Хоће ли Додик предати власт ако изгуби?

Аналитичари сматрају, да је потребно да дође до политичких промјена унутар Босне и Херцеговине. Побједа Јелене Тривић (ПДП) за предсједницу Републике Српске довела би је у позицију, да покреће и контролише процесе у Републици Српској уз имплементацију економског програма Милана Радовића (СДС), који нуди економски препород Републике Српске и који је под бруталним нападима Додиковог режима.

Република Српска 28.09.2022 | 16:55
Хоће ли Додик предати власт ако изгуби?

Милорад Додик (СНСД) је пандан (сијамски близанци), Мила Ђукановића (ДПС) предсједника Црне Горе, који аутократски влада том државом већ 33 године. Додик синкронизовано помаже постојећу кризу у Црној Гори, коју је изазвао Ђукановић.

Ђукановић у неколико наврата у својим јавним иступима навео, да је Милорад Додик „проблем БиХ“, а у ниједном моменту није изрекао критике на рачун Додика, а које редовно упућује према предсједнику Србије Александру Вучићу (СНС).

Савезништво и међусобна пословна сарадња Додика и Ђукановића вуку своје коријене још из периода рата у Босни и Херцеговини (1992-1995) када су се обојица бавили (и још увијек се баве) кријумчарењем (шверцом) високотарифне робе, првенствено цигарета, нафте и нарко бизнисом, и из тог периода обојица носе своје надимке Милорад Додик „Миле Ронхилл“ и Мило Ђукановића „Мр. Пхилип Моррис“.

Неспоран је допринос Милорада Додика приближавању Босне и Херцеговине чланству у НАТО-у као што је истовјетно урадио и Мило Ђукановић. Обојица су се опредијелила за НАТО због политичког преживљавања, а не због властитог увјерења.  

Аналитичари сматрају, да су због почињеног криминала оштећени буџети не само ентитета у Босни и Херцеговини, сама БиХ и Црна Гора, него и државе региона али и сама ЕУ.

Ради се углавном о високотарифним робама и међународном криминалу, који је у надлежности Тужилаштва БиХ, а наведени политичари, који су носиоци јавних функција дио су међународног криминала и то захтјева озбиљну интензивну међународну истрагу у коју се мора укључити и Интерпол, али прије свега америчке сигурносно-обавјештајне и истражне агенције. 

Међународни институт ИФИМЕС је у својим анализама посљедњих неколико година упозоравао на незаконито прислушкивање.

Милорад Додик је опрему за прислушкивање набављао из исте државе, Израела, као и Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), тадашњи премијер Македоније, који је незаконито прислушкивао више од 26.000 грађана Македоније, због чега су избили масовни протести и покренута „Шарена револуција“.

Због тога је важно, да криминалистичка истрага због интереса јавности, покаже колико особа прислушкују Додик и Ђукановић и чија се опрема за прислушкивање користи у Црној Гори? Додик и Ђукановић постали су снажан дестабилизирајући фактор на Балкану и Европи и најилустративнији примјер „политизације криминала и криминализације политике“ у региону. 

ЕУ не занимају многобројни комплексни балкански проблеми па су зато ове теме делегиране на „ниже нивое“.

Бројне дипломате на локалном балканском нивоу добиле су одријешене руке да раде по властитом нахођењу. Представништва ЕУ на Западном Балкану постала су плодно тло за криминал и корупцију, успркос томе што је већина особља ЕУ озбиљно ангажирана у свом послу.

Корумпирани дио европских експерата и дипломата ради с корумпираним политичким елитама балканског региона. Као школски примјер наводе се корупцијски послови у „Мисији владавине права“ (ЕУЛЕX) на Косову (од 2008. године), најскупљој мисији ЕУ у иностранству.

Аналитичари сматрају, да је потребно да дође до политичких промјена унутар Босне и Херцеговине. Побједа Јелене Тривић (ПДП) за предсједницу Републике Српске довела би је у позицију, да покреће и контролише процесе у Републици Српској уз имплементацију економског програма Милана Радовића (СДС), који нуди економски препород Републике Српске и који је под бруталним нападима Додиковог режима.

Осигурати мирну транзицију власти

Општи избори у Босни Херцеговини, уколико буду слободни, поштени, фер и транспаренти, довест ће до политичких промјена. Назире се побједа Јелене Тривић (ПДП) за предсједницу за Републике Српске и зато се повећавају напади на њу и покушаји дискредитације.

У Народној скупштини Републике Српске послије избора очекивати је нову парламентарну већину. Неизвјесна је борба за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, Мирка Шаровића (СДС) и Жељке Цвијановић (СНСД).

Аналитичари сматрају, да је режим Милорада Додика у својеврсној изолацији од прошлих избора. Он може отићи у Србију, Русију и Мађарску и тиме се његов круг сужава.

Додик је морао пренијети своју изолацију/блокаду на институције БиХ како би се покушао задржати на власти.

Додик не може остати на власти, само је важно да се изврши мирна транзиција власти.

Напетости у БиХ могу се ријешити или да се санкционирају појединци који то проузрокују или ће бити покренути нови талас конфликата.

Милорад Додик је спремнији на конфликте, јер неће добровољно да напусти власт пошто се ради о огромним привилегијама, незаконитом богаћењу њега, појединих чланова породице и олигархије  око њега.

Парадоксално је, да се Додик често позива на институције Републике Српске, док је уништио односно дерогирао све институцију позиционирајући себе као једину постојећу институцију, наводи се између осталог у анализи Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане,

(БН) 

Коментари / 58

Оставите коментар
Name

075

28.09.2022 15:06

ОФФ ТОПИЦ Али је актуелно јер се истинска браћа из СНСД, СДА и ХДЗ БиХ помажу као никада до сада! "ЦИК Босне и Херцеговине изрекла је прву казну због трговине бирачким мјестима, и то по 4.000 КМ за СНСД и СДА те 1.000 КМ казне за Адемира Алибашића којем је забрањен рад на бирачком мјесту на период од четири године. У пријави коју је ЦИК добио од невладине организације Коалиција "Под лупом", а која се односи на бирачки одбор у бирачком мјесту у Јабланици, наведено је да је Адемир Алибашић био кандидат СДА 2016. године, а да је у име СНСД-а именован као предсједник бирачког одбора!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

За075

28.09.2022 16:03

Требало је казнити и и председника општинске изборне комисије, јер по изборном закону нико ко је био кандидат за било који ниво власти не може бити члан бирачког одбора. Чисти немар општинске изборне комисије, сви они су за тај посао јако добро да плаћени.

Name

ВРС-РВИ

28.09.2022 16:09

Од кад знам за себе писао сам у коментарима ,неце предати влас на демократским нацином!!! Свако нормалан види његов вокабулар, бахатос и спремност на све, па и на братоубилацки нацин борбе да остане власти!!! Све ове измисљене прице које сад пласира, бити це повод да додје до немира и немили догадјаја!!! Ко додје силом на васт ( а он јесте) никад неце предати власт без силе!!! Дај Бозе да тако небуде али зиви били па видјели!!!

Name

Борац

28.09.2022 19:00

Само масивно на изборе. Лако цемо ми са олосем.

Name

Радовиц

29.09.2022 06:37

Па зар радивиц да преокрене неста својим И страним парама. Ко узме новац од странаца да прода грађане тај је на сметљисту

Name

МИЛЕ

28.09.2022 15:06

битће ми јако тешко навикнути се ,,са коња на магарца,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аспирин

28.09.2022 16:39

Нема сансе да он преда власт. Откриле би се огромне пљацке, вец је расталио дрзавну имовину, само треба изврсити.. Он једноставно не мозе назад. Неце признати изборе, али мислим да це пљацком гласова осигурати своје мјесто.

Name

Ре

28.09.2022 17:01

Он це направит побуну ал власти неда. Ако да ваља у затвор

Name

Татар за Xxx

28.09.2022 18:51

Е јеси ми паметан родила те мајка све ти се кроз главу види.Ко медуза си

Name

Промјена

28.09.2022 15:11

Многи чекају да Милу Ронхилу виде леђа. Побједа Јелене Тривић ће охрабрити многе припаднике МУП-а Републике Српске да коначно очисти своје редове, али и да се позабаве криминалом који је режим успоставио током дугогодишње владавине. Очекивати је да се овдје деси нешто слично као у Србији 2012. године кад је Тома побиједио Тадића. Ронхил је без стварне снаге, само тлапње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.09.2022 15:52

То сто је Додик радио излази из надлезоности ентитетског тузиластва и с тим се треба бавит дрзавни тузилац, а све до кад су садасњи људи на позицијама то се неце десит.

Name

Богме,

28.09.2022 16:14

Жао ми је што је вам морам речи, али ће те добро начекати.

Name

Одлицна анализа

28.09.2022 15:14

Радовиц је лидер у финансијском сектору и зна како треба да подигне плате, пензије, инвалиднине, социјална давања, борацки додатак и остала примања насих градјана,те објезбједи бољи зивот свима нама. Стога будимо мудри и зауставимо бахату политику ,неструцних и дјака понављаца који нас тренутно воде. На изборима је забрањено сликање тако да не треба да се бојите СНСД- овца , и остале позиције гласајте за промјене, и немојте се бојати да цете остати без посла Ви који радите у дрзавном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

28.09.2022 15:38

Сви це се предати добровољноо сами себе похапсути и вратити покраденооо отетооо и м8рна Бацка!! Уз самоо малоо забринуте а пљацка стољеца лоповааа ни на видику сви се цере у брк народу растјераном опљацканом! Циркуссс балкански траје све дрзаве Југодлавије опљацкали лопови и они су сад м8лионерии миоијардери купују лобисте папке изборе и свеее редом корумпирани политицари са кумовима радбином подобнима коза нистра 21 вијека квази политицари лазни националисти харају! Изнад закона!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.09.2022 15:49

Све је то лијепо али их треба побиједити немојмо се пуно заносити имају доста подрске од народа , то је цињеница свидјало се коме или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2022 19:11

Е,ти си једини реалан.Ови остали заслијепљени мржњом,неком агресијом,и пред сваке изборе стално исто пискарају...те затвор,те потјераће све,сви ћемо одговарати...а нас све више и више.

Name

Ре

28.09.2022 19:35

Имају подршку оних који су купљени запослењем, подстицајима и томе слично. Остали народ (већина) је огорчена на криминал, корупцију и неправду.

Name

БЛ

28.09.2022 15:56

Бице како народ казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даце бог промјене

28.09.2022 21:25

А не берите бригу...нико га неце питати а народ му неце дати да оде и да хоће. Док не врати украдено битанга...а онда це у затвор или на сметлиште историје

Name

иххх

28.09.2022 15:57

ЈА БИХ СВЕ ХАПСИЈО И ОНЕ ПРОДАНЕ ДУСЕ ЊЕГОВЕ ЗА СТО МАРАКА СТО ДАЈЕ И СТО ГЛАСАЈУ ЗА ЊЕГА!!!ПА У ПУСТИЊУ СА ЊИМА!!!!ПОЗ ЗА НАЈМЛАДЈЕГ ДОДИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп.говору.мрзње2022

28.09.2022 21:07

Ово је хушкачки говор и злоупотреба је слободе изражавања. Говор мржње подлијеже кривичној одговорности према кривичним законима у БиХ. Пријавите говор мржње: стопговорумрзње@взс.ба

Name

А,

28.09.2022 15:59

Откуд вам та идеја да ће изгубити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

28.09.2022 18:05

А засто идеја.Па свако нормалан то зна.Мозда једино они које је толико заглупио својим криминалом му јос увијек вјерују јер у противном и они падају.Јеси ли и ти један од тих ??

Name

ре

28.09.2022 19:20

Бурле ће први знати јел изгубио власт у РС, а побјеће тако вјешто да опозиција неће ни трепнути у РС.

Name

Ре

28.09.2022 19:29

Па ничија није до зоре... Није ни он вјечан.

Name

Ре

28.09.2022 19:37

Сјећаш ли се Слобе и октобра 2000. године?

Name

ре

28.09.2022 21:22

Код Срба је обицај да се лидер скида демонстрацијама.

Name

Ранко

01.10.2022 19:52

Једном хоће сигурно! Рејтинг му је у стрмоглаво паду и то сви виде. Е сад, да ли је довољно политички калирао показаће резултат 02.10. Чињеница јесте да је овај Миле данас, ни блиједа Сјеница оног од прије десетак година. СНСД не треба ни узимати у обзир јер та странка и постоји док је Миле у политици. Миле пада онда кад се избори претворе у својеврсан референдум ЗА и ПРОТИВ њега. Питање је да ли је то случај сада или ускоро. У сваком случају, Мили није ни близу лако као некад.

Name

Циталац

28.09.2022 16:00

хттпс://бањалука24.медиа/да-ли-је-ово-нормално-постари-носе-пензионерима-100-марака-и-упутство-за-гласање-за-снсд/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2022 18:41

Дзаба им све. Глас иде Јелени , насој краљици.

Name

нн

28.09.2022 16:05

Нормало да це мирно предати ако народ буде реко да неце висе бити на власти..ако неки мисле да це на силу бити на власти то не долази у обзир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

28.09.2022 18:06

ДОСАД ЈЕ СНСД ИМАО КОНТРОЛУ НАД ЦЕНТРАЛНОМ ИЗБОРНОМ КОМИСИЈОМ,КУПОВАЛИ СУ ГЛАСОВЕ,ИМАО КОМПЛЕТ ДНС СА СОБОМ,СОЦИЈАЛИСТИЦКУ ПАРТИЈУ,ОНИ СЕ ПОЦИЈЕПАЛИ,НЕМА ПОДРСКУ ОД СВИХ,БИЛО ЈЕ ОМОГУЦЕНО ДА СЕ УБАЦУЈУ ПРИПРЕМЉЕНИ ГЛАСАЦКИ ЛИСТИЦИ КОЈИ СУ МИЈЕЊАНИ У КАБИНАМА,ТО САД НЕЦЕ БИТИ МОГУЦЕ,ЛИСТИЦИ ЦЕ БИТИ ОЕЦАТИРАНИ И ГЛАСАЦКЕ КУТИЈЕ ОКРЕНУТЕ КОМИСИЈИ,И ОПЕТ СУ МОРАЛИ КУПОВАТИ ПАПКЕ,А ЗНА СЕ ДА СУ ВУКОТИ ОТЕЛИ ПОБЈЕДУ.ОВАЈ ПУТ ЦЕ ОСТАТИ ПОДАКЕКО ИЗА ОПОЗИЦИЈЕ,ИСПУЦАЛИ СУ СВЕ СВОЈЕ АДУТЕ.ЛАЗ ВИСЕ НЕ ПАЛИ.

Name

Додик

28.09.2022 16:10

Ако победи како це предати Ако га н Ако победи коме онда да преда власт.Народ биро .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

28.09.2022 16:16

Зато брате СИПА од недјеље треба да буде у пуној приправности, сваки покусај било цега сасјеци у корјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

28.09.2022 17:26

СТА И'ма сипа са републиком Српском Тоје друга дрзава. Сипаје за федерацију И муслимане.

Name

ре XXX

28.09.2022 19:00

Све док такви који не знају ни гдје зиве имају право гласа, неце нама никад бити боље.

Name

Ре xxx

28.09.2022 19:31

Зар није Ћулум на челу СИПЕ? Је ли он на привременом раду тамо?

Name

ре Xxx

28.09.2022 21:23

Знаци и ти си на некој листи цекања... Јел?

Name

Милан Бибић

28.09.2022 16:33

Ви аналитичари чекајте да се избори заврше па да се види коће да побиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

28.09.2022 16:35

Бога ми, теско питање. Досао је у крви и на тенку, теско да оде без крви. Само су два могуца пута за њега а ови избори су на спасење или суноврат династије. Сав постен свијет који нема никакве гинансијске користи од ове напацене РС се искрени нада конацном паду овог највецег зла које нас је снасло. Само казем, Бозе помози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2022 19:12

Тако је Расо . Само Бозе помози .

Name

в.д. коментатор

28.09.2022 16:37

Изађите сви на гласање, тако ћете најлакше открити је ли вам неко украо личне податке. Ако сте пријављени за гласање преко поште, неко вам је злоупотријебио личну карту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

28.09.2022 16:58

Срамота српског народа је ,што су дозволили да Републиком Српском влада милорад додик и диде пеја унука жељка цвијановић.Обадвоје вуку коријене од хрвата,који су непријатељи српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.09.2022 17:23

Бице забавно гледати као пеије 2 године на локалним изборима. Тразице назад 100 КМ. Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриблер

28.09.2022 17:26

Сто би рек’о Пантић: Ћорка !!! Само тешко је очекивати крупне рибе у бајбокани! Имају пара да купе слободу нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.09.2022 18:30

НИЈЕ ПАРАДОКСАЛНО. ТАКО НАС НА ОЧИ ПРАВИ БУДАЛАМА. ЛИЈЕПО ПРИЧА, А ПО ГЛАВИ УДАРА. СВИ НА ИЗБОРЕ. НИКО НАМ ТО НЕ МОЖЕ ОСПОРИТИ. СВЕ И ЈЕДАН ЧОВИЈЕК. САМО ТРЕБА СА ЛИЧНОМ КАРТОМ ДОЋИ НА СВОЈЕ БИРАЧКО МИЈЕСТО И ПОТПИСАТИ СЕ НА СПИСАК. СВАКИ ГРАЂАНИН ПРЕДЛАЖЕ ПРЕМА СЕБИ СПОСОБНОГ ЗА ФУНКЦИЈЕ. ПА ДА ВИДИМО, КОЛИКО СМО МИ НАРОД СПОСОБАН ОДАБРАТИ. ЈА САМ СИГУРАН ДА СУ: МИРКО, ЈЕЛЕНА ВУКАН И ЊИХИВИ СА ЛИСТА САДА НАЈБОЉИ. И Б И Х ЦИЈЕЛА ТРЕБА СТАРИ РЕЖИМ СКИНУТИ. СВЕ ЈЕ ТО ДО НАРОДА. СЕБИ БИРА. НИ ШМИТ НИ ПУТИН, НАМ НИШТА НЕ НАРЕЂУЈУ. Само. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

28.09.2022 19:00

Да хоће ако изгуби. Да неће а и да хоће нема своју војску да изазове преврат или грађански рат. Јесте ли ви нормални?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

28.09.2022 19:00

Додик мозда и изгуби али бице веома теско. Али СНСД сигурно добија као странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

28.09.2022 19:04

Једно је сигурно, неће извршти "Војни удар", за то треба имати Војску, он је ипак пацифиста, чак је и рат избјегао, једино ако не рачуна на Милицију, па да изврше "Милцонерски удар", што је лако могуће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.09.2022 23:02

Ако се не варам ни Улемек Легија није хтио дизати руку на народ...тако да...

Name

Брдар

28.09.2022 19:39

Хоце и те како.како је досао тако це и отици. Доце по њега оклопњаци Нато пакта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

28.09.2022 20:00

Сви сви сви на изборе. Масовност руси сваку власт. Не дај свој глас ником ти га употријеби цовјеце. Једном у цетири године имаш право да бираш и ти продаш то право. Шта си Ти онда? ДЕБИЛ ет шта си.

Name

Брдар

28.09.2022 21:23

Па нормално да цу изаци и гласати за Промјене.мада ми Шаровиц несто недаје наду.

Name

Семберац

28.09.2022 20:00

Хоце, хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.09.2022 21:21

Платит це Додик цланак у Мадјарским новинама да објаве његову побједу. XД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2022 06:44

И објавице, на мадјарском!

Name

Митар

01.10.2022 20:00

А шта друго може ако изгуби подршку већине грађана РС нег да се покупи? Да крене силом на народ и изврши државни удар противуставним покушајем да силом остане на власти? Па за то ни много јачи од њега немају петљу. Странци би то једва дочекали да за свој рачун интервенишу. Посебно је дебилно и очекивати да ће се Срби у РС међусобно тући зарад нечијег узурпаторског наступа. Полиција РС припада народу РС, а не неком тамо губитнику на изборима. Ко год да побиједи на изборима, тај нек се пита па какогод нам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Став

02.10.2022 11:50

Народ треба да одлучи ко ће да влада у наредне 4 године. Да је све у овој кампањи фер и поштено није. Волио бих да се преварим, али мислим да владајућа тројка се неће тако лако предати, народ је подијељен у цијелој БиХ.

ОДГОВОРИТЕ