Кина и Казахстан обец́авају да ц́е заједнички промовисати сарадњу у различитим областима

Кина и Казахстан договорили су се у среду да даље продубљују сарадњу у различитим областима, као што су економија, трговина, производни капацитети, повезаност и борба против пандемије ковида-19.

Свијет 15.09.2022 | 08:39
Кина и Казахстан обец́авају да ц́е заједнички промовисати сарадњу у различитим областима

Договор је постигнут током разговора између кинеског председника Си Ђинпинга и његовог казахстанског колеге Касима-Жомарта Токајева након Сијевог доласка на Међународни аеродром Нурсултан Назарбајев.

''Од успостављања дипломатских веза пре 30 година, односи Кине и Казахстана су издржали тест промена у међународним односима'', рекао је Си

''Две земље су прве решиле погранично питање, изградиле прекограничне нафтоводе и гасоводе, оствариле међународну сарадњу на производним капацитетима и успоставиле трајно, свеобухватно стратешко партнерство. Кина ц́е увек бити поуздан пријатељ и партнер Казахстана''.

Си је позвао на заједничке напоре за изградњу Појаса и пута и проширење сарадње у области иновација.

Приметивши да је Си изабрао Казахстан за своју прву посету од почетка пандемије ковида 19, која се поклапа и са 30. годишњицом успостављања дипломатских веза између Казахстана и Кине, Токајев је нагласио да то у потпуности показује висок ниво међусобног поверења између њих двојице

''Посета председника Сија ц́е сигурно постати нова прекретница у историји казахстанско-кинеских односа. Казахстан ц́е наставити да се чврсто држи политике једне Кине и биц́е добар партнер и пријатељ на кога Кина може да се ослони'', казао је Токајев.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар