Република Српска увијек може да се ослони на Србију, поштујем и Бошњаке и БиХ

- Поштујем руководство Републике Српске, поштујем и оне који су у опозицији и желим да останем неко ко подржава српски народ у Републици Српској. Нећу да се мијешам у изборни процес. Народ у Републици Српској изабраће оног кога жели", казао је Вучић.

Република Српска 15.09.2022 | 19:25
Република Српска увијек може да се ослони на Србију, поштујем и Бошњаке и БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да је почетак градње дионице ауто-пута од Раче до Бијељине много важно и за Бијељину, и Републику Српску и Србију.

"Волим Семберију, Бијељину и Републику Српску, поштујем наравно Босну и Херцеговину. Ово нема везе са политичарима него са народом. Србија ће 80% учествовати у градњи ове дионице. Ми смо и мост преко Саве изградили и то је много важно када ви из Бијељине за сат и десет министа стигнете до Београда", казао је Вучић, гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.

Он је нагласио да када отворимо границе, а мораћемо их, каже он, отворити - да ли кроз Отворени Балкан или како год -, то ће бити сат и десет минута од центра Бијељине до Београда.

"То ће просто тада бити све другачије. То доводи нове инвестиције, нове послове у Српску, Бијељину, Посавину...То је нешто што је много важно и веома се радујем томе", казао је Вучић.

Он наглашава да је то изутено важно за Републику Српску, јер ће Бијељину када се сагради овај ауто пут до Бањалуке и Тузле, према Сарајеву, направити новим регионалним чвориштем и биће важно и за привреду и повезаће Србију и Српску много брже и много ближе него до сада.

Вучић је данас у Бијељини присуствовао свечаности поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

На питање да ли постоји данас српско јединство, Вучић је рекао да не треба да се стидимо својих разлика.

"Ми имамо политичких разлика и много разлика у увјерењима и не треба да се стидимо тога. Напротив, поштујући те разлике једни код других чини ми се да можемо да створимо такву врсту заједништва и јединства. Постоји нешто што смо, чини ми се успјели, људи су то увјерен сам сигурно примијетили, и нећу да говорим о кампањи и политици, али у односима између Србије и Републике Српске, политичких представника нема међусобних напада и то вријеме смо превазишли. Имамо поштовање једни према другима, разумијемо да смо припадници једног те истог народа који живе у различитим државама", казао је Вучић.

Он је и овом приликом поновио да је пред нама тежа зима него што људи мисле, прије свега у финансијском за све државе и ентитете због, како је казао, свих свјетских прилика, да не улазимо у локалне и регионалне прилике.

"Тежа зима је због енергената, због хране, јер ће све то бити проблем у годинама које долазе, а следећа зима будите увјерени биће још гора него што је ова", казао је Вучић, наводећи да због свега тога треба да се држимо што је могуће више заједно, да се поштујемо и да размишљамо како то све да превазиђемо и да видимо како једни другима можемо да помогнемо.

"Ја сам срећан што Република Српска увијек може да рачуна на Србију...Да будем искрен, можда дио тога враћам још из дјетињства када сам слушао своју фамилију, када смо се окупљали на Светог Илију , када су говорили - Никада Србија неће разумјети колико је ми с ову страну Дрине волимо! Ја сада хоћу да кажем колико ми Републику Српску волимо и из Београда и сваког другог мјеста из Србије али то исто хоћу да кажем и Бошњацима и другима да и њих поштујемо и да желимо да у миру наставимо да живимо и уз поштовање, у миру градимо наше земље и да повезујемо и да видимо како ове тешкоће које су пред нама што лакше превазиђемо", казао је Вучић.

Биће, каже он, много теже него што људи данас мисле...

Да ли има притисака због званичне политике која се води у Републици Српској, Вучић је рекао да о томе неће да говори, наводећи да поштује руководство Републике Српске као што поштује и опозицију.

"Шта год да је и да јесте, ја никад о таквим стварима не би говорио и да их има и да их нема. Поштујем руководство Републике Српске, поштујем и оне који су у опозицији и желим да останем неко ко подржава српски народ у Републици Српској. Нећу да се мијешан у изборни процес. Народ у Републици Српској изабраће оног кога жели", казао је Вучић.

Што се тиче контаката са властима у БиХ, предсједник Србије је открио да се чује редовно, бар једном у мјесец дана и са политичарима у Сарајеву.

"Ако ме питате има ли суштинских разговора нема. Ја сваки пут када долазим у БиХ пријавим своју посјету Трудим се да имам пристојне односе са свима...Мене занима хоће ли да граде ауто-пут Београд- Сарајево и био би задовољнији када би мало брже доносили одлуке...То би било добро и за Бошњаке Пазара, Тутина, Сјенице из Сарајева...то би било добро и за Србе из Сарајвско-романијске области, Хереговине...Ту сви добијамо и када видите да сви добијамо не знам зашто се чека", казао је Вучић.

Ако је, каже он, до пара, ја сам данас рекао ми ћемо 100 милиона евра дати за дионицу до Бијељине и то неће ни дана каснити и то људи треба да знају, а после тога ми смо спремни да дамо и за неку другу дионицу у Републици Српској.

Говорећи о стању у региону у свјетлу свјетске кризе и сукоба, Вучић је рекао да вјерује да неће доћи до сукоба.

"Даћемо све од себе да сукобе избјегнемо. Ми смо све те ратове пробали, безброј пута се сукобљавали, хајде да мало пробамо мир и да пробамо да у миру живимо и сарађујемо. Зато смо понудили Отворени Балкан и зато мислимо да је то сјајна идеја, јер када будемо брисали границе између нас а поштовали државни интегритет и све друго што неко други тражи, што није проблем, онда ће се људи осјећати лакше, биће веће повјерење, лакше ће се повезивати", казао је Вучић.

Он је одговорио да Отворени Балкан свима одговара и да олакшава проток и људи и роба без било каквих административних баријера...

"То ће повећатии плате и пензије већу мобилност, комуникацију... Сарајево то не прихвата, они мисле да је то нека свјетска завјера", казао је Вучић.

Када је у питању Космет, Вучић је рекао да је забринут и да је тешка ситуација. Србија је за компромис али се до њега тешко долази", казао је Вучић током гостовању у Централној информативној емисији Дневник 2 БН телевизије.

(БН Фото: БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Босњак

15.09.2022 18:10

Тако је пресједнице, без повезивања Босњака и Срба мрка нам је капа свима у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2022 18:17

Све то сто Вуциц казе је супротно ономе сто Миле ради. То је основни проблем. Милету и не одговара нормална економија и дрзавна политика него по саторима и приватним објектима па и по кућама.

Name

Србин

15.09.2022 18:27

То је и моје мисљење, поуздано то је мисљење многих Срба које познајем. Морају се превазици подјеле и разлике и окупити око заједницког циља. Опстанак и нормалан зивот на овим просторима.

Name

Приједорчанин

15.09.2022 20:29

За Мају докторицу и Јелену докторицу и Мирка правника

Name

Једино знам

16.09.2022 10:42

Да нам је свима у интересу да мудро презивимо ова турбулентна времена и изградимо праведније друство за све нас......

Name

Ре србин

16.09.2022 16:44

То је у 90% случајева ријешено. Око мене је више комшија Срба и сви живимо заједно. Пијемо кафе,знамо родбину једни других. Најбитније је да дјецу не учимо подјелама.

Name

Патриота

15.09.2022 18:17

Вучић је за прошле опште изборе подржао само Додика и мјешап се у изборно процес. Коначно је схватио шта је исправно и пустио га низ воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2022 19:00

Ево нам сансе друзе да их скинемо све, и ми насе а и ви своје, нека побједи на изборима било ко други., било ко ко це градити сузивот на овим просторима. Прије 2 мјесеца био сам туристицки у Србији, обисао је уздуз и попријеко, први пут у зивоту, и нигдје се нисам осјецао као код куце ко тамо, нигдје нисам крио ни ко сам ни ста сам, а једноставно имао сам домацински доцек гдје год да се појавим, ми смо два народа али истог менталитета, и толико смо блиски да нисмо ни свјесни...а како сам се вратио думам и не могу да схватим ста нам се десило деведесетих...испали смо свјетске будале, а ко нам је на власти тренутно, и дан данас смо изгледа.

Name

ре

15.09.2022 19:57

Има ту још пуно пара у игри да би их пустио низ воду.

Name

Србија

15.09.2022 18:22

Схватио је Вучић ко може да спаси Републику Спску. Режим одлази бу прошлост. Јелена за предсједника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ће да је спаси?

15.09.2022 19:38

На који начин? Мораће и она у амбасаде јер у супротном од с власти!

Name

Деутсцхланд

15.09.2022 19:50

Мора да ДОДИКА потпуно изолује,јер унисти СРБЕ,ово Јуце са Миловановићем,је за РОБИЈУ,прави фесту за оне које су СРБЕ побиле,устасе

Name

Ре

15.09.2022 19:58

Мислим да мораму узет у обзир да и Србија на крају гледа свој интерес и економију.

Name

Борац

15.09.2022 18:28

Битно је да Србија не држи страну никоме. Јелена и Мирко до побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

15.09.2022 18:58

БРАВО АЛЕКСАНДРЕ БРАВО БНТВ БРАВО НА ДАН СРБСКЕ ЗАСТАВЕ СМО ЈЕДИНСТВЕНИ ЈОС ДА ПРОТЕРАМО *ЦРВЕНЕ * ДА КАО *ЗУТИ* У СРБИЈИ НЕСТАНУ ЗАУВЕК ОНИ КОЈИ СУ ИЗДАЛИ,ПРОДАЛИ И ОПЉАЦКАЛИ СРБСКУ И СРБИЈУ СУ ЗУТИ И ЦРВЕНИ ИСТА ГРАНА ХРВАТСКЕ ЛОЗЕ ЗИВЕО АВ СДС И ПДП ,ЗИВЕЛА НАМ ЈЕЛЕНА И НАСА БНТВ АЛЕКСАНДАР ПРЕДСЕДНИК СВИХ СРБА У СВЕТУ ,, БРАВО БРАВО БРАВО ВУЦИЦУ ЗНАО СИ ГДЕ ИДЕС У СИМБОЛ СЛОБОДЕ НАСУ БНТВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днд

15.09.2022 19:10

Срби и Муслимани су увијек могли живјети једно поред других. Код нас је био проблем ... Завади па владај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горанка

15.09.2022 19:19

Браво предсједниче Вучићу! Коначно си пустио БАРАБУ низ воду. Јелена побјеђује, ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобана

15.09.2022 19:22

Како ће господар живота и смрти преживјети посјету Вучића БН ТВ. Ако преживи можда и он почне посјећивати БН ТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТВОРЕНИ БАЛКАН

15.09.2022 19:34

ЗА СЕДАМ МИЛИОНА ...МУСЛИМАНА,КОЈИ ДЕБИЛИЗАМ СРПСКИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.09.2022 19:45

Само ме интересује да ли је Додик гледао Дневник лл бн телевизије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граде

15.09.2022 19:51

Уредно ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

15.09.2022 20:36

ПОБЈЕДА НАРОДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па незнам

15.09.2022 21:03

Вуцицу неки дан Милорад реце да је сузивот немогуц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

15.09.2022 23:12

Лопове врати паре од користења Хидроцентрале на Дрини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

16.09.2022 04:53

Нема ту ко Додика срушити сви одоше а поготово људи кои нису гласали за владајуће, прије два три дана пет машиновођа из Приједора потписало раскид уговора и имају 700 еура да уче Њемачку језик 6 мј у Пд и довиђења РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

16.09.2022 05:00

понос срба и србске дрзаве Србије преседник сведског ранга србски преседник Александар Вуциц зив и здравнам бијо преседнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

16.09.2022 08:12

Свако мора почети да чисти своје двориште, ради себе прије свега, не ради "оних тамо других". Чишћење дворишта није само усмјерено на корумпиране политичаре и криминалце. Ту су и ратни злочинци. Морамо се оградити сви од њих. Нико ко је починио ратни злочин није мој, није у моје име и нећу да га браним. Нећу да моје дијете расте у окружењу које слави и цијени ратног злочинца. Нећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једино исправно

16.09.2022 10:37

Пред свим судовима овога свијета. Свака цаст.