Политика Запада је разлог несташице хране у свијету

Глобална несташица хране појавила се прије руске специјалне војне операције у Украјини, а изазвала ју је немилосрдна и пристрасна политика Запада, као и потцјењивање улоге Русије на тржишту робе, изјавио је стални представник Руске Федерације у УН Василиј Небензја.

Свијет 19.09.2022 | 15:52
Политика Запада је разлог несташице хране у свијету

Он је за ТАСС рекао да јесте било “много преемотивног говора” о надолазећој глади невиђених размјера у земљама које су најугроженије са социјално-економског гледишта, те да се радило о земљама такозваног колективног Југа, гдје су власти биле суочене са, између осталог, проблемима са куповином хране и ђубрива.

Према његовим ријечима, западне земље су пожуриле да за све окриве Русију, мада је убрзо постало јасно да је проблем другачије природе.

Небензја је истакао да се тржишта која су озбиљно погођена рестрикцијама везаним за ковид 19, усљед потпуно кратковиде макроекономске и енергетске политике, а касније и санкција западних земаља Русији, суочавају са озбиљном несташицом хране, док је тржиште ђубрива практично замрзнуто.

– Разлог је била немилосрдна и пристрасна политика, као и потцјењивање удјела и улоге коју наша земља игра на свјетским тржиштима робе – навео је Небензја.

Небензја је нагласио да пате они којима је помоћ најпотребнија.

– Штавише, већина фактора кризе појавила се много прије почетка специјалне војне операције (у Украјини) – додао је Небензја

(Срна    Фото: Принтсцреен)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Банкар

19.09.2022 15:00

Знаци није до вас хуманитараца,него је до Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.09.2022 15:08

Ови це да нас спасе немогу себи помоци сви руси мрсави лехави само пију нема ту исхране сака јада понизи русију путин убит це га.