Веће обезбјеђење сахране краљице него ОИ у Лондону

Званичници и представници монархија који ће присуствовати сахрани краљице Елизабете Друге пристижу у Лондон, међу њима и амерички председник Џозеф Бајден.

Свијет 18.09.2022 | 12:32
Веће обезбјеђење сахране краљице него ОИ у Лондону

Председник Бајден и његова супруга Џил који су стигли у суботу, данас поподне ће отићи до Вестминстерске палате да одају почаст пред ковчегом са телом краљице.

Ковчег је изложен четири дана и реке људи чекају у километарским редовима да се поклоне пред краљицом која је владала 70 година. Доласци ће бити дозвољени до понедељка ујутро неколико сати пред почетак државне сахране.

Краљ Чарлс Трећи вечерас организује пријем у Бакингемској палати за челнике који су дошли да присуствују сахрани.

За краља дипломатске обавезе почеле су јуче сусретом са представницима 14 краљевина Комонвелта, међу којима су Канада, Нови Зеланд и Аустралија. Краљица пратиља, његова супруга Камила дала је јавну изјаву први пут од смрти краљице Елизабете Друге, 8. септембра.

“Мора да је било тако тешко за њу да буде усамљена жена. Није било жена премијера или председника. Она је била једина, и мислим да је себи искројила сопствену улогу”, рекла је краљица пратиља Камила у интервјуу који ће у целости бити објављен данас на Би-Би-Сију (ББЦ) пре него што цела земља одржи минут ћутања у 20.00 по локалном времену.

Лондон се грозничаво припрема за сутрашњу сахрану на коју долазе поред америчког председника његов француски колега Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел.

Такође долазе председници Турске и Бразила Реџеп Тајип Ердоган и Жаир Болсонаро, јапански цар Нарухито на свом првом путовању у иностранство од доласка на трон 2019. године, саудијски принц Мохамед Бен Салман.

Позвани су многи челници монархија, међу којима принц Алберт од Монака, шпански краљ Фелипе Шести као и његов отац Хуан Карлос Први који је абдицирао 2014. и сада живи у егзилу у Уједињеним Арапским Емиратима.

То је прва државна сахрана од смрти премијера Винстона Черчила 1965.

Полиција је навела да ће обезбеђење сахране бити захтевније од обезбеђења Олимпијских игара 2012. године у Лондону. На сахрани се очекује око 2.000 људи, од којих неколико стотина лидера из целог света и чланова разних монархија.

Елизабета Друга (96) преминула је 8. септембра у дворцу Балморал у Шкотској.

Протокол за сахрану је припреман и проверен уназад више година и краљевске трупе неуморно вежбају за пролазак улицама.

После државне церемоније краљица Елизабета Друга биће сахрањена у капели Светог Џорџа у дворцу Виндзор, поред свог оца Џорџа ВИ и свог супруга принца Филипа.

(Недељник)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дубрага Нобра

18.09.2022 11:16

Чега се плаше?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

18.09.2022 11:44

За сваки случај. Да се не повампири

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

18.09.2022 14:44

Недај боже могу мртву жену убит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.09.2022 15:12

Не вјерију да је умрла, срећни, ништа није ни радила само паре трошила ...лако је толико живјети када имаш све а ни бриге ни памети ... Моја мати умрла '94 а она тек сад а исто годиште ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђока

18.09.2022 21:06

Скупиће се сви злотвори на једно мјесто........

ОДГОВОРИТЕ