Шмит поручио: Дјеловаћу уколико буде потребно!

"Наш заједнички циљ мора бити очување равнотеже између мултиетничности и идентитета онако како их предвиђа Дејтонски споразум", рекао је Шмит.

Босна и Херцеговина 17.09.2022 | 17:28
Шмит поручио: Дјеловаћу уколико буде потребно!

"Одлучан сам да испуним свој мандат, а то су обнављање и заштита функционалности државе. Бесмислено блокирање мора се окончати" јасан је био високи представник у БиХ којег не признаје Република Српска, Кристијан Шмит у најновијем интервјуу.

Још је додао у свом говору:

"Као високи представник желим да 2. октобра грађани Босне и Херцеговине осјете да је моћ у њиховим рукама. Дан избора требао би бити врхунац активне демократије. Избори припадају народу, а не политичким странкама. Грађани су ти који користе своје основно право и одлучују ко ће управљати земљом" истакао је Шмит на почетку свог текста за "Ослобођење".

Оштре казне

Овај кључни процес, подвукао је, мора се одвијати неометано.

"Овог љета сам усвојио мјере које осигуравају финансирање и транспарентност октобарских избора из једноставног разлога: Савјет министара БиХ није постигло договор о усвајању државног буџета. Тек након моје одлуке осигурано је одржавање избора у планираном термину. Централној изборној комисији је омогућено да наручи и плати бирачке листиће и осигура друге неопходне услове како би грађани могли гласати" подсјетио је високи представник којег не признаје Република Српска.

Стога је најавио оштре казне за изборне преваре.

"Они који покушавају ометати одржавање слободних и поштених избора, угрожавајући слободу бирача да гласају за кога желе, моментално ће се суочити с оштрим казнама. Онима који настоје да на незаконит начин врше утицај или притисак на бираче и њихове породице поручујем: Изборне преваре и присиле нису само кривичне радње него се могу сматрати и антидејтонским дјеловањем које се неће толерисати" поручио је Шмит.

Предузети одлучне мјере

Додаје како разумије фрустрацију и огорчење многих грађана који су незадовољни јер нема напретка.

"Као високи представник мој мандат је да штитим и надгледам спроведбе Општег оквирног споразума за мир, који се често назива Дејтонским споразумом. То је јединствен мировни споразум, јер се у њему налази Устав ове земље. Као високи представник не могу мијењати Дејтонски споразум или мијењати Устав БиХ. Устав може мијењати једино Парламент Босне и Херцеговине, који бирају грађани ове земље, и донијети измјене које су у складу с пресудама Европског суда за људска права. Ове пресуде су донесене у предметима Сејдић-Финци, Зорнић као и друге сличне пресуде. Спреман сам помоћи онима који позивају надлежне органе да осигурају што хитнију спроведбу ових одлука. Жалосно је што грађани БиХ више од деценије чекају на ове пријеко потребне измјене, које су кључне за европске интеграције. Морају се предузети одлучне мјере како би се стало у одбрану људских права и међусобног поштовања. Томе ћу допринијети у оквиру надлежности које имам" подвукао је Шмит.

Институт виталног националног интереса

Подсјећа и на то да предизборна кампања траје већ двије седмице, а неки политичари једва да су се дотакли горе споменутих питања.

"Лидери морају грађанима понудити јасан излаз из ове тренутне политичке блокаде. Што је најважније, морају показати своју демократску одговорност за формирање власти или постати конструктивна опозиција након пребројавања гласова почетком октобра. Од посљедњих општих избора 2018. године, Предсједништво и Влада Федерације раде у “техничком мандату” јер су политичке странке блокирале формирање институција" подсјетио је.

Изјавио је како блокирање институција служи само уским страначким интересима, на штету грађана, те најављује дјеловање.

"Институт виталног националног интереса заслужује поштовање и чува идентитет грађана као дијела цјелине. Он је превише озбиљан да би се злоупотребљавао као терен за политичке игре. Све то се не може наставити након октобарских избора, а ја ћу то помно пратити и ако буде потребно благовремено дјеловати" обећао је високи представник којег не признаје Република Српска.

Приједлози политичких странака о измјенама Изборног закона

Шмит подсјећа и на приједлоге политичких странака по питању измјена Изборног закона БиХ, који су му нешто раније овог мјесеца изложени. Каже, захвалан је на њима - али пуно још треба урадити.

"Наш заједнички циљ мора бити очување равнотеже између мултиетничности и идентитета онако како их предвиђа Дејтонски споразум. Морамо изградити бољу ситуацију, имајући у виду друштво у овој земљи какво је данас, једну генерацију након катастрофе. То ће довести до европских стандарда. БиХ, као држава од неколико милиона грађана, требала би постати препознатљив дио Европске уније, која има 450 милиона грађана" рекао је Шмит.

Још једном је подвукао своју поруку политичарима у БиХ.

"Поједини политичари на својим платформама нагађају да ли ћу укинути блокаде које онемогућавају функционисање институција државе, ентитета, кантона и општина. Они треба да знају да ћу, уколико буде потребно, дјеловати у оквиру свог мандата" нагласио је Кристијан Шмит.

(Аваз/ фото: Анадолу Агенцy)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Име

17.09.2022 15:53

Треба овдје уредити медијски простор и равноправност времена између сви кандидата а не неки портали и медији су мегафони за неке као РТРС што чини не поштујући основна новинарску етику ! Њима треба наредити милионске казне нису ту да информишу него да испирају мозак и шире дезинформације

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре...

17.09.2022 17:02

све је то лијепо али као прво водите говедо милокрада... ви сте нам га и наметнули...да и срби осјете дасак свјезег вјетра конацно...

Name

17.09.2022 17:07

Дал он види како се злоупотребљавају дрзавни ресурси за изборе? Дал види са цим се црвена секта слузи? Како се уцењују и праве спискови код радника.

Name

Урос

18.09.2022 05:58

додикова цацевина је ртрс, електропривреда, телецом, суме...све се то користи само за њега, горицу, игора и безбозну криминалну секту снсд...смијени комплетну секту као некад сдс и да народ конацно користи ресурсе ове лијепе земље по закону.

Name

Оде Миле

17.09.2022 15:56

Лајковацком пругом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

17.09.2022 16:02

Шмит: Они су подлаци, необразоване хуље са купљеним дипломама, мрачном прошлосћу уличара и робијаша, џепароша, дилера и отимача дјечијих патика, али су им се јахте јако допале, свиђа им се шведски сто и то да цијелу торту ставе пред себе. Свјесни да се за све ово добија - робија. Ово су одлазећи полусвјетови, надам се поштеним изборима. Поздрав за добре људе, без обзира на вјеру, нацију у мишљење. До ослобођења, идемммоооооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

17.09.2022 16:03

Апсолутно је у праву. Страшно је да нам странац мора уређивати државу, али нема друге. А ви ботови задужени за пискарање немојте само рећи да ћемо се ми сами договорити. 25 година се нисмо ништа договорили и нећемо са оваквом власти у оба Ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смит не вп

17.09.2022 16:04

Гласат овог пута обавезни за додика да каземо смиту да није високи преставник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.09.2022 16:53

Која си ти будала неписмена, острашћена и неинформисана....

Name

И тебе за министра

17.09.2022 16:53

Образовања. Писменији си од Стевандицеве конобарице хехе

Name

ре

17.09.2022 17:28

Да је баш висок и није алии брате зато је преставник и то бритак. Можемо га звати и виши а не високи, свеједно.Што се тиче Додика обавезно гласај за њега, то ти је сигуран пут ка уништењу свега што вриједи у Републици Српској, човјек све прода за своје интересе. Кад једном све буде туђе онда је свеједно како ће се звати и хоће ли бити виши или високи преставник.

Name

Ре

17.09.2022 18:06

Шмит и ради за Лемија иначе би га до сада барем 10x смако лаганини

Name

анна

17.09.2022 16:37

Хвала драгом Богу да је овај цовјек досао. Да нема њега народ би и даље био у мраку и страху. Сад криминалцима руке дрхте. Једини који је одбио лактаску ракију, зив и здрав нам био Сцхмидте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Води

17.09.2022 17:01

Га кући кад ваља

Name

Добро је тебе

17.09.2022 16:43

Додик оцијенио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханс Велимировитсцх

17.09.2022 16:50

Подрска Смиту! Цовјек има добре намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.09.2022 17:01

МИ СМО ОСИРОМАШЕНИ, РАСЕЉЕНИ. ЗАДУЖЕНИ. ДОДИК, БАКИР И ЧОВИЋ, МОРАЈУ ОТИЋИ, ЈЕР СУ КРИВЦИ. НАПРАВИЛИ СУ СИСТЕМ, СТРАХА ЗА СВЕ ЉУДЕ У Б И Х. ТАКО ГЛУМЕ ДА СУ ЗАШТИТНИЦИ НАРОДА. ОНИ СУ, КРАДЉИВЦИ, ЛАЖОВИ, НЕЗНАЛИЦЕ, НЕРАДНИЦИ И ОКО СЕБЕ ОКУПИЛИ ТАКВЕ. ПОКРАЛИ СВЕ ИЗ СОЦИЈАЛИЗМА. ВИШЕ НЕМА ШТА. СВИ НА ИЗБОРЕ. СВАКО ГЛАСА ЗА КОГ СМАТРА, ДА ЋЕ БИТИ ДОБАР ВОЂА. И ОБЕЗБИЈЕДИТИ МУ БОЉИ ЖИВОТ. ЈА ИЗ РС ГЛАСАМ: ЗА ШАРОВИЋА, ЈЕЛЕНУ, ВУКАНА И НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. МИ, НАРОД СЕБИ БИРАМО 2.10.22 године. СНСД, СДА И ХДЗ, СУ ЗАСЛУЖИЛИ, ДА НИ ЦЕНЗУС НЕ ПРИЈЕЂУ. ОНДА ЋЕ НАРОД Б И Х , ДОКАЗАТИ, ДА ЈЕ ПАМЕТАН. ШМИТ НАМ НИШТА У ТОМ НЕ ОМЕТА. Србин. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

17.09.2022 17:24

Ста год ми мислили о Сцхмидту овај цовјек је у праву .Да ли це доци до историјске промјене власти у БиХ 2.октобра остаје да се види .Ста видим и цујем ових дана у медијима а и у стварности реци цу само једно . Овај народ боље не заслузује, кад цете то схватити. Вецина је неписмени љигави и за ситне паре поткупљиви олош. Зато и јесмо пропали потпуно и док је савремени свијет отисао 50 година испред нас ,наса стока и даље баца кесе са смецем и угинуле зивотиње у ријеке које зивот знаце.Такве не треба залити јер су исти као и њихови владари које бирају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.09.2022 17:42

Прво ако се ти позиваш на право отићеш из ове земље.А што се тиче наших лопова ви сте им омогућили и у сарадњи с вама постали још већи лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.09.2022 17:44

Добро је све рекао али смиту све прати и у републици српској власт уцјењује и потплацује гласове никог небраним али да се то казни и да буду фер избори ко побједи побједи поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.09.2022 17:46

Поцни да дјелујес у републици српској ста ради власт купују гласове уцјењују народ поцни суспедуј власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.09.2022 18:06

Ако буде крадје на изборима а ти смиту ниста не предузмес пакуј се и иди гдје ти је мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

17.09.2022 18:25

И ми ћемо! Ветерани ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.09.2022 18:52

КАКО КУПУЈУ ГЛАСОВЕ. АКО ДАЈУ ПАРЕ, У ТУ СВХУ. ТО ТЕБЕ ПОНИЖАВАЈУ. ИЗА ПАРАВАНА, ПОНИЗИ ТИ ЊИХ. И ТО МОЖЕ СВАКО. И СРБИН И НЕСРБИН. БУДИ, ПАМЕТАН СВАКО. ПРОБУДИЋЕМО СЕ ЈЕДНО ЈУТРО. И РЕЋИ ЋЕ. НИСТЕ ВИШЕ, СВОЈ НА СВОМЕ. У ДУГОВЕ ВЕЋЕ ЋЕ НАС И МАЛО НАРОДА ЋЕ ОСТАТИ. ОСТАЋЕ УЗ ИМАЊА, БАШ ТИ СЕЉАЦИ, КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ СРПСКЕ ЖРТВЕ. ЈА ИЗ РС ЋУ ГЛАСАТИ ЗА: ШАРОВИЋА, ЈЕЛЕНУ, ВУКАНА И НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА. Шмит нам у томе ништа не смета. Све ОВИСИ ОД НАС. Друго је лаж. Србин. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош...

17.09.2022 19:34

Да Шмит,односно високи представник оде миле би направио рат за 5 дана,према томе нека вас странаца овде.Отићи ћете кад се стекну услови...

ОДГОВОРИТЕ