Како је краљевским пчелама саопштено да је Елизабета ИИ преминула!?

Краљица Елизабета ИИ преминула је 8. септембра у 97. години, а бројни протоколи и обичаји се практикују у краљевској британској породици ових дана, а тако ће бити све до њене сахране 19. септембра.

Занимљивости 13.09.2022 | 17:42
Како је краљевским пчелама саопштено да је Елизабета ИИ преминула!?

Један од, за многе, необичних и бизарних обичаја јесте и да се пчелама гајене у краљевству саопшти да је краљица преминула, као и да на њено место долази нови монарх - Чарлс Трећи.

По древној традицији, краљевски пчелар Џон Чепл је био дужан да пчелама у палати "саопшти" тужну вест, а све то пропраћено је стриктним правилима. Пре обрац́ања пчелама краљевски пчелар је везао машне од црних трака за кошнице, у којима живи на десетине хиљада пчела. 

- Традиција је да се нежно лупка по кошници и каже им се да је њихов владар мртав, али да ц́е им нови владар бити добар и да ц́е им они узвратити натуром - објаснио је Џон.

Овај обичај одражава старо сујеверје да ц́е пчеле престати да производе мед, напустиц́е своје кошнице или чак угинути, ако им се не јави да су промениле власника, односно ако се не обави „разговор“ са њима.

Разговор са пчелама је обичај многих европских земаља, а најпознатији је у Енглеској, али и Ирској, Велсу, Немачкој, Холандији, Француској, Швајцарској, Чешкој, САД-у. Сам Чепл, који је вец́ 15 година краљевски пчелар, у почетку није знао за овај ритуал, али, како каже, о свему га је обавестио главни баштован.

(24седам.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар