не ваљамо у политичком блату

– Ми с правом очекујемо велику подршку грађана РС јер наши кандидати су људи без мрље у каријери и без ораха у џепу, а остали нека се запитају да ли мирно спавају – каже у интервјуу за „Независне новине“ Селак.

НН: СПС је једна од млађих странака у РС. Јесте ли задовољни начином на који се она позиционирала на политичкој сцени Српске?

СЕЛАК: Социјалистичка партија Српске је формирана у марту 2020. и први пут се појавила на локалним изборима у РС и добила велико повјерење људи широм РС. У 23 локалне заједнице у РС смо парламентарна партија, а трећи смо по снази, односно политичком утицају и повјерењу грађана у Бањалуци.

Наравно да смо задовољни. Ми на републичком нивоу дјелујемо опозиционо. СПС је партија социјалне правде, национално одговорна партија према грађанима РС, односно БиХ. Немамо савез ни са једним политичким блоком позиције и опозиције. Ми имамо свог кандидата за предсједника РС. Једини наш партнер с којим имамо потписан споразум у РС је Савез пензионера и потомака којег води Драгутин Илић.

Ми смо позвали све политичке субјекте на први дан кампање – дајте да се не ваљамо кроз политичко блато, дајте да идемо са што јаснијим и бољим програмом за грађане РС. Рекли смо који су то проблеми грађана РС, првенствено одлазак младих, одлазак породица. Предложили смо наше мјере, демографску обнову Српске. Истакли смо потребу повећања плата, повећања пензија и тако даље.

НН: Споменули сте кандидата за предсједника Српске Неђу Ђурића. С каквим циљем сте ушли у политичку борбу за ту функцију?

СЕЛАК: Ми смо у опозицији позивали на јединство, да сједнемо да се договоримо какав човјек треба РС. Међутим, када смо видјели неколико кандидата, да нема заједничког, рекли смо да идемо са нашим кандидатом, најбољим међу нама.

То је човјек који је универзитетски професор, пријератни професор, члан Академије наука и умјетности РС, човјек који је остварен и у привредном и у породичном смислу.

Он је обављао најважније дужности у РС, био министар у Влади РС, био народни посланик у НС РС, гласао против преноса надлежности са РС на ниво БиХ, гласао против укидања Војске РС. Такав човјек треба да води РС.

НН: Рекли сте да сте опозициона странка. Да ли сте кандидатуром Ђурића помогли актуелној власти да побиједи њихов кандидат?

СЕЛАК: Не мислимо тако, наш кандидат је сигурно најквалитетнији. Опозиција није била јединствена у договору за заједничке кандидате. Ми испред СПС не нападамо једне, друге, нити треће.

Ми водимо своју политику, идемо са конкретним мјерама и програмом. Исто тако указујемо на све негативне појаве у друштву, а предлажемо рјешења. Можда смо једина партија која се не ваља у политичком блату, не нападамо ни једне ни друге, већ указујемо на негативне појаве у друштву и проблеме, те нудимо рјешења.

НН: Али, ми имамо позицију, имамо опозицију, имамо трећи пут, како се представља ДНС. Гдје ви ту припадате?

СЕЛАК: Ми имамо свој пут. СПС нема шефове у амбасадама и нема шефове међу тајкунима. Наши једини шефови су грађани РС. Ми смо национално одговорни према грађанима.

Посљедња посебна сједница НС РС је то показала, комплетна посланичка група СПС, заједно са колегом Вукановићем, дошла је, изнијели смо свој став, предложили одређене закључке и указали на ствари које нису добре по грађане РС.

НН: Колико мандата очекујете у НС РС?

СЕЛАК: Кандидовали смо се у свих девет изборних јединица, имамо 108 сјајних кандидата, људе који су остварени у сваком смислу. У свим изборним јединицама очекујемо по директан мандат, а у бањалучкој два, што је укупно 10 мандата.

НН: Постоји ли могућност да СПС након избора буде власт, ма која опција да побиједи?

СЕЛАК: Без СПС, тврдим, неће бити могуће формирати будућу владу. Ми ћемо од будућег мандатара инсистирати да у свој четворогодишњи програм рада Владе, односно експозе, уврсти наше програмске циљеве и политике.

Ко то учини, имаће нашу подршку. Ми заговарамо промјене, промјене у друштву, промјене набоље. У разговору са грађанима видјећете да без СПС неће бити могуће формирати власт.

Не мислимо ми никога да уцјењујемо, ми хоћемо да наши грађани живе боље, односно да се наш програм уврсти. Не причамо ми бајке, о нереалним платама и пензијама, већ идући корак по корак можемо да урадимо много добрих ствари за грађане РС.

НН: Ја сам сад разумио да ћете ви сигурно бити власт након 2. октобра.

СЕЛАК: Смисао формирања сваке политичке партије је да буде у власти.

НН: То значи да не искључујете ни власт на чијем челу би био СНСД?

СЕЛАК: Не можемо ми причати о томе кад би било – шта би било. СПС има свој програм. Наравно да ћемо се одазвати на консултације ономе ко буде предсједник РС и да ћемо разговарати о програмским циљевима, све у циљу да грађани РС живе боље.

НН: Ко је бољи кандидат за предсједника РС: Милорад Додик или Јелена Тривић?

СЕЛАК: Неђо Ђурић.

НН: Будимо реални, колике су његове шансе за побједу?

СЕЛАК: Кандидовали смо најбољег међу нама. Вријеме ће показати.

НН: Кога подржавате за позицију члана Предсједништва?

СЕЛАК: Ми смо увијек за промјене набоље. Дали смо могућност грађанима, односно члановима и симпатизерима СПС да гласају по сопственом нахођењу.

НН: Шта замјерате актуелној власти?

СЕЛАК: Замјерамо политизацију институција. Под хитно треба урадити деполитизацију јавног сектора. Потребне су већа одговорност и веће контроле, снажнији обрачун са криминалом и корупцијом у јавном сектору.

НН: Дуго сте у правосуђу. Ових дана свједоци смо појачаног рада полиције и правосуђа те хапшења директора Републичке управе цивилне заштите. Како то посматрате с обзиром на то да се дешава неколико дана пред изборе?

СЕЛАК: Људи који раде у полицији и правосуђу не треба да гледају кад су новогодишњи и божићни празници, кад је предизборна кампања, кад су избори, већ треба да раде свој посао 24 сата дневно. Криминал нема амнестије. Ко год да се огријешио о закон треба да одговара. Зато ми с правом очекујемо велику подршку грађана РС јер наши кандидати су људи без мрље у каријери и без ораха у џепу, а остали нека се запитају да ли мирно спавају.

(Независне)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Xx

29.09.2022 14:42

Ви идете да разједините гласачко тијело, а свјесни сте да вам кандидат не може проћи. Исти као и остале халапљиве странке. Умјесто да подржите Јелену, ако вам је стало до промјена. Алави сте на паре. Не желите ви промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

29.09.2022 14:50

Ти прво требаш завршити редовно средњу школу коју си купио у Котор Варошу. А онда и неки лијеви приватни факултет који си платио да добијес диплому за мјесец дана. Ми из БЛ знамо да си био некад “возач” директора затвора Туњице, па послије и дирекор. То може само код нас у земљи недођији. Каква ти можес бити промјена осим за лоповлук као и многи из власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Коле

29.09.2022 15:59

Свака цаст, све тачно од ријечи до ријечи. Ми из БЛ знамо истину, а ове прице, т.ј. муда под бубреге продаји у Чајничу гдије те не познају тако добро.

Name

Хм

29.09.2022 14:51

Колико реално имаш завршене школе? Да ли си прије пар дана ишао код Миле да се "помирите" и потврдиш лојалност? Зашто ти је сека била прва на листи Нотара РС? Да ли си прије неколико дана позвао чланове да гласају за Милорада? Пуно је атрактивних питања за једног активног "опозиционара". Да ли Миле са СПС и ДНС жели извршти малу рокаду Демоса и УС? Сви сте ви у истим г_внима. Вукан и Јелена су без мрље. Ви остали тебате шлепер влажних марамица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

29.09.2022 14:55

НИЈЕ НАРОД ЛУД ДА НАСЈЕДНЕ НА ТВОЈУ ПРИЦУ.РАДИТЕ ЗА ДОДИКА,А НЕДЈУ ЈЕ ИСТУРИО ДОДИК ДА УМАЊИТЕ БРОЈ ГЛАДОВА ЈЕЛЕНИ.ОТПАДАК СТЕ ОД КОМУЊАРА,НЕ ВЈЕРУЈЕМО ВАМ.ЈЕЛЕНА И МИРКО ДО ПОБЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И из принципа

29.09.2022 15:06

не заврсимо ни средњу сколу. Ал зато волемо палитику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубе

29.09.2022 15:22

Ко год побиједи ви сте уз. Политика без укуса и мириса. Живо ме интересује ко за вас, уопште, гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.09.2022 15:39

Подршка младим људима. Браво за СПС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.09.2022 16:16

Браво Горане, сви ћемо гласати за тебе. Нас 5 из куће, имаш подршку из Обилићева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2022 06:10

Поред Јелене магистра економије , ти гласас за основца са купљеном дипломом Средње сколе . Сваста .

Name

???

29.09.2022 16:21

Да ли је деполитизација институција РС и то да су у КПЗ Бањалука ваши дојучерашњи сарадници, а данас одани чланови кандидати СПС на предстојећим изборима. Ваше играње по линији неутралности је само мазање очију бирачима. Радо би се ви г-дине Селак и СПС вратили под скуте СНСД само да вас Миле хоће. А исто ћете се припојити и опозцији само да остварите личне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спс рибник

29.09.2022 16:32

не узима селак гласове јелениних, него милиних гласаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

29.09.2022 17:38

Ти си додиков човјек и ти и нешић.Недамо глас вама,само Мирко и Јелена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот Вишеград

29.09.2022 20:18

Тако је,браво.

Name

Алоо

29.09.2022 21:07

Ма треба неке ако добију посланике из спс укљуцити у скупстинску вецону,селака и несица никако. Питање хоце ли они и проци.

Name

Који

30.09.2022 11:28

Вишеград, ајд не заваравајте се, јеси ли видио трибину СНСД-А.

Name

Урош

29.09.2022 21:32

Додиков човјек на терену ради за бурлу.Нешић исто тако живи и здрави били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

30.09.2022 05:29

Шта лажеш? Гдје год имаш одбор он подржава Милу а ходаш по скуповима опозиције. Издајниче!

ОДГОВОРИТЕ