Бројна нагађања о узроку цурења на Сјеверном току

Цурење гаса на гасоводу Северни ток 1 и 2, које је Европска унија окарактерисала као саботажу, не кривећи директно Русију за то, изазвало је бројна нагађања о узроцима овог инцидента.

Свијет 28.09.2022 | 23:34
Бројна нагађања о узроку цурења на Сјеверном току

Британски Телеграф, такође, не сумња да је реч о саботажи, али се пита и на који начин је могла да буде изведена. Како се оцењује, пошто је реч о дубини од свега око 70 метара, тајни улазак нуклеарне подморнице у Балтичко море био би тешко изводљив, ако не и немогућ. На тим дубинама још је могуће деловање ронилаца иако морске струје могу бити врло незгодне, али би у том случају сваки пратећи пловни објекат, да ли подморница или површинско пловило, вероватно било лако уочено с обзиром на густ водени саобраћај у том подручју. Оно што би отежало такву мисију јесте мешавина слатке и слане воде, а употреба експлозива би, према овим оценама, била веома ризичан подухват.

Руске подморнице су, додаје се, веома добро увежбане за овакве операције, с обзиром на вишедеценијско „истраживање” подводних каблова за интернет који воде преко северног Атлантика. Подморница Совјетског Савеза уживала је велики углед западних морнарица због вештине управљања по морском дну преко посебно направљених инжењерских направа за време Хладног рата.

Сматра се да је руска шпијунска подморница Белгород, модификовано пловило класе „оскар три” способна да омета подводне комуникације, а ако може да „ради против каблова”, поставља се питање зашто не би могла и против цевовода. Питање је, међутим, да ли би ли руски председник Владимир Путин ризиковао да користи подморницу за овакав чин.

Када је реч о другим могућностима, помињу се подводни дронови који носе експлозив, али би они морали да дођу са неког брода који би вероватно био примећен.

Ако се претпостави да је коришћена нека врста бомбе, експлозивно пуњење не би морало да буде велико, јер су цеви дебљине свега неколико центиметара. Експлозија, такође, не би морала да се догоди директно на цевима, а мине су могле да буду постављене месецима раније, док је пажња светске јавности била усмерена на друге догађаје, и могла их је испустити руска подморница или јахта неког олигарха, наводи Телеграф.

Када је реч о локацији на којој се цурење догодило, поставља се питање да ли је место одабрано као линија раздвајања између Русије и Немачке и ко је надлежан за проверу гасовода због нежељених гостију на цевима, попут пужева и сличних организама.

(Политика Фото:АП)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мирослав

28.09.2022 23:28

Желе рећи Британци, да су Руси минирали свој гасовод? Британци нам такодје говоре да Руси сами себе бомбардују, око нуклеарке? Пропаганда, о нуклеарки и гасоводу И и ИИ, није добро смишљена, чак и ограничена особа може закључити да лажу.. Ко је био против изградње гасовода ИИ, па зна се Амери, Пољаци и Украјинци. Амери и Пољаци да би ометали напредак Немаца и ЕУ а Украинци, кад дође до мира, да опет дебело зарађују на гасу из Русије. Па кад то знамо, онда међу њима треба потражити вандала на Северном току И и ИИ. Или су се удружили па то скупа направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риље

29.09.2022 05:59

С обзиром на политику коју воде потенцијални поцинилац мозе бити само УСА.

Name

Логика

29.09.2022 05:18

А има ли ту где препоштене ЦИА-е?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

29.09.2022 06:37

Руси нису ни Украину напали,то је само мала акција.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2022 07:35

Тако је...кад је заправо нападну скашиће је за мјесец дана...

Name

Ха Ха

29.09.2022 07:22

Кривца треба тражити међу западним Корпорацијама које се баве прометом плина, нафте и осталог ! Слободна трговина на дјелу !

ОДГОВОРИТЕ