"Проинтер" згрнуо милионе од Фонда здравственог осигурања

Ваља купити слободу – закључило би се по новом тендерском дјеловању вршиоца дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејана Кустурића. Поступак за одржавање пословног информационог система поново је актуелан. Загарантованих 585.468 КМ поново ће добити они који су одавно показали све своје ИТ тендерске вјештине.

Република Српска 26.09.2022 | 11:19
"Проинтер" згрнуо милионе од Фонда здравственог осигурања

Услови за наредну годину преписани су из прошлих тендера. Осим побројаних сертификата и готово нацртаних стручњака, ФЗО РС од одабраног понуђача тражи и уредно „извршен најмање један уговор чији је предмет одржавање пословног информационог  система, унапређивање и увођење нових функционалности софтвера у последње три године у вриједности од 500.000 КМ без ПДВ-а.“

Баш такве уговоре са ФЗО РС, годинама уназад потписивао је „Проинтер“, фирма повезана са Игором, сином члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.

Од 2018. године до данас, само за одржавање пословног информационог система Фонда, ови ИТ тендер чаробњаци добили су укупно 2.341.872 КМ.

Журнал је упорно упозоравао јавност на, у најмању руку, предвидиве Кустурићеве тендерске активности кад је одржавање ПИС-а у питању. Баш у фебруару ове године в.д. руководилац Фонда потврдио је све у слово.

УПОЗОРАВАЛИ СМО НА ТЕНДЕРСКИ КРИМИНАЛ

„У ФЗО РС, осим милионских дугова и унапријед одређених добитника скупих уговора, углавном нема ништа ново. 'Проинтер' има ИТ стручњаке, лиценце и тендерску вољу, а Кустурић обавезу према власти која га је и смјестила у фотељу. Пословни информациони систем и 2022. одржаваће ова фирма, према мјесечној фактури, за 48.789 КМ. Годишње то је 585.468 КМ!“, објавили смо.

Одлука о избору најповољније фирме донесена је 4. новембра прошле године. Тендерска комисија ФЗО в.д. директору препоручила је „Проинтер“, јер зна се чија понуда мора да стигне. Најбоља, потпуна, технички задовољавајућа. И, што је најважније, једина.

„У остављеном року пристигао је само један захтјев за учешће понуђача 'Проинтер ИТСС' – члан Инфинитy Интернатионал Гроуп. Одлуком о резултатима претквалификације 30.9.2021. Комисија је утврдила да је горенаведени кандидат квалификован за учешће у другој фази ограниченог поступка те је кандидату упућен захтјев за доставу коначне понуде“, стајало је у образложењу.

Све је Кустурић, иначе брат Бобана Кустурића, директора Хеликоптерског сервиса РС, ставио на папир:

А, потом навео да ће мјесечно издвајати готово 50.000 КМ и то у року од десет дана од дана пријема фактуре.

Тендер за одржавање пословног информационог система Фонда заправо је чиста формалност.

КАКО СЕ У ФЗО РС РАЗВИЈАО НАЈПОЗНАТИЈИ ИТ САРАДНИК

Журнал је још крајем маја 2019. године писао да ова фирма, чији је „сарадник“, према признању Милорада Додика, његов син Игор, мјесечно за одржавање система Фонда наплаћује наплаћује више од 48.000 КМ.

Годину раније, 2018, исти уговор додијељен је - београдском и бањалучком „Проинтеру“. Током тог тендера поступак избора ове фирме био је изузетно интересантан. И конзорцијум „Ланацо“ и „Алф-ом“ дрзнуо се да пошаље своју понуду.

„Проинтерова“ понуда била је непотпуна, јер се за два члана тима није могло утврдити да ли су овлаштени Мицрософт тренери „у непрекидном трајању од минимум пет година“. „Ланацо“ и „Алф-ом“ испунили су све услове.

„Групи понуђача 'Проинтер' Бањалука и Београд 17. октобра 2017. године достављен је захтјев за појашњење понуде у складу са Законом о јавним набавкама. Овај кандидат је 25. октобра доставио тражено појашњење које је запримљено на протоколу уговорног органа“, наведено је тада у одлуци ФЗО РС.

Затим „Алф-ом“ 30. октобра 2017. раскида конзорцијски уговор, а као разлог наводи то што су „приморани да ангажују властите капацитете како би завршили друге уговорене послове“.

„Група понуђача ‘Ланацо’ и ‘Алф-ом’ више није легитимна, односно не постоји и самим тим није квалификована за даље учешће у овој процедури“, навео је директор Кустурић.

Тако је понуда бањалучких и београдских снага „Проинтера“ побиједила у трци за посао тежак више од пола милиона КМ.

Како сада ПИС одржава „Проинтер“, с обзиром на то да је „Мицрософт“, због тате који је на црним листама додатно поцрнио, раскинуо партнерски однос – директор Кустрић не коментарише.

Иначе, откако је Кустурић у новембру 2018. године засјео у фотељу директора ФЗО, само „Проинтеру“ је додијелио уговоре у вриједности 4.520.861 КМ. У ову цифру смјестиле су се набавке компјутера и опреме, разних лиценци и одржавања система.

ТРИ КЉУЧНЕ СЕДМИЦЕ ДИРЕКТОРА ФЗО РС

Ћутање тужилаца свакодневно му даје вјетар у леђа. Током три кључне седмице пандемије пандемије, тачније, од 25. марта до 13. априла Кустурић је незаконито склопио уговоре од 39.448.413 КМ. Само фирми “Медиетик” за опрему и потрошни материјал дао је 34.755.413 КМ.

Позивајући се на фамозни члан 10. Закона о јавним набавкама БиХ, којим је прописано изузеће у ванредним случајевима, Кустурић је мимо процедуре куповао медицинску опрему од компаније у власништву Жељка Бабића, супруга Ане Тришић Бабић, функционерке владајућег СНСД-а и савјетнице Милорада Додика.

Респиратори и потрошни материјал, мимо свих правила и прописа, хитно су плаћени 2.166.900 КМ. Свјесно кршећи Закон, Кустурић и ФЗО су, охрабрени недостатком реакција, наставили да од исте фирме, мимо било какве процедуре, набављају све и свашта. Два дана након ове куповине директор ФЗО је од исте фирме набавио “маске, рукавице и вишекратна одијела” за 1.822.000 КМ, а онда им је, након три дана, дао 10.988.757 КМ за, како стоји у документу у посједу Журнала, “набавку потрошног медицинског материјала потребног за спречавање ширења корона вируса”, ма шта то значило.

Девет дана након склапања уговора о куповини свега против корона вируса, ФЗО РС од “Медиетика” наручује “вентилаторе за интензивну његу” у вриједности од 6.722.756 КМ. Потом, само након четири дана, поново од исте компаније Фонд набавља “вентилаторе за интензивну његу”. Овај пут за 13.055.000 КМ.

Поред послова са “Медиетиком”, ФЗО РС је мимо Закона о јавним набавкама 26. марта са “Крајинагроуп” потписао уговор о набавци “трослојних једнократних заштитних маски и вишекратних заштитних одјела” за 2.550.000 марака, а “Милшпед” је наплатио 1.090.000 еура за “организовање авио транспорта робе”. Међу оваквим гигантским кршењима закона, у најмању руку је нејасан посао од 17.500 КМ са фирмом “Еуросан” за “набавку дезинфекционих средстава”…

У години у којој је дуговао 230 милиона КМ, милионски тешким апсурдима није било краја. Влада РС половином новембра дала је дозволу Кустурићу да Фонд задужи за нових 35 милиона марака “како би могла да се финансирају законом обезбјеђена права осигураника”.

Бранислав Зељковић, сада већ бивши директор Института за јавно здравство РС, због оваквих уговора дошао  је ухапшен, а потом и оптужен.

Из Републичког тужилаштва о Кустурићу су прошлог октобра говорили:

"Интензивно се прикупљају обавјештења и по основу кривичне пријаве поднесене против Кустурића због несавјесног рада у служби и незаконито давање погодности предузећима, а у вези са набавком вентилатора за интензивну његу са предузећем ‘Медиетик'”, пренио је Цапитал.

Од тада до данас он успјешно "пазари" слободу.

(Журнал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Милан

26.09.2022 09:29

Проинтер запошљава младе људе и исплаћује уредно плате и обавезе на плате! Зато џаба је што се покушава на сваки начин исфорсирати опозиција јер ће опозиција опет изгубити изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.09.2022 11:10

Баш си некоректан. Проинтер запошљава људе и исплаћује плате али добија тендере на врло сумњив начин. Да ли ти је чудно зашто нема других ИТ компанија у Српској односно зашто их је веома мало. Не могу да успјешно послују јер су друге компаније попут Проинтера фаворизоване. Погледај у Србији јачину ИТ сектора и све ће ти бити јасно. Срдачан поздрав.

Name

Упит

26.09.2022 11:45

Колико људи запошљава и колико уговора тј.одржавања има?

Name

Ре Милан

26.09.2022 11:51

И ја бих да сам подобан и да имам монополске послове вишемилионске вриједности финансиране из буџета под контролом тате запошљавао нове људе и редовно исплаћивао плате и повишице. Ми који нисмо подобни се барем 2 пута мјесечно боримо са инспекцијом и парафискалним наметима за разлику од подобних фирми татиних и маминих синова у које инспекција не смије ни ући. Волио бих видјети фамозни успјех проинтера без помоћи тате, монопола и буџетског новца

Name

ЗАТО

26.09.2022 11:51

У Љубињу има 1 доктор, нема пара, јер дају за глупости

Name

Суперхик

26.09.2022 11:55

:))) Е, ако су све "генијалци" као ти, благо се Проинтеру?!

Name

Миланче РЕ

26.09.2022 12:30

Управу си Милане ,нисте ништа боље ни заслужили, Дао Бог Да вам Додиковци владају макар још 50 година...!!!!! АМИН ??????

Name

Ре

26.09.2022 13:22

Како сектаски милан брани лопове који су све покрали и раселили.

Name

Ре Милан

26.09.2022 13:58

Тамо има људи кои уопште нераде а примају плату, ИТ стручњак да би покрили све работе, ако ниси из БЛ дођи и распитај се а не по задатку бранити секту, само Душанку Мајкић разумијем и пензионере из репрезентације а обичног смртника не,да брани удружену камарилу, што рече мин, Лукач биће још хапшења али боље њих него нас само докад или се морају испуњавати задатци а њих ће нестати ,доћиће вријеме, али можда ти то једном објасним у Србији ако успијемо.

Name

Ре Милан

26.09.2022 14:23

Имамо ми америчке и њемачке фирме е ту ћемо наше инжињере запослити, то је порука аутора. Битно је као папагај блатити без аргумената зато сто се ти аргументи негдје као докази достављају али то нико није урадио , зато наставите пљување на најбоље имзињере на Балкану.

Name

Ре

26.09.2022 14:25

Исплацује плате отимајуци

Name

Ја

26.09.2022 09:32

П Р О И Н Т Е Р је у И Г О Р О В О М власништву и нека каже од куд му 16 милиона марака прошле г у банкама Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

26.09.2022 14:25

Тако је

Name

Мафија

26.09.2022 09:41

Црвена уз одобрење шеранића, дудук, зељковића. Све то треба по кратком поступку у затвор. Народе у куће, нема изласка а ми одрађујемо посао за себе, црвене секташке. Нема више секто, 2.10.вам је крај корумпирана мафијо. Ситније циле ситније, долази нај битније

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЗО

26.09.2022 09:51

Зато су нам лијекови најскупљи. Онај ко им је платио и које узео у тешкој невољи трошио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ФЗО

26.09.2022 14:32

Браво за коментар !

Name

Шта рећи

26.09.2022 10:14

него само нека наставе да пљачкају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

26.09.2022 10:30

Шта друго рећи осим пљачка властите државе . Ако ова назовИмо је власт добије мандат бит ће ЕЛ ДОРАДО . Информационе технологије на овакву привреду и институције нису ни потребне . Оголиће нас до голе коже . Жалосно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.09.2022 10:51

Својски и предано људи даноноћно радили.Сад је дошло време да одморе

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

26.09.2022 10:54

Предузеце за обрт капитала скy-мафије у БиХ. ИРБ му пруза само техницку подрску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

26.09.2022 10:56

Ха, коће други...он и Стевандић, кум Шкрба има посла на факултету,а апотеке су пуне...за сада,мало цијене оче доле,али спречит ће он то .... све је транспарентно....јухууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запослио

26.09.2022 11:36

Данас је ухапшен Милан Новитовић по налогу специјалног тужилаштва осуђиван за пријетње познат по запошљавању Александра Наумовића познатог осуђиваниг насилника и за пријетње у цивилну заштиту РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

26.09.2022 11:40

Увијек има опције да се пљачке зауставе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

26.09.2022 14:34

Народе, другог октобра текуће године, памет у главу и да збацимо са власти дикатора и пљачкаша !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

26.09.2022 16:21

Узми аго колико ти драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.09.2022 17:56

СВЕ ЈЕ ТО ЗА ЋОРКУ. ТРОШЕ ШТО НИСУ ТАСЛУЖИЛИ. НАРОДНО.

ОДГОВОРИТЕ