Везе Додика и Орбана: Ево новац за Српску, њиме ћете куповати машине из Мађарске

Дијелом од помоћи који је Републици Српској дала Мађарска куповаће се - мађарске машине. Пољопривредници ће да би добили такву једну машину требати да плате 30 посто њене вриједности.

Република Српска 21.09.2022 | 21:21
Везе Додика и Орбана: Ево новац за Српску, њиме ћете куповати машине из Мађарске

Влада РС већ трећу седмицу анимира пољопривреднике у да се пријаве на позив за помоћ при куповини механизације и алата.

За ту сврху намијењено је 35 милиона евра, први дио од 100 милиона евра помоћи коју је мађарски премијер Виктор Орбане обећао током приватне посјете члану Предсједништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милораду Додику, у новембру прошле новембру прошле године, у Лакташима код Бањалуке.

Позив пољопривредницима у Републици Српској да се пријаве за подршку је отворен до половине октобра. За пријаву је задужена Фондација "Прогрессус" коју је основала Влада РС и која је задужена за реализацију мађарског програма.

Пољопривредни произвођачи могу појединачно да аплицирају за средства у износу од 2.500 евра до 25.000 евра.

Фондација, након што пријаве провјери и оцијени, шаље у Будимпешту на коначно одлучивање.

Према званичним подацима, до сада се око 400 особа регистровало на интернет страници Фондације "Прогрессус", што је први предуслов да се могу пријавити на Јавни позив.

У Републици Српској је регистрованих око 40.000 пољопривредних произвођача.

У Фондацији међутим, нису навели колико је комплетираних пријава.

Орбанова пријатељска подршка у изборној години

Помоћ Мађарске Републици Српској у износу од 100 милиона евра најављена је још крајем прошле године.

Економисткиња Светлана Ценић подсјећа на "пријатељство Додика и Орбана", те сматра да Орбан овим даје Додику предизборну подршку.

"Интересантно је да (Орбан) даје паре, што је очигледно да жели да га (Додика) учврсти на власти. Не ради се ту само о проширењу неког утицаја Мађарске, јер то ће се тешко овим новцем, али јесте да му (Додику) да оруђе у руке", каже Ценић.

Она додаје да је и кроз тренутни програм помоћи видљиво да ће се практично новац који је Мађарска издвојила за подршку пољопривредницима у Републици Српској на крају опет вратити у Мађарску, одакле се испоручује механизација.

Адмир Чавалић, професор Економског факултета из Тузле, на сјевероистоку БиХ, за РСЕ истиче и да је упитно да ли се мађарски програм може квалификовати као "бесповратна помоћ".

То објашњава тиме што су пољопривредници у РС условљени тиме да узимају искључиво механизацију произведену у Мађарској, а при томе дају и учешће од минимално 30 одсто.

Тиме су пољопривредници, како наводи, касније и дугорочно везани за мађарске произвођаче по питању сервиса и дијелова за набављене машине.

"Не може се разумјети као подршка, али може се разумјети као домен унапређења продаје. То је свакако добро и за купца и за продавца, може бити обостране користи. Али, то једноставно није подршка, гдје се добијају грантови, субвенције и слично", истиче Чавалић.

Везе Додика и Орбана

Орбанова помоћ РС, прва је такве врсте, јер је Мађарска преко Фонда Бетлен Габор, највећег мађарског државног фонда, до сада сличне програме реализовала искључиво за помоћ мађарској мањини у другим земљама.

Из Владе Мађарске није одговорено на упит РСЕ који су мотиви подршке само за један дио државе Босне и Херцеговине.

Налази истраживачког програма “Шеме” (заједнички истраживачки пројекат украјинског сервиса РСЕ и Украјинске јавне телевизије) показују да је мађарска влада од 2011. године исплатила најмање 670 милиона евра организацијама етничких Мађара у Украјини, Словачкој, Румунији, Хрватској, Србији и Словенији.

Но, овдје није ријеч о подршци Мађарима, јер, према попису становништва из 2013. године у Босни и Херцеговини живи нешто мање од 350 припадника мађарске националности. Од тога, у Републици Српској 166.

Додик и Орбан посљедњи пут срели су се у Београду, 16. септембра, када је Александар Србије Александар Вучић одликовао мађарског премијера Орденом Републике Србије.

Додик се, поводом тога, огласио на Тwиттеру гдје је упутио честитке Орбану назвавши га "великим пријатељем" Републике Српске и Србије.

Први значајнији састанак између два лидера се десио се још у јуну 2019. године, када је Додик, као предсједавајући Предсједништва БиХ, био у посјети Мађарској.

Тада је Орбан поручио да Мађарска поштује БиХ и подржава њено јединство, али да жели званичне односе и јачање сарадње са РС.

Идући сусрет Додика и Орбана се десио неколико мјесеци касније, када је Орбан такође био у Београду и разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем. Након тога у Будимпешти, на Демографском самиту током септембра прошле године.

У међувремену се и Орбан у више наврата успротивио увођењу санкција Европске уније за Додика. Додик се тренутно налази на листи санкција Сједињених Америчких Држава и Велике Британије због сецесионистичке политике и урушавања институција БиХ.

Само пар мјесеци након посјете Орбана Додику у Лакташима крајем прошле године, у РС се биљежи и прва већа мађарска инвестиција.

Компанија "Лугос Ренеwаблес" из Будимпеште потписала је уговор о куповини већинског пакета акција у предузећу "Соларне електране Требиње 1“ код Требиња чији су детаљи и даље тајни.

Из мађарске компаније за РСЕ су потврдили да су са Електропривредом Републике Српске потписали споразум о тајности, што се тиче одређених детаља уговора.

На чињеницу да су детаљи уговора тајни је упозоравао Транспаренцy Интернатионал у БиХ.

Према документима у које је РСЕ имао увид, Мађари ће бити власници 70 посто удјела у предузећу "Соларна електрана Требиње 1", као и концесије, која је првобитно додијељена "Електропривреди РС-а" (ЕРС), једном од три јавна предузећа за дистрибуцију електричне енергије у БиХ и оснивачу електране.

Вриједност удјела који је у власништву Мађара износи нешто више од пет милиона КМ (око 2,5 милиона евра).

(РСЕ)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Тими

21.09.2022 19:52

Ста је ту спорно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

21.09.2022 20:57

Објавите да је јуче донесена ослобађајућа пресуда за Др Дарка Голића.Он је такође жртва овог режима.Сјетимо се само наручене харанге државних и режимских медија.Од вас очекујемо макар мало подршке за њега

Name

Ре

21.09.2022 21:02

Прање лове. Орбан даје Милету паре које ЕУ даје Мадјарској да купује маслине у Мадјарској које производи Орбанов олигарх. Куповина иде 30% вредности а остало 70% ни Тарабиц не зна а шушка се кроз енергетски сектор

Name

Реалиста

21.09.2022 21:36

Ништа није спорно осим тог што нам продају машине упитног квалитета по цијенама истим или већим него из западне Европе од реномираних произвођача а те цијене су подигли Мађари.

Name

@Тими

22.09.2022 01:52

Ех какве је Пешта некад куплераје имала ??‍♂️

Name

МИЛЕ

22.09.2022 04:44

гдје су мутни послови...ту сам.

Name

То је тај

21.09.2022 20:15

Н8је Орбан дао никакав новац, вец је постао власник насих соларних електрана односно јупио их. Ниста ни нисмо дзаба од нхега добили него нас је преварио и постао власник насих ресурса. То је Милорад нама урадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2022 21:03

Да купио него добио на образ

Name

Стацес

22.09.2022 03:13

Када је ова наса мафија распрода све да други користе а овамо људима којима треба посао дају једнократну помоц ,али близи се октобар па видјецемо какоце овај пута народ да то сагледа.

Name

Срби РС

22.09.2022 07:44

Пакост је тебе изјела. Како није дао механизацију за трецину цијене И додје много јефтиније него половно. Ста је узео од Нас ако соларне панеле постави под сунце да ми имамо струје довољно И запосли јос радника па јел мислис да то није имао гдје поставити у мађарској . Цовјек се спријатељио са нама И помаже јер мозе .

Name

Босанац

21.09.2022 20:21

Људи ено Жељка прича на РТРС-у, значи жена ће до краја емисије да ријеши кризу у Украјини, глад у свијету и кризу на Тајвану.. Спомиње неке свере а волио бих да то још детаљније појасни ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок,

22.09.2022 07:54

Ево опозиција ће решити све проблеме, ко то може купити машину, без кредита, а зар није овако боље, никад повољније. Најбоље џаба, дај, не измишљајте и у Титово вријеме у које се већина куне, већина није имала пољопривредне машине, се куповали на кредит и то је себи могао приуштити мали број људи, а сада дај џабе машине и по могућности и радници приђе.

Name

РСЕ

21.09.2022 20:37

А ви нам нудите џаба и 100 милиона € и пољопривредне машине. Је ли тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

22.09.2022 03:56

Не нуде,вец указују на превару...А ко је пољопривреднике довео у овакав полозај,као сто је сад?Онај ко је био опозиција у задњих 16 година или онај ко је био на власти?

Name

Лактаси

22.09.2022 06:15

Орбан је мудар Баја је за њега ситна буранија видјеће Мађарска висе користи од свог улагања овде

Name

Бањалучанин

21.09.2022 21:36

Какви европски лицемјери! А топ је кад на Европа да 15% гранта и 85% кредита који враћамо тако што уведемо додатне акцизе на гориво. Па ово ниподоштавање стварно превазилази све границе укуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

22.09.2022 04:00

Па јасно за прву помоц је дао електропривреду а сад цемо видје ста це бит власници Мадзари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина у оци

22.09.2022 04:59

Иста шема функционисања Приватно је приватно па и ђзеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објасњење

22.09.2022 06:18

ЕУ због понашања Мадјарску зауставља 7.5 милијарди ЕУР помоћи за Мадјарску. А они као помажу другима. То се паре ЕУ која баш и није привлачна Србе. Послије стирнирања ЕУ средстава, тешко да ће ти Мадјарску милиони доћи до Додика. А и питање Мадјарску машина? Познаје ли неко од вас неку Мадјарску фирму, страшан квалитет, у пм? Отпад ће стићи по врло високим цијенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби РС

22.09.2022 07:49

Глуп си бас по својој мјери јаро И бас си глуп за медаљу

Name

Тадија

22.09.2022 08:27

Прочитај ти то боље и проучи, па онда коментариши. Ниси у праву.