Одгођено рочиште о стечају уништеног "Фармланда"

– Рочиште на којем је данас требало да буде одлучено да ли ће „Фармланд“ ићи у стечај, одгођено је због одсуства судије, а ново је заказано за идућу седмицу. Међутим, извјесно је да ће ово уништено предузеће у стечај, јер ће такав бити и приједлог стечајног управника.

Република Српска 28.09.2022 | 20:09
Одгођено рочиште о стечају уништеног "Фармланда"

У Окружном привредном суду у Бањалуци за ЦАПИТАЛ су рекли да је данашње рочиште одгођено због здравствених проблема поступајућег судије.

Иначе, у току претходног поступка за утврђвање услова за отварање стечаја у овом предузећу дошло је до промјене привременог управника.

Наиме, привремена управница Бојана Јакишћ Додиг је десак дана након именовања разријешена на лични захтјев, а за новог управника именован је Боро Скопљак.

Скопљак је данас за ЦАПИТАЛ потврдио да ће предложити отварање стечаја у „Фармланду“ наводећи да је предузеће у потпуности девастирано и опустошено те да нема никакве могућности да настави да ради.

„Имовина је потпуно уништена, невјероватно је шта се тамо десило. Извађене су цијеви, каблови, тамо има више од 20 објеката, али су буквално остали само зидови“, казао је Скопљак.

Истакао је да има нешто имовине у земљишту, што би требало бити довољно за покривање трошкова стечаја, док је већи дио под хипотеком.

Како сазнајемо током предстечајног поступка је скинут и кров са управне зграде „Фармланда“ што је пријављено и тиме се бави Министарство унутрашњих послова РС.

Подсјећамо, приједлог за стечај пропале говедарске фарма „Фармланд“ из Нове Тополе, која већ годинама не ради, предложио је прије неколико мјесе директор Младенко Топаловић.

„Рачун ’Фармланда’ блокиран је у децембру 2015. године, а 2017. године је Инвестиционо – развојна банка РС покренула извршни поступак, односно активирала хипотеку. Радници су тужили фирму због неисплаћених плата те су у извршном поступку продали све покретне ствари у власништву фирме. Некретнине су девастиране, извршене су провале, друштво не посједује краве, нити опрему за рад“, наведео је у приједлогу.

Окружни привредни суд у Бањалуци је након тога донио рјешење о покретању претходног поступка за утврђивање услова за покретање стечаја.

„Фармланд“, чији је већински власник Драган Васиљевић, годинама је био један од највећих корисника подстицаја Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а поред тога имао је и, у јавности критикован, милионски уговор о пословно-техничкој сарадњи са Робним резервама РС. Робне резерве су у стечају и које су због кршења тог уговора тужиле и добиле спорове са овом фармом, али они никада неће бити наплаћени.

Највише новца „Фармланд“ дугује ИРБ-у која му је без финансијског посредника и под политичким притиском одобрила кредит 14,8 милиона КМ, док је на крају априла ове године Пореској управи дуговао 5,2 милиона марака.

(Цапитал Фото: Цапитал) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Србо

28.09.2022 18:26

Однешен кров са управне зграде а и даље постоји директор да није однешен за Мајами да покрије базен од власника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Латинчић Синиша

28.09.2022 19:00

Истина,данас сам прошао поред фарме на путу за Градишку.Иза црвене секте и њихових ортака само рушевине остају

Name

Рашо

30.09.2022 16:17

Требали су и директора украсти,кад већ кров украли.Или боље речено управнику бар неки шатор поклонити да човек не покисне или да се не прехлади.

Name

Татар

28.09.2022 18:56

И Фламанд и многа друга предузећа су огледало накарадне власти која их је својом пљачком свукла на просјачки штап.И опет имају образа тражити власт Који је то идиотизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

29.09.2022 06:46

опозиција не подноси кривичне пријаве за уништена државн предузећа...увјек се за сваки фениг зна ко га је са рачуна пустио или отуђио...

Name

НР

28.09.2022 18:57

Ето од фармаленда рушевине и виле на Флориди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

28.09.2022 19:14

Васиљевић узео свој дио и збрисао а бурле већи дио задржао за себе као ми толико слијепи да незнамо ко је организатор а ко извршилац те пљачке.Наравно за бурлу нема доказа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.09.2022 19:32

Нисте споменули младенка топалпвића који је 20 крава довезао у ратко о код оца и покрао толико пара а данас је велики господин и додиков дуполизац. Јако образован, таман да чува украдене краве, фуј црвени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

28.09.2022 19:41

Они су подлаци, необразоване хуље са купљеним дипломама, мрачном прошлосћу уличара и робијаша, џепароша, дилера и отимача дјечијих патика, али су им се јахте јако допале, свиђа им се шведски сто и то да цијелу торту ставе пред себе. Свјесни да се за све ово добија - робија. Ово су одлазећи полусвјетови, надам се поштеним изборима. Поздрав за добре људе, без обзира на вјеру, нацију у мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвени

28.09.2022 19:42

Су све РС направили пустињом, рушевином. Све лоше што се могло урадити, црвени су урадили. Све уништили, покрали, продали. Овом народу нанијели не мјерљиво зло. Сада би им и сламка добро дошла да их спаси, али немају ни то. Потврда ће бити 2.10.кад народ каже своје. Нека се црвени и коалициони партнери помире са тим. Можеш како хоћеш али нећеш докле хоћеш бандо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који криминал бог те видио

28.09.2022 19:47

Невјероватно колико краду и уништавају ови мајстори из СНСД, колико грабе и гуле имовину РС. Они ће и мајку огулити само да се обогате сто прије. Коме смо ми толико згријешили да нам се ово дешава. Чак се и Црква укључује да спасава Додика од губитка власти. Сто ли то ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјевинска Инспекција СНСД

28.09.2022 20:37

Треба јос одгадјати стецај све док год су зидови вертикални..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

30.09.2022 10:31

Теско људима а ДЈУКИЦ ГОРАН БОГАМИ НЕ ВАЉА!

ОДГОВОРИТЕ