Пред изборе из буџета подијелили 278 милиона КМ

У протекла три мјесеца Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) забиљежио је преко двије хиљаде примјера коришћења јавних средстава за изборну промоцију, а Централној изборној комисији (ЦИК) упућене су и прве пријаве због ове појаве која је забрањена најновијим измјенама Изборног закона.

Република Српска 29.09.2022 | 12:00
Пред изборе из буџета подијелили 278 милиона КМ

Пријаве се највише односе на злоупотребе догађаја јавних институција на којима су поједини кандидати водили изборну кампању, а колико је ова појава распрострањена показује податак да су се на 76% од 532 испраћена јавна догађаја појавили кандидати на изборима.

"Двије пријаве се односе на градоначелника Зенице који је током службеног представљања нове аутобуске линије грађанима држао предизборни говор, док је на отварању новог игралишта након службене церемоније и фудбалског турнира наставио са предизборним скупом и концертом на којем су представљени кандидати његове листе", саопштено је из ТИ.

"Због сличног случаја пријављен је и градоначелник Лакташа који је организовао свечаност поводом отварања инфраструктурних радова гдје су град и СНСД наведени као организатори догађаја. ХДЗ је пријављен јер су функционери ове странке током службене посјете болници у Новом Травнику носили страначка обиљежја", додали су из ТИ.

Такође, ЦИК-у су пријављени и случајеви коришћења опреме јавних предузећа у кампањи, а издвајамо примјере из Дрвара гдје је ЈП "Електропривреда ХЗ ХБ" постављала предизборне плакате СНСД-а док је на котлићијади у Дервенти коју је организовала ова странка, коришћено возило ватрогасне јединице у Дервенти.

"ПДП је пријављен због злоупотребе градског билборда на који је постављен плакат који промовише градоначелника Бањалуке и кандидата те странке, а којим се грађанима обећава бесплатна легализација објеката. Због сличне ситуације пријављен је и директор УКЦ-а РС након постављања неколико десетина билборда са његовим ликом у којима се промовише РТРС-ов филм „Од визије до побједе“, стоји у саопштењу.

ЦИК је, како кажу, ипак одбацио ову пријаву јер се УКЦ изјаснио да није платио билборде него да су сви они донирани од три компаније које пружају услуге ове врсте оглашавања.

Такође, пријава је одбачена и у контексту преурањене кампање уз објашњење да не садржи предизборну поруку која би могла утицати на бираче, иако је исте случајеве ЦИК кажњавао у претходном периоду. Због тога је ТИ БиХ овај случај пријавио и у контексту Закона о финансирању политичких странака.

Нажалост, оно што ТИ БИХ сматра највећим обликом злоупотребе јавних ресурса, а односи се на повећање јавне потрошње пред изборе, и даље није кажњиво Изборним законом.  

"У протекла три мјесеца кроз једнократне помоћи различитим категоријама становништва, по подацима ТИ БИХ, подијељено је 278 милиона КМ, а од најновијих примјера издвајамо помоћ Владе ФБИХ у финишу кампање свим незапосленима од по 100 КМ, једнократну помоћ свим радницима Жељезница ФБИХ од по 800 КМ, као и двије нове транше по 100 КМ свим борцима и младима у Републици Српској. Предсједник СНСД-а је чак на једном од предизборних скупова директно признао да се овај новац даје због избора, што је такође пријављено ЦИК-у у контексту злоупотребе јавних ресурса у изборне сврхе", истичу из ТИ.

Трошкови изборне кампање

ТИ БИХ је објавио и резултате мониторинга трошкова изборне кампање, који показују да су странке у прве три седмице кампање потрошиле око 9,6 милиона КМ. Овај износ потрошен је на билборде, рекламе у медијима (телевизија и штампани медији), фејсбук оглашавање и предизборне скупове, а убједљиво највеће износе потрошили су СНСД (1,6 милиона КМ) и СДА (1,5 милиона КМ),  затим слиједе ПДП и СДП који су на кампању до сада потрошили по 600 хиљада КМ.

Ови износи нису коначни, јер нису укључени трошкови оглашавања и предизборних скупова у овој посљедњој седмици изборне кампање, као ни други облици оглашавања које ТИ БиХ није пратио, али се већ сада може рећи да се ради о једној од најскупљих изборних кампања у БиХ, јер по подацима ЦИК-а странке никада нису пријавиле веће износе.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

борик

29.09.2022 11:03

Имам 43 године , радим у реалном сектору и ниста нисам добио, није ми зао . ...И да јесам добио њихову цркавицу , ја и моји гласамо против ове гамади сто је на власти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.09.2022 12:07

Збогом кретени, Мирко и Јелена има да се огуле док стабилизују стање у будзетима и републици. Доста нам је кретени васих крадја и мафија.

Name

Мирела

29.09.2022 12:32

У овој дрзави једино ТИ вриједно ради. Респект!

Name

Тихи

29.09.2022 12:48

Незнам само како уопсте нека будала мозе и да гласа за оваку гамад као ове на власти ..из будзета краду и плацају Цецу и оног добила Лукада да пјевају 20 хиљада евра а када треба неком ратном војном инвалиду 200 марака да протезионе онда немају ,узас да немозе горе

Name

Вазно!!!

29.09.2022 17:00

Најважније је да знате да нико не може знати за кога сте гласали. Посљедњих дана људима је пријећено да ће се пратити за кога су гласали путем серијских бројева на гласачком листићу. Треба им реци да насједају на те приче јер не постоји никаква могућност да се овај број повеже са бирачким списком. Не дозволите да вас било ко уцјењује! Гласање је потпуно тајно! Обећајте слободно, а гласајте по личној савјести!

Name

борац

29.09.2022 17:07

Браво храбри цовјеце!!

Name

Ре

29.09.2022 17:23

Питам се колико су они уградили своје апетите у овај кредит који ћемо ми врацати

Name

КАМЕЛЕОН

29.09.2022 11:06

КРЕДИТЕ ЦЕМО ВРАЦАТИ МИ А ОНИ ТИМ ПАРАМА КУПУЈУ ЈОС 4 ЦРНЕ И ЗАЛОСНЕ ВЛАСТИ ПО НАРОД. 100 км(картон уља и вреца брасна) зар нас образ и будуцност насе дјеце вриједи толико. ЊИХОВА ДЈЕЦА МИЛИОНЕРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

29.09.2022 11:06

Народних пара! Купују Вас вашим парама ...фини неки људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поријеклооо новцаа

29.09.2022 11:12

Дебелоо истразити поријеклооо новцаа!!! И све расипнике пред закон за све једнак! За понизењеее народаа!!!! Све категорије становниства су понизене до дна и идпод! Најпре опљацканее па онда потплаценее !! Страсноо злоо невидјено! Обесправљене поткивати на најбруталнији нацин са 100 кМ па њихови пси тросе дневно те новце а тек будзет возни парк кбезбедјењс која не слузе ницему застрасивању народа рузноо за погледати квази политицари лазни националисти корумпирани са платама и привилегијама за гиниса направили сиротињу ид народа и србе милионерима и милијардеримаа родбинуу кумове подобнее итд злооо 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

29.09.2022 12:09

Те новцане казне цика су смијесне на толики опљацкан новац од градјана. Казните неког конкретно са избацивањем са избора па це други добро размислити прије преваре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

29.09.2022 13:24

То су они покрали подјелили између себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

29.09.2022 13:42

То је ништа, само ми да побиједимо све ћете вратити за 6 мјесеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

29.09.2022 14:07

Све је то отето од народа, нико не даје своје...мањи дио подијеле, већи дио узму себи. Отето - проклето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прогледали

29.09.2022 14:09

Дзаба дијеле, згадили су нам се сq пљqцјом, наркоманством и подјелом срба. Подјелу медју људима вам бецемо никад опростити. И Тито хе био хрват и подијелио србе на двије војске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

29.09.2022 14:12

Масала само дијелите себи дијелите ко да сте ви зарадили бандо сви од реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.09.2022 14:33

Само да Јелена, Мирко и Вукан побједе, вјерујем да ће кренути на боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјекослав

29.09.2022 14:49

Колико су прихода убрали од ПДВ- а ,све што је поступило им се дупло врати кроз ПДВ у буџет.Зато нису смањили акцизе.Боли њих ухо за грађане,они нас купују нашом новцем а они што узму од кредита дају за своје плате и у прив.џепове.У памет се никад нам ништа нико џаба није дао.Све ће они нама наплатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.09.2022 14:52

КОЈА БУДАЛА ИМ ЈОШ МОЖЕ ДАТИ СВОЈ ГЛАС. ОНИ КОЈИ И СЕБЕ ЧУВАЈУ. ЊИХ ЈЕ МАЊЕ. МИ СВИ НА ИЗБОРЕ И ГЛАС ЗА СТРУЧНЕ, ОЗБИЉНЕ ЉУДЕ : ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА,ВУКАН И СА ЊИХОВИХ ЛИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

29.09.2022 15:00

Они су подлаци, необразоване хуље са купљеним дипломама, мрачном прошлосћу уличара и робијаша, џепароша, дилера и отимача дјечијих патика, али су им се јахте јако допале, свиђа им се шведски сто и то да цијелу торту ставе пред себе. Свјесни да се за све ово добија - робија. Ово су одлазећи полусвјетови, надам се поштеним изборима. Поздрав за добре људе, без обзира на вјеру, нацију у мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пазња

29.09.2022 16:59

Радовиц је лидер у финансијском сектору и зна како треба да подигне плате, пензије, инвалиднине, социјална давања, борацки додатак и остала примања насих градјана,те објезбједи бољи зивот свима нама. Стога будимо мудри и зауставимо бахату политику ,неструцних и дјака понављаца који нас тренутно воде. На изборима је забрањено сликање тако да не треба да се бојите СНСД- овца , и остале позиције гласајте за промјене, и немојте се бојати да цете остати без посла Ви који радите у дрзавном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.09.2022 17:41

Нису они ниста него народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

30.09.2022 07:50

Стасте дали овом народу за своје владавине,ниста све себи узели оцај народ је гладан ,ја са 40 година радног стаза и старости 65 година имам 586,00 КМ пензије јели то зивот.Да сам сибице 40 година продавала имала бих вецу пензију,срам да вас буде.Нека Вас дјаво носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАДНИ БАЛВАН

30.09.2022 08:08

Куповина гласова а после избора стари рецепт КО ВАС Ј..... БОРЦИ ПЕМЗИОНЕРИ ОМЛАДИНО ТРЕБА ГЛАДНИЦИМА У БАКИНЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

30.09.2022 09:57

Не знам да ли је народ схватио да се на изборима гласа да би политичарима било боље, а не грађанима ове земље. Ништа се неће промијенити. Пуно рада, а мизерне плате, системска корупција, бијела куга, исељавање у иностранство, катастрофално школство и здравство, мигранти, без нових инвестиција и инвеститора и нових радних мјеста. Банана република и то ти је.

ОДГОВОРИТЕ