Ђукановић одбио новог мандатара, тражи нове изборе

Предсједник Мило Ђукановић упутио је предсједници Скупштине Данијели Ђуровић приједлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе. Ђука

Регион 20.09.2022 | 15:43
Ђукановић одбио новог мандатара, тражи нове изборе

У образложењу Ђукановић каже да сагласно члану 95 тачка 5 Устава Црне Горе, консултације о мандатару за састав Владе са представницима парламентарних партија, односно коалиција заступљених у Скупштини Црне Горе, обавио је 15. и 16. септембра ове године.

Разговоре је имао са потпредсједником Демократске партије социјалиста (ДПС) Јевтом Ераковићем, генералним секретаром Александром Богдановићем и шефом клуба посланика у Скупштини Црне Горе Данијелом Живковићем, предсједником Социјалдемократске партије (СДП) Рашком Коњевићем и његовим замјеником Бориславом Бановићем, потпредсједником Социјалдемократа Црне Горе (СД) Борисом Мугошом и генералним секретаром Милошем Челановићем, предсједником Бошњачке странке (БС) Ервином Ибрахимовићем и потпредсједником Дамиром Гутићем, предсједником Албанске алтернативе (АА) Ником Ђељошајем, предсједником Форце Генци Ниманбегуом, предсједником Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмедом Зенком, предсједником Демократске партије (ДП) Фатмиром Ђеком и предсједником Либералне партије (ЛП) Андријом Поповићем и Генералним секретаром Есадом Шаиновићем.

Ђукановић подсјећа да се позиву нису одазвали представници Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе (ДЕМ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Грађанског покрета УРА.

"Приједлог да се мандат за састав Владе повјери господину Миодрагу Лекићу, који ми је јуче у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио господин Андрија Мандић нисам могао да прихватим, јер сматрам да се за то нису стекли сви неопходни услови", навео је Ђукановић.

Ђукановић је образложио и да сагласно уставним овлашћењима, подноси Предлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.

„Сматрам да је то најоптималније решење у датој политичкој ситуацији, и да је у најбољем интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност организовања пријевремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор Владе која ће деловати у пуном капацитету. Регионални и глобални контекст, као и политичко-безбедносни изазови, економски и финансијски проблеми са којима је суочена Црна Гора, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима, захтевају компетентну, одговорну и ефикасну Владу која ће даноноћно бити посвећена њиховом решавању“.

(РТЦГ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бијељинац

20.09.2022 16:25

Живјела нам братска Црна Гора и Црногорски братски народ,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.09.2022 17:44

Јесмо браца али свако у својој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

20.09.2022 20:59

Људи моји на овом Балкану народ се бори само са властима и криминалцима.овај простор треба нека велика сила да прегази и правда да завлада.