Сједи, 1: Прелетачи и посебне сједнице скупштине

Да изборна воља грађана не значи пуно појединцима у политици, најбоље је показао посљедњи сазив Народне скупштине Републике Српске који ће дефинитивно остати упамћен као сазив прелетача. У само једном мандату чак трећина сазива је промијенила страначки дрес. Најзанимљивији су свакако дупли прелетачи.

Република Српска 17.09.2022 | 20:07
Сједи, 1: Прелетачи и посебне сједнице скупштине

Посебан проблем су скупштински клубови које плаћају грађани Српске. Након избора их је било 6, а сада их је 8. Нове клубове посланика направили су ДЕМОС и Уједињена Српска која је клуб добила захваљујући Костадину Васићу, који је изборе добио као члан СДС-а. Поред тога скупштина је добила и нове посланичке групе у које су се скоцентрисали Социјалистичка партија Српске и НДП Драгана Чавића као и независни посланици који су одлучили да дјелују самостално након свих парламентарних турбуленција.

 „Самим уласком у овај Парламет добили смо четвртог потпредсједника који кошта око 400 хиљада марака. Па смо добили два нова клуба који заједно за потпредсједником коштају око милион марака грађане РС. Потпуно непотребно.“ , каже Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС - а у НС Републике Српске.

Одлив појединаца из опозиције је снажно почео 2014. године, са афером  „два папка“, када су Војин Митровић и Илија Стеванчевић који су данас на значајним функцијама, напустили тада опозициони НДП и Партију уједињених пензионера која је имала заједничку листу са СДС – ом. То је био почетак суноврата највишег законодавног тијела у Републици Српској, сагласни су у опозицији.

 „У складу с тим ја морам рећи да је тој неефикасности допринијело и руководство скупштине које је урадило све што је у њиховој моћи да смањи појављивање и утицај опозиције. То је једна карактеристика. Друга је да су СНСД и Влада урадили све да понизе скупштину која је постала обичан сервис извршне власти, оружје у рукама режима с којим су они радили шта су хтјели“, поручује Игор Црнадак, посланик ПДП - а у НС Републике Српске.

 „Ми ту имамо доминацију већине. Они су мијењали Пословник о раду да ми не можемо расправљати. То довољно говори колико се они боје јавне ријечи. Посебне сједнице нису дале никаквог ефекта. Који су ефекти? Је ли основана Агенција за лијекове, је ли се Министарство одбране вратило на ниво РС, јесмо ли вратили себи Управу за индиректно опорезивање? Тако да су то све биле представе за јавност“, пита Милан Радовић.

 Занимљиво је да је у посљедњем четворогодишњем сазиву Парламента Српске одржано тек 22 редовне сједнице и чак 35 посебних. Очекивано, руководтсво Народне скупштине РС све правда епидемијом вируса Корона.

 „Морате се сјетити да неких четири мјесеца нисмо засједали због пандемије вируса Корона. Мислим да смо у том периоду имали највише засједања посебног карактера. Мислим да смо радили добро, и да је НС Републике Српске остала најдинамичнији законодавни орган у Републици Српској“, поручује Денис Шулић, потпредсједник НС Републике Српске.

Новинари који годинама прате рад посланика у посљедњих неколико сазива Народне скупштине Републике Српске кажу да се чини као да људи који су у Парламету нису разумјели због чега их је народ изабрао да сједе ту. 

„Прво морам да напоменем да су сви новинари већ одавно констатовали да смо имали више посебних сједница него редовних. Често не видимо смисао тих редовних сједница када видимо шта је на дневном реду. Ако је сада у овом сазиву овако, бринем се шта би могло бити у следећем, јер сваки сазив је мало гори од оног претходног. Имам утисак да људи долазе на сједнице без неке претјеране потребе и да се све ово одржава ради неких политичких поена, нисам сигурна колико грађани уопште имају користи од њих, поготово од ових посебних сједница“, каже новинар Љиљана Смиљанић.

Иако су доминирале посебне сједнице у посљедњих пола године, Влада Републике Српске као предлагач Закона о ребалансу буџета није сматрала за сходно да је то приоритет за посебну сједницу, како би се већи прилив новца у буџет расподијелио на прави начин, већ је расправу о томе оставила новом сазиву Народне скупштине Републике Српске.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

17.09.2022 19:05

Бесмислена скупстина која се бави неусатавним темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.09.2022 19:34

Само сулиц нас коста 400 хиљада км. А резултат му је једна велика нула.

Name

Здраве

17.09.2022 19:41

Ови прелетачи су највеће Будалетине у РС. Боже драги хоћемо их се брзо ријешити.Ову багру морамо склонити у смеће на изборима.Живјела РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.09.2022 20:49

ПРОДАНЕ ДУШЕ. КО ВИШЕ ПРЕЛЕТАЧИМА ДА ГЛАС. РУКА МУ СЕ ОСУШИЛА. ЗАР ТАКО ВАРАТИ, ИЗА ЛЕЂА НАРОД. А НАРОДНЕ ПАРЕ ТРОШИТИ. НАРОД ГЛАДАН. ДОНАТОРИ ИХ ХРАНЕ У ЈАВНИХ КУХИЊАМА. ДРЖАВА НЕ МОЖЕ. А ЗА СВЕ ИЗМИШЉЕНЕ СТАВКЕ, УЗИМАЈУ СЕБИ. СПАВАЈУ И СА ЖЕНАМА И БОГ ЗНА СА КОЛИКО, ЉУБАВНИЦА, А НАПЛАЋУЈУ, ОДВОЈЕНИ ЖИВОТ. МА МНОГИ СУ НА НИВОУ ЖИВОТИЊЕ. И НИЖИ. ЖИВОТИЊА УЗИМА ДА ПРЕЖИВИ, А ОВИ ПРОСТАЦИ СУ УЗИМАЈУЋИ ТУЂЕ, 15 КОЉЕНА, ОБЕЗБИЈЕДИЛИ. ТАКВЕ НЕ ЗВАТИ, ЉУДИМА. СВИ НА ИЗБОРЕ. ДАЈ ГЛАС. ЗА. С В О Ј СПАС: ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. ПОКАЖИ МИ ДА СМО ПАМЕТНИЈИ. ОДНОСНО. НЕ ДОЗВОЛИМО, ДА НАС САДА ПРЕВАРЕ ОВИ ИЗ СНСД. ОСТАЛИ СЛУЖЕ ЗА ПРЕПРОДАЈУ. "ВИДЈЕЛА ЖАБА, ДА СЕ КОЊИ ПОТКИВАЈУ, ПА И ОНА НОГУ ДИГЛА. Србин. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Марковић

18.09.2022 05:32

ДЕМОС странка је највеци издајник своих гласаца они који воде по Опстинама ДЕМОС су прислоњени уз СНСД не гледају на своје гласаце него само на себе и СНСД то су највеце издајице свих странака према своим гласацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.09.2022 14:28

ХВАЛА ВАМ,ЗА САВ ТРУД, КАО ОПОЗИЦИОНАРИМА И ЗА ОВУ АНАЛИЗУ. И НОВИНАРУ И АНАЛИТИЧАРКИ И СТАНИЋУ И ЦРНАДКУ. ЈОШ ОВО ПАР ДАНА ДОК СЕ ПРИЧА О СНСД. ПОСЛИЈЕ 2.10. 22. године /упамтио добро сви овај датум/ О ЊИМА, МНОГИМА, БИЋЕ ПРИЧЕ САМО У СУДНИЦАМА. ПРЕВИШЕ СУ НЕЗАКОНИТИХ РАДЊИ УЧИНИЛИ И ЗЛА, ПРИРЕДИЛИ ОВОМ НАРОДУ. БИЛО БИ ПРАВЕДНО ДА :СНСД, СДА И ХДЗ НЕ ПРИЈЕЂУ НИ ЦЕНЗУС. ПРЕВОШЕ СУ ЗЛА УЧИНИЛИ, ОВОМ НАРОДУ. ПРИВРЕДУ УНИШТИЛИ /ПОКРАЛИ И У ПРИВАТНЕ РУКЕ/ ,СЕБЕ ОБОГАТИЛИ, А НАРОД У ЕУ /трбухом за крухом/. БЕЗ НАРОДА НЕМА НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. СВИ, ГЛАС ЗА ОНЕ, КОЈИ ЋЕ ЗНАТИ ДА ПОПРАВЕ ЕКОНОМИЈУ И УРЕДЕ, ПРАВНИ СИСТЕМ. СА ОВИМА ДОСАД ЈЕ САМО, ПОЛТРОНСТВО, КРИМИНАЛ, КОРУОЦИЈА, НЕРАД, НЕПРАВДА, ПА РАСЕЛИШЕ, ВИШЕ НЕГО НДХ. КУПОВИНА ДИПЛОМА, НЕСТРУЧНОСТ, А ЗАХВАЉУЈУЋИ ЦРВЕНОЈ КЊИЖИЦИ, БРЗО "КОТЉАЊЕ "СА ФУНКЦИЈЕ, НА БОЉЕ, ПА ЈОШ БОЉЕ. САДА САМО: ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. ОНИ ИМАЈУ СВОЈ "КРУХ", АЛИ Н А Ш А ЈЕ СРЕЋА, ШТО ИХ ИМАМО. Србин. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ава

18.09.2022 15:20

Шта са људима из државне управе кои су буквално натјерани да скупљају гласове за снсд,прелетачи су ништа шта ради давна управа или потпис или отказ.

ОДГОВОРИТЕ