Раст Еурибора и утицај на рате кредита у БиХ

У условима раста каматних стопа, питање са којим се сусреће највећи број задужених грађана Босне и Херцеговине је како раст камата утиче на њихову мјесечну рату за отплату кредита.

Босна и Херцеговина 17.09.2022 | 15:25
Раст Еурибора и утицај на рате кредита у БиХ

Ако сте у некој од банака у БиХ узели, на примјер, кредит од 50.000 марака на период од 10 година и са каматном стопом од шест одсто, рата за отплату кредита вам износи 555 марака. Ако би камата била повећана за један одсто, рата за отплату кредита би расла на 580 КМ, а у екстремном случају, ако би камата расла за два одсто, мјесечни износ отплате кредита би вам порастао на 606 КМ.

У банкама у БиХ каматне стопе на кредите претежно се вежу за Еурибор, каматну стопу на европском новчаном тржишту. Еурибор каматна стопа свакодневно расте и за очекивати је да и банке у БиХ повећају рате за отплату кредита који имају уговорене промјењиве каматне стопе.

Директор Удружења банака БиХ Берислав Кутле каже за Блоомберг Адриа да се инфалација не смирује у обиму у којем Европска централна банка подиже Еурибор, тако да домаће банке за толико имају право и да подигну промјењиву каматну стопу на кредите.

“Исто тако, треба да мијењају каматну стопу и на депозите, да би се смањила потрошња новца, да новац остаје на депозитима и не иде у потрошњу те се тиме смањи инфлација. С друге стране повећање каматне стопе на кредите је да се пази на шта се троше кредити, да превише новца с кредитне стране не улази и на тај начин опет смањи инфлација. Промјена каматних стопа је реална и оне на кредите нису биле никада мање и ко и данас дигне кредит, ако га правилно уложи, има у једној години 13-14 одсто зараду, јер толика је инфлација и када се одузме каматна стопа. Још увијек је пуно исплативије дићи кредит, него имати штедњу”, истиче Кутле.

Додаје да поједине банке кажу да неће дизати каматне стопе до краја године, што је начин да привуку клијенте, док друге, које имају у уговоре уграђен Еурибор одмах аутоматски мијењају камату у обиму у којем се мијења Еурибор.

Раст Еурибора

Седмична Еурибор каматна стопа 6. септембра је била у минусу (0,06 одсто) и од тада свакодневно расте. Седмични Еурибор тренутно је 0,65 одсто.

Мјесечни, тромјесечни, шестомјесечни и дванаестомјесечни Еурибор такође биљеже раст.

Само прије два мјесеца Еурибор је био негативан, седмични је износио -0,563 одсто, мјесечни -0,427 одсто, а тромјесечни -0,087 одсто. Шестомјесечни и дванаестомјесечни су били позитивни, 0,322 одсто, односно 0,972 одсто. Тада су поједине банке у БиХ повисиле камате на постојеће кредите с промјењивом каматном стопом. Каматне стопе порасле су у зависности од банке од 0,6 до 0,9 одсто, а нови обрачун вриједи од 1. јула.

У агенцијама за банкарство Републике Српске и ФБиХ разматрају и усаглашавају неколико модела, али још не откривају на који начин ће реаговати и да ли ће ограничити раст камата у банкама у БиХ.

(Блоомберг Адриа/ фото: Илустрација/ цомпарехеро)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

З

17.09.2022 15:32

Идемо до конацне побједе..

ОДГОВОРИТЕ