Једном плаћеник, увијек плаћеник!

Милорад Додик био је "амерички пројекат", а по многима, без обзира на дупле санкције које су му изречене, то је и данас, иако, бар јавно, воли да каже да је "руски" човјек и да се похвали да у континуитету одржава сусрете са руским предсједником Владимиром Путином.

Република Српска 19.09.2022 | 20:00
Једном плаћеник, увијек плаћеник!

Баш, као и данас када даје интервјуе за руске медије, Додик је то радо чинио и за америчке и то Wасхингтон Посту и Тхе Неw Тимесу.

Редован је Додик био гост, у другој половини деведесетих, Стејт департмента и то заједно са Сејфудином Токићем из Сарајева који се у недавном интервјуу на ТВ фаце присјетио неких детаља.

Биљана Плавшић је 1997. године предложила Младена Иванића за премијера Републике Српске, а та вијест је, како Токић каже, затекла њега и Додика у Стејт департменту, након чега је Додик рекао Американцима да Иванић није добро рјешење. Додик је, каже он, на упит Американаца ко је боље рјешење, испалио "Ја", што је на крају и било и то уз његова само два посланика и уз подршку посланика СДА, које је тада водио Алија Изетбеговић и Странке за БиХ Хариса Силајџића...

Такође се тврди да је Додик тих година на састанку у хотелу "Тузла" прихватио да дође до укидања назива Република Српска и предложио да се ентитети зову Источни и Западни ентитет или Ентитет 1 и Ентитет 2...

Да би учврстио своју владавину, Додик је током своје власти уз прећутно одобравање Американаца најављивао на десетине референдума који никад нису одржани, доносио страначке декларације о самосталној Републици Српској, припајању Србији... То су биле манипулације које су му омогућиле да буде апсолутни господар Републике Српске.

Уз јачање његове политичке моћи расло је и финансијско богатство: постао је један од највећих власника земљишта, објеката, предузећа, не само у Српској, него и шире и зато се у овдашњој јавности често чује да је Република Српска постала власништво Додика и неколицине људи њему блиских.

Пристајао је Додик и на априлски пакет у коме би Република Српска изгубила и ово што данас има, као и на Прудски споразум, који је предвиђао нову унутрашњу организацију БиХ и увођење четири територијелна јединице...

Додик је један од заговорника хрватског ентитета у БиХ и његове везе са Хрватима су јаке, о чему најбоље свједочи и посљедњи сусрет са хрватским предсјендиком Зораном Милановићем, који је био његов гост уз богат мени, пиће и музику, на његовом приватном имању у Бакинцима, када се хрватски предсједник враћао из Јајца гдје је обиљежио хрватску акцију "Маестрал" у којој су убијани бројни Срби.

Да је човјек са 100 лица, доказ је и његова сагласност на деблокади пута БиХ у НАТО, али и прећутна сагласност да БиХ уведе санкције Русији...

Занимљиво је да је посљедњих осам година упоредо одржавао и руске везе и да је од 2014. године редовно пред изборе имао сусрете са руским предсједником Владимиром Путином. Пала су велика обећања, али до реализације није дошло. Српска није добила обећане кредите, гасовод, гасне електране... ко зна шта још...

То све је било покриће за нешто...

Додик је данас поново на путу за Москву, гдје ће, како каже, са Путином сумирати раније договоре.

Прије одласка у Моксву, у Београду су осванули плакати Милорада Додика...

Додик у Москву, а НАТО на Мањачу, гдје ће НАТО официри оцјењивати спремност елитне јединице ОС БиХ која ће се прикључити у НАТО акцијама.

Било како било, Додик се "усосио", ни сам не зна гдје је и чије наредбе извршава, а на коцку је ставио Републику Српску и народ с ове стране Дрине.

Једном плаћеник, увијек плаћеник!