Данас Крстовдан, а ово су обичаји и народна вјеровања

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља Воздвижење Часног крста - Крстовдан, помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.

Република Српска 27.09.2022 | 07:41
Данас Крстовдан, а ово су обичаји и народна вјеровања

Часни крст је пронашла царица Јелена, мајка цара Константина Великог, када је била на поклоњењу Христовом гробу у Јерусалиму.

Након што је преузео власт над цијелим Римским царством, цар Константин Велики желио је да обнови хришћанске светиње у Светој земљи.

Једна од највећих жеља Светог цара Константина и његове мајке, Свете царице Јелене, била је да пронађу Часни Крст на којем је био распет Исус Христос.

Царица Јелена је након много муке и труда успјела да дозна гдје се налази Часни крст и наредила је да се копа земља.

Након извјесног времена, копачи осјетише диван мирис из земље, а недуго затим откопаше и три крста, таблицу на којој је писало "Исус Назарећанин, цар Јудејски" и клинове којима је био прикован за Крст.

Не могавши да разазнају на којем је тачно крсту био распет Христос, досјете се да на мртваца, чија је погребна поворка пролазила, положе сва три крста.

Када је Часни крст дотакао тијело мртваца, он је васкрсао, а Крст је однесен на Голготу.

На вијест да је Часни Христов крст пронађен, окупило се мноштво народа - сви су жељели да га виде, додирну и цјеливају.

Патријарх Макарије одлучио је да подигне Крст на једно узвишење.

Прво уздизање, Воздвижење, Часног крста догодило се 326. године и од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог Васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Голготи.

Тај дан се слави као Крстовдан, један од најзначајнијих празника у години.

И поред њене жеље да та реликвија остане нетакнута, вијековима је од Часног крста узимана честица по честица и разношена по цијелом свијету.

Празник је обиљежен црвеним словом и на тај дан се обавезно пости.

Крстовдан се увијек обиљежава 14. септембра по старом, односно 27. септембра по новом календару. 

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести.

У народу се верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

У свим селима исплаћују пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

(БН/Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нн

27.09.2022 12:37

Зивјело хрисцанство и сад и увјек и у вјеке вјекова.Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај, молим те!

27.09.2022 20:14

Религија је измишљена да се њоме народ плаши и да владари (читај , политичари - у данашње вријеме) богате а са њима и свештенство које је кроз вијекове било блиско са извршном влашћу (без обзира на друштвени систем)... Црква нема објашњење за неке догме које тврдоглаво представља као тачне а људи не смију да доведу у питање учење јер се боје да да ће их друштво одбацити... Страх је оно што управља онима који се сматрају вјерницима јер се боје стигнатизације од стране породице , комшија и друштва! Љубав према Богу ту нема никакву улогу само жеља за моћи људи који себе сматрају боговима!

Name

нн

28.09.2022 14:33

Знас пријатељу црква је битна..сам Исус је говоријо о својој цркви и она црква која уци и зиви као сто је то радио Он је добра црква!