Си Ђинпинг разговарао са Путином: Кина спремна да ради са Русијом на убризгавању стабилности у свет који се мења

Кина је спремна да сарађује са Русијом како би одиграла водец́у улогу у убризгавању стабилности у свет који се мења, рекао је кинески председник Си Ђинпинг током састанка са својим руским колегом Владимиром Путином у четвртак у Узбекистану.

Свијет 16.09.2022 | 10:57
Си Ђинпинг разговарао са Путином: Кина спремна да ради са Русијом на убризгавању стабилности у свет који се мења

Председник Си је казао да су две земље одржавале блиску координацију на међународној сцени како би подржале основне норме међународних односа.

„Суочена са променама света, нашег времена и историје, Кина ц́е радити са Русијом како би испунила своје одговорности као главне земље и одиграла водец́у улогу у убризгавању стабилности у свет промена и нереда“, рекао је.

Путин је рекао да свет пролази кроз вишеструке промене, али да је једна ствар која остаје непромењена пријатељство и међусобно поверење између Русије и Кине и додао да је свеобухватно стратешко партнерство Русије и Кине стабилно као планина.

''И Русија и Кина се залажу за праведнији и разумнији међународни поредак, дајуц́и добар пример у међународним односима'', рекао је он.

Двојица лидера су то изјавили приликом размене мишљења о односима Кине и Русије и међународним и регионалним питањима од заједничког интереса у узбекистанском граду Самарканду на маргинама 22. састанка Савета шефова држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Си је рекао да билатерална сарадња Кине и Русије у различитим областима напредује стабилно, уз активности везане за Годину спортске размене које су у току, као и снажан замах у међунационалној сарадњи и међуљудској размени.

Нагласио је да ц́е Кина радити са Русијом на пружању снажне међусобне подршке у питањима која се тичу суштинских интереса једних других и продубљивању практичне сарадње у трговини, пољопривреди и другим областима.

Си је позвао обе стране да ојачају координацију у оквиру ШОС-а, Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији, БРИКС-у и другим мултилатералним механизмима.

Путин је рекао да ц́е се Русија консолидовати и продубити билатералну и мултилатералну комуникацију и сарадњу са Кином и проширити сарадњу у кључним областима као што су трговина и енергетика.

''Русија ће радити са Кином на промовисању континуиране, дубље сарадње међу државама чланицама ШОС-а по принципу немешања у унутрашње ствари, како би се изградила ауторитативна платформа за очување регионалне безбедности и стабилности'', истакао је Путин.
Путин је током разговора рекао да је руска страна чврсто посвец́ена принципу једне Кине и осуђује провокативне потезе појединих земаља по питањима која се тичу кључних интереса Кине.

Си је рекао да цени руско придржавање принципа једне Кине, нагласивши да је Тајван део Кине, да се кинеска страна чврсто противи сепаратистичким снагама „независности Тајвана“ и спољном мешању, и да ниједна земља нема право да буде судија по питању Тајвана.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ТДИ

16.09.2022 09:07

Не треба нам васа диктатура, видимо ста се десава с људима у тим дрзавама који критикују власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.09.2022 10:35

А треба нам Западна диктатура???!!!

Name

Изоловали подривања Запада

16.09.2022 10:28

Њихову самовољу која угрозава све и свих и сви они се окрецу економским темама од сустинског знацаја за зивот људи......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

16.09.2022 14:24

Живели два добра господина .

Name

дц...

16.09.2022 13:41

зивио си ...зивио владимир...зивјела слобода говора, мисли, опредељења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

16.09.2022 13:47

Те глупости само ви пласирате,и само ви сте и толико глупи да поверујете.Дакле,робна размена или трговинска,између Руссије и Кине је 140 милијарди долара годишње.Трговинска размена између Кине и Сједињених амерички држава је 700 милијарди долара(7x више)..Кина и Руссија ратовале 4x.Кина против САД?Руссија против САД?НИ 1.стварно требаш бити србин па да поверујеш да би Кина жртвовала 7x већу трговинску размену са САД да би продавали руссима шпице а русси њима???шта оно русси имају?производе??сем ратова,убијања,разарања??-ништа,ексера неумеју направит,увозили из Њемачке.Мало се ви са спутњик бнтв информишите..чисто да се стално не бламирате,народ вам се смије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мене занима

16.09.2022 18:47

Као и то становниство које они представљају, кад це слободни избори и крај аутократије, диктатуре, дозивотних власт?

Name

Ста ти имас са њима

16.09.2022 22:04

И њиховим становниством?! Да нецес мозда да ти и такви као ти одлуцујес умјесто њиховог становниства ?!

Name

Марко

16.09.2022 14:23

А како се то убризгава стабилност, бас болесни диктатори знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасвим све супротно

16.09.2022 15:41

Од онога сто Запад цини. Ако ниди знао е сада знас.

Name

+

16.09.2022 15:31

ОВИ НИКОГ НИСУ НАПАДАЛИ И РАТОВАЛИ. УКРАЈИНА ЈЕ БРАТ, РУСИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Украјина

16.09.2022 18:21

Је вјестацка творевина подлозна западном експерименту свега и свацега сто неприлици људском роду.... На залост!