Капитал Централне банке БиХ клизи ка нули

Капитал Централне банке Босне и Херцеговине од почетка године пао је за више од 263 милиона КМ, и готово је сигурно да ће до краја године настављати да пада, а у догледној будућности није искључена могућност да ЦББиХ на крају остане без капитала.

Република Српска 26.09.2022 | 11:39
Капитал Централне банке БиХ клизи ка нули

"Пад капитала је посљедица дешавања на финансијском тржишту. С обзиром да због глобалних дешавања расту приноси на вриједносне папире, сходно томе пада вриједност и то се одражава на пад капитала. Предузимамо мјере да реструктуирамо портфолио, да се ослободимо папира и идемо у депозите", рекао је за "Независне новине" Драган Кулина, члан Управног одбора Централне банке Босне и Херцеговине.

Иначе, капитал Централне банке Босне и Херцеговине, односно нето страна актива падају већ годинама, али мало шта се ради по том питању. На крају 2020. године нето страна актива Централне банке Босне и Херцеговине износила је 895,6 милиона КМ да би на крају 2021. године износила 772,7 милиона КМ или 122 милиона КМ мање.

Закључно са августом ове године, капитал Централне банке Босне и Херцеговине износио је "свега" 509,6 милиона КМ, што је за 263 милиона КМ мање него на крају 2021. године и чак 386 милиона КМ мање него на крају 2020. године.

Подсјећања ради, "Независне" су још почетком ове године у тексту "Капитал Централне банке БиХ пао за 122,9 милиона КМ", упозориле да би капитал ове банке до краја године могао пасти за око 400 милиона КМ што ће се с обзиром на кретања на свјетском тржишту вјероватно и обистинити.

Како незванично сазнајемо, Централна банка већ на сутрашњој сједници управе требала би да разматра како изаћи из овог проблема, односно како зауставити пад капитала.

"Тренд у свијету у наредном периоду ће ићи у правцу губитка независности централних банака. Фискална доминација је почетак тог тренда. Структура наших девизних резерви и начин размишљања мислим да не одговара будућем времену. Нажалост као друштво одбијамо да дискутујемо о монетарним питањима. Да ли смо као друштво сазрели да мјењамо оквир, да га прилагодимо садашњим и будућим ризицима који нас очекују", рекао је Саша Стевановић, економиста.

Када је ријеч о Централној банци Босне и Херцеговине, новац који има углавном улаже у традиционалне вриједносне папире, од чега већина централних банака у свијету одустаје. С обзиром на дешавања у свијету, инфлацију, рат у Украјини, енергетску кризу итд... приноси на обвезнице константно расту, што доводи до већих каматних стопа на те обвезнице, а посљедица тога су пад њихових вриједности.

"Ми можемо констатовати чињеницу да ништа не указује да ће се каматне стопе смањити. Трендови указују да ће оне расти. Када оне расту цијене обвезница падају. Интензитет пада ћемо видјети.

Да ли као друштво можемо успоставити систем гдје ће наше девизне резерве, чија је функција заштита од економских шокова, у смислу да се у кризним временима више вјерује у домаћу валуту. Показатељ да је ниво заштите конвертибилне марке најнижи од момента докапитализације ЦББиХ од стране ентитета, прије 24 године треба да нас освјести.

Нема простора за панику, али има простора за жаљење што констатујемо посљедице, а не бавимо се узроцима", истакао је Стевановић за "Независне новине".

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Посавски гонич

26.09.2022 09:49

Покривеност бам је 120% са златом. Зато узалуд вам труд свирачи. ЦБ це опстати као и држава БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бимбо

26.09.2022 11:36

Шанери би злато да покупе. Папири су нула, само тозла. Живела БиХ!

Name

Нострадамус

26.09.2022 12:26

Слабо рацунас ја мислим да смо ми 12о% у минусу.Сада да це остати ЦБ као и БиХ у то не сумњам када будемо истјерали људе из куца станова када их опљацкамо и отјерамо на улицу или ровове .Онда све то отето од народа ставимо у ЦБ има да нам дрзава процвјета у коров и сас.

Name

Србо

26.09.2022 10:06

Само ви редовно мјењајте новац ,сваки мјесец нова лова кад су пензије и социјала, ја сам чуо да се преко новца највише заразимо и да су оне најпрљавије а то је добро због короне , а Миле предлагао да то потрошимо, човјек у праву а могли смо дати Проинтеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре паре

26.09.2022 10:18

Радници им имају Плате ССС 3000 км а колико онда имају ВСС, ту су само миљеници могли радити ,,, колико их је НК без школе с купљеном дипломом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј!?

26.09.2022 10:18

Зар би то требало да буде неко изненадјење?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не моземо ми

26.09.2022 10:24

Никада ниста удпоставити а да не падамо. Трулез од измонтираног скарадног система у којима супљоглави виде перспективу (но висе не могу да је виде такву ни из својих искљуциво лицних разлога). Круг се затвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.09.2022 10:25

План Агенде 2030 коју подржавају сви плаћенички медији на свијету и у БиХ је да пропадну све централне банке свих држава у свијету и да све државе постану зависне од приватних банака које су повезане са ММФ са глобалистима који из сјене владају свијетом и који су и изазвали вјештачки ове кризе у ове задње 2,5 године! Више ниједна држава није суверена осим можда пар њих све на власт постављају Рокшфилди Сороши и остали глобалисти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

каја

26.09.2022 14:29

Једина истина је да немас појма о банкарству. Како це ММФ дати кредит кад те новце издаје централна банка? Мијесас дрзаву и ентитете с централним банкама!

Name

Нострадамус

26.09.2022 10:46

Ма каквој нули оне су у дубоком минусу давно смо ми били на нули и нула је позитивна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

26.09.2022 10:50

Нема сансе да БиХ презиви поред толиких дугогодисњих промасаја. Нити има залиха, нити има могуцности да се за потребе становниства произведе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2022 11:19

То онда значи да ће прво поцркати РС и ФБИХ.

Name

ре реалност

26.09.2022 12:06

То нема везе са ЦББиХ!!То што ти пишеш о несташици залиха и производњи захвали Баји и пропасти робних резерви РС,а производње нема јер су све фабрике попљачкали и уништили!! Стање КМ неће бити доведено у питање јер је покривено златом које никада не губи на вриједности!! Капитал пада јер стране банке повлаче своја средства као што је пропали Сбер и Хyппо урадили,а купци њихових банака су морали свој капитал упумпати да не би клијенти остали без средстава у депозиту!!Све у свему упркос злој намјери РС-а под вођством СНСД-а према ЦББиХ она ће опстати и наџивјети све вас!!

Name

Мирослав

26.09.2022 13:34

Кад све знате, подузмите нешто? Ви нам само дајете на знање, каква корист од тога, осим да људи покупе штедњу из банака и купе инвестициске племените метале. И ви сте могли сачувати паре, да сте куповали нпр инвестициско злато, које сад ево расте, него сте чували папире и за папире се задуживали папирима. Папирчине у целој ЕУ су пале, инфлација је преко 8%.

ОДГОВОРИТЕ