Инвалиди огорчени на власт: Траже мито и уцјењују нас

Ратни војни инвалиди, али и цивилна лица са инвалидитетом у РС, нису задовољни  односом власти према њима. Први тврде да их уцјењују и траже мито, а други захтијевају остваривање загарантованих права, али и измјену дијелова Закона о соцојалној заштити, за које тврде да нису праведни. 

Република Српска 22.09.2022 | 20:51
Инвалиди огорчени на власт: Траже мито и уцјењују нас

Дарко Ђурић, ратни војни инвалид Војске Републике Српске, већ четири године безуспјешно покушава да од Фонда здравствене заштите добије средства за набавку протезе, која му је неопходна и чији недостатак му је узроковао озбиљне здравствене проблеме. 

“Мој проблем је у томе што сам прије 12 година добио од Фонда здравственог осигурања протезу, која је за моје године врхунска, а сада послије 12 година ми не дају. Посљедње четири године ми је не дају. Нијемац је дао гаранцију шест година, они тврде да може бити десет, а мени је издржала осам. Послије тога само су наступили проблеми и падови, тако да је не носим. Морао сам да сам подигнем кредит, да бих купио лежиште, које ми сада ништа не значи. Бацио сам паре. Они кажу да немају пара за мене, а за аута сваке три године имају да мијењају у Влади", каже Ђурић.  

Поједина лица запослена у Фонду оптужује за корупцију, јер су му, како тврди, тражили новац.

“Тражили су да им ја направим мало маснији рачун, да и њих почастим. Онда када њих почастим, морам опет у банку да дигнем кредит, да намирим то. Госпођа се зове Оливера Кнежић, лично је преко адвоката успоставила контакт да ми “помогне”. Ја на то нисам пристао”, објашњава Ђурић.

Ресорни министар каже да није упознат са конкретним случајем, али да ће се консултовати са сарадницима и реаговати у случају да буде потребе. 

“Нисам упознат са конкретним случајем, даћете ми прилику свакако да се упознам са својим сарадницима. Свакако знам да смо одређене ствари када су у питању медицинска средства радили измјене кроз правилнике фонда Здравстевног осигурања и да су ту одређене ствари рађене по питању побољшања. Оно што морам напоменути јесте да је нови Закон о здравственом осигурању предвидио одређене измјене које се односе на унапређење положаја лица која користе различите врсте медицинских средстава”, каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Незадовоњи су и у Градском одбору удружења инвалида града Бањалука. Траже измјену Закона о социјалној заштити Републике Српске. 

“Ми и даље стојимо иза тога да су направљене велике грешке у Закону о социјалној заштити и да је учињена неправда према оним најтежим лицима са инвалидитетом који не могу да остваре право на личну инвалиднину и када некада кажем да слика говори више од 1000 ријечи, онда ћете видјети да нас тројица који стојимо имамо личну инвалиднину, а човјек који сједи у колицима нема”, незадовољан је Радован Ристић из Градског одбора удружења инвалида града Бањалука.

Један од оних који немају право на личну инвалиднину је и Зоран Вујин, лице са инвалидитетом прве категорије, који је инвалидитет стекао у саобраћајној несрећи када је имао 26 година. 

“Колико год Влада говорила да је Закон прошао уставну процедуру и да је Уставни суд рекао да је тај закон у реду и да не крши људска права, ја сматрам да је закон дискриминаторски зато што особа која је стекла инвалидитет са 17 година има право на личну инвалиднину, а особа која је стекла инвалидитет са 18 година нема право. Која је резлика између тих људи”, пита се Зоран Вујин, лице са инвалидитетом прве категорије.

Окупљени испред зграде Владе РС, од надлежних су затражили увођење личне инвалиднине за лица са инвалидитетом која то право по актуелном закону нису остварила, повећање личне инвалиднине и увођење у закон персоналне асистенције као загарантованог права.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Казаница снсд

22.09.2022 18:58

Туга. Народ је жељан правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2022 20:45

Народ је зељан слободе ,доста је лази и преваре сад или никад..

Name

Борац

23.09.2022 05:29

Ста казе сераниц да није упознат са овим слуцајем. Био је он добро упознат са корона набавкама и постављање криминалца васица за директора. Лазов.

Name

Понекад тако

22.09.2022 18:59

Потребе додју на видјело ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

22.09.2022 19:24

Катастрофа, власт има пара за нове аутомобиле, који коштају стотине хиљада км, за летове хеликоптером на странаћке скупове, за финансирање предизборних скупова, за билборде, плакате, и ко зна шта још све!! А за РВИ, за протетићка помагала, нема пара!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богомир

22.09.2022 19:25

Сад нудите све а до садасте отели и опљацкали све стосте могли срам давас буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп.говору.мрзње2022

22.09.2022 21:10

Говор мржње је злоупотреба слободе говора и подлијеже кривичној одговорности. Пријавите говор мржње: стопговорумрзње@взс.ба

Name

Маку

22.09.2022 19:34

Страсно нико није ни са цим упознат па ста они раде све сутнути у комунално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

22.09.2022 19:48

Подршка правим српским витезовима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

22.09.2022 20:28

Само по пензионерима,инвалидима,сиротињи,дјеци...Народе упамет више доле багра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјеца са потескоцама

23.09.2022 02:45

Моје дијете добије 100 марака по основу тога месечно.. па људи зар то није срамота? Моје дјете би у свакој другој земљи имао достојније право..и да сад дијели не би гласао више никад за њих.хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,дјеца са потешкоћама

23.09.2022 07:11

Кажете,"Не бих гласао,никад више,за њих",а нисте закључили,да сте сами допринијели да Секта влада тако дуго,и да нас све уништава и гази?! Нико нормалан не даје глас КРИМИНАЛНОЈ БАНДИ,за све привилегије овог свијета,јер,они вас "цијене",само док радите за њих,и док сте њихови робови,а онда вас путну,као најгоре смеће!Ко то није схватио за све ове године,сам је свој егзекутор...

Name

Срби РС

23.09.2022 04:57

У праву су људи који имају болест или потескоће треба мјењати закон ако се мозе. Али какве то везе има са странкама И новинарима који хушкају на странке И овим коментаторима сто спомињу странке па нису инвалиди стока да их хускате као псе на борбу, било који назив странке да је на власти исто се треба поступити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

23.09.2022 05:41

Како да буде министар упознат са тим кад њега занима само лична корист.Вјероватно он поред плате има и добру инвалиднину и додатак пошто је сам себи водио учешће у рату како рекоше они који га знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.09.2022 07:19

Ма боље голуб у руци него врабац на грани

ОДГОВОРИТЕ