Србија: Ове зиме гријање на дрва у зградама?!

Због најављених несташица гаса и струје, многи и у зградама размишљају о грејању на дрва или каљеву пећ, па димничари једва успевају да заврше посао.

Србија 25.09.2022 | 12:05
Србија: Ове зиме гријање на дрва у зградама?!

У страху од несташице гаса и струје, многи су решили да се ове године греју на дрва, а то је створило пуне руке посла димничарима, јер на неким зградама оџаци нису очишћени деценијама. Такође је повећано интересовање и за куповину шпорета и пећи на дрва, пише РТС.

Предраг Тишма дошао је да очисти димњак у кући у којој су се до сада грејали само пелетом.

"У односу на прошлу годину 40 до 50 одсто је више посла, јер су се људи уплашили ове несташице гаса и струје, па свако ко има димњак хоће да га оспособи да може да ложи", каже Предраг Тишма, димничар. Димњаке на кућама чисте уобичајено сваке године у ово време, али од почетка септембра све више их зову управници и станари зграда.

"Сви размишљају о алтернативним начинима грејања, да ли да користе 'смедеревце', котлове или каљеве пећи и онда зову димничаре да би се очистили димњаци који су запуштени годинама", наводи менаџер једне фирме која чисти димњаке.

"Онај ко сваке године ложи он сваке године и зове, значи не може да се користи две, три године, а ови што сад прелазе са гаса, са струје на чврсто гориво, ту су већ проблеми", додаје он.

У новим зградама су уместо димњака вентилационе цеви и грејање на дрва технички није могуће. Старије зграде имају димњаке, па сваки станар уместо централног грејања може да користи етажне пећи или "смедеревац", али је потребно да очисти део димњака који води до његовог стана. Такво чишћење кошта 12.000 динара, кажу управници зграда. Неки су у међувремену димњаке у стамбеним зградама почели да користе и у друге сврхе, па су се кроз њих провлачиле разне инсталације и каблови.

"Њихова намена је увек и била да буду коришћени за ложишне уређаје, а проблем је што ранијих година то није била пракса и сада када треба да се врате основној намени ми имамо проблем шта радити у тој ситуацији", истиче он.

За шпорет треба издвојити минимум 300 евра, за пећ и више плус трошкови за дрва и наћи место где ће бити сложена. Предуслов је да димњак буде очишћен. У центру Београда многи нису чишћени деценијама, неки су и срушени.

"Е онда ту настаје проблем, јер ти димњаци нису 15, 20 година чишћени, урушени су, па онда не може само обично чишћење него и пробијање димњака, штемовање", објашњава један димничар.

Због обима посла, димничари не могу да постигну да заврше посао. У току дана не успевају да стигну свуда где су планирали, а имају и 15, 20 интервенција по екипи. Повећано је интересовање и за куповину шпорета и пећи, рекли су у радњама.

Иначе, метар дрва је од 8.000 до 12.000, а рачуни за струју су већи за око 200 динара.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Опасно је то

25.09.2022 10:17

Многи су неодговорни по питању тога..... Нису се ни бавили тине осим на отвореном... Смог и позари це се повецати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

25.09.2022 11:00

Нема везе. И Нијемци ће се смрзавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.09.2022 23:11

Али ми имамо Смедеревца а и шума. Свашта смо ми преживели, чак и оне злотворе што су нас бомбардовали. И ово ће мо отаљати.

Name

незнам

25.09.2022 13:09

О каквом гасу прицате па ко се то гријао на гас.Осим они сто додју на одмор 10 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

25.09.2022 13:36

Ниси упућен доста људи се тамо грије на плин то знам јер имам родбину тамо и често одем у посјету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

25.09.2022 15:17

Хахаха па како то???? Зар браца Руси не саљу гас браци Србима???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

само питам

25.09.2022 19:08

А како ће се БЛ гријати? На централно засигурно неће, нико га ни не спомиње, ни Станивуковић ни Ђајић

ОДГОВОРИТЕ