ИФИМЕС: Уколико избори буду слободни и поштени у Републици Српској се назиру промјене

"Уколико избори буду слободни, транспаренти и поштени у Републици Српској назиру се политичке промјене", стоји у анализи ИФИМЕС-а из Љубљане.

Република Српска 13.09.2022 | 11:57
ИФИМЕС: Уколико избори буду слободни и поштени у Републици Српској се назиру промјене

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане поводом почетка званичне изборне кампање пред Опште изборе у Босни и Херцеговини, који ће се одржати 2. октобра 2022. године припремио анализу актуелних политичких догађања под називом „Општи избори у БиХ 2022: Промјене су потребне, да ли су могуће?“

"Политика Милорада Додикова (СНСД) своди се на политику „од данас до сутра“ без озбиљног и стратешког приступа. Код Додика доминира политика бахаћења, јавашлук, вријеђања и омаловажавања политичких противника. Због СНСД-а једино БиХ нема мјере за помоћ грађанима, јер СНСД у Парламенту БиХ блокира доношење закона о укидању акциза на гориво већ шест мјесеци", наводи се у анализи и додаје да је Додик прије више од годину дана започео бојкот рада институција државе БиХ, укључујући и Парламент БиХ, који је кључан партнер ЕУ за процес проширења.

"Замјеник предсједника Српске демократске странке (СДС) Милан Радовић нуди озбиљан и свеобухватан програм економског опоравака, који је заснован на побољшању животног стандарда грађана, који је уништен прескупим јавним инвестицијама у Републици Српској. Програмом је предвиђен привредни раст од 7%, смањење пореских оптерећења, повећање потрошње, усклађивање минималних пензија са економским растом итд.", наводе из ИФИМЕС-а.

Према анализи најновија инвестиција у Републици Српској градња ауто-пута Вукосавље – Брчко за дионицу дужине од 30 километра вриједности је више од 320 милиона ЕУР, што тај ауто-пут по трошковима по километру уврштава у сам свјетски врх, а гради се на равничарском терену без иједног тунела.

"Аналитичари сматрају да су Милорад Додик и Бакир Изетбеговић створили велики анимозитет према себи код чланова своје странке и међу грађанима, чак и својим потезима, који нису били штетни за друштвену заједницу", појаснили су.

"Кандидат за предсједницу Републике Српске Јелена Тривић (ПДП) налази се у увјерљивом водству у односу на Милорада Додика, док су прилично изједначени Мирко Шаровић (СДС) и Жељка Цвијановић (СНСД) као кандидати за функцију српског члана Предсједништва БиХ. Додик константно отвара квази патриотске теме, док се њему и његовој породици приписује енормно богаћење као и припадницима његове олигархије", нагласили су.

У изборној кампањи важно је, како кажу, да се у ТВ дуелима суоче кандидати, који су кандидовани за индивидуалне функције и да се не дешава, да СНСД „скрива“ Жељку Цвијановић од изборне кампање и суочавања са Мирком Шаровићем.

"Уколико избори буду слободни, транспаренти и поштени у Републици Српској назиру се политичке промјене", стоји у анализи ИФИМЕС-а из Љубљане.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Возач

13.09.2022 10:34

Кад су још код нас избори били поштени? Црвена секта ће покрасти све што може само да побиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.09.2022 10:34

То исто мозе реци и друга страна, односно власт. И ста цемо онда... Сви тразите постене изборе а цитава Босна зна да сте сви лопови.. И да сте се сви измјењали на власти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРо

13.09.2022 12:59

Како мислис да су сви били на власти?Је ли била Јелена Тривиц,је ли био Радовиц?Сто писес глупости?

Name

Поп

13.09.2022 15:14

Од кад се попови љубе са црвеном сектом? Попови имају своју секту, али да се љубе са црвеном сектом, то ми није јасно,.

Name

Истина

13.09.2022 10:36

Није битан програм, избори су поштени само за побједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

13.09.2022 10:41

Лоповски,бахати снсд је све покрао ,продао и унистио. На робију !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

13.09.2022 10:50

Сматрам да се опозиција, у цјелини, се мора добро организовати да надгледају и штите сваки глас који добију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

13.09.2022 11:00

Нит ће бити слободни ни поштени ни транспарентни. Јер Додик и СНСД се ту не могу наћи. Огроман новац прикупљен од в.д.директора у свим ( скоро) државним фирмама и институцијама, новац од квази донатора, новац од буџета Предсједнице, Владиних лажних и намјестених тендера слио се у буџет секте за Изборе. За њих (Снсд) избори су спас од ресетки, спас покраденог капитала, вила,апартмана које морају сачувати даље по сваку цијену. Зато Дјукин пјева оде Милораду јер гдје би била без њега и секте. Али НАРОД увијек има оловку и може да заокружи кога хоће и нема оправдања након Избора. У памет се Срби 21 вијек је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЕР

13.09.2022 12:56

Има нешто и у Божијим рукама... часни и поштени људи треба да нам воде Републику.ЖИВЕЛА ПРАВДИНА!

Name

Приједорцанин М.

13.09.2022 13:04

Ма када је и шта било поштено од ове власти.само лоповлук.

Name

За Ристо

13.09.2022 13:13

Тако је ! Само би још додо , народ мора да изаде у што већем броју . Мала излазност одговора владајућим , тако им је лакше красти . Нико не смије са остане код куће . Ако немате свог кандидата , вазно је да макар прекризете свој гласачки Листић , У супротном умјесто вас гласаће неко други . А тај други знамо које , свједоци смо свих ови година .!!!

Name

Референдум ВИШЕГРАД

13.09.2022 11:24

Само да не буде ко референдум у Вишеграду, народ већински гласао за смјену начелника а он још не напушта фотељу., све уз помоћ корупције и обмана. Доста је !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2022 12:02

Ако бог да и јелена и мирко да побједе доста је висе треба да се надзире цик ако буде крадје гласова поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиме

13.09.2022 12:06

Наравно да је вријеме за промјене. СНСД и сателити су имали више од 16 и по година да уреде Републику Српску. Прокоцкали су шансу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торган

13.09.2022 12:36

Опозиција треба паметно да наступи (Без увреда) са аргументима и квалитетним програмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

13.09.2022 13:04

А штафете ви радити. Само промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побрдје БЛ

13.09.2022 13:14

Они из Љубљане боље знају него на терену????

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.09.2022 13:22

Цуј постено са мафијасима у колу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

13.09.2022 14:18

Избори неће бити поштени као и што раније нису били поштени. Не припадам ни једној политичкој опцији, ало молим вас шта рећи, ако се армија људи страначки запошљава уз уцјену за одговарајући број гласова, ако су више цијењени они са купљеним дипломама, ако се купују гласови за бендеру и КМ асвалта, ако се омладини и пензионерима даје по 100 КМ опет за гласове, ако појединци на разним функцијама из позиције и опозиције шурују и намјештају једни другима гласаче како би задржали функције и тд и на ове начине себи убиру сигурне гласове, и то је у цијелој БиХ тако, па гдје смо ми то. Ово је један општи неморал и колективна криза свијести народа. Лично мислим да ми немамо зреле, способне и поштене политичаре да воде овај народ напријед. Једино Јелена и Вукан у РС да, али и они још много тога да пораде поред обећаног ако освоје власт. Бојим се да ће ипак овај тројац у БиХ и даље остати на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2022 15:09

Зато ћу ја изаћи на изборе и гласати за Јелену и Мирка. Макар ћу покушати и нећу кукати на ствари које сви виде , а ти??? Остајеш у мишијој рупи или излазиш на изборе??

Name

Боки

13.09.2022 16:22

У зворнику салијећу народ глас300 км заДодика .Да ми дају хиљаду нећу из принципа и то сви они што су на државним јаслицама а ми код приватника мучимо се за650 км тако ће нам и остат ако опет побиједи онда народе немојте кукат што радите ко робови без одмора и недељама за минималац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Кициц

18.09.2022 05:16

Власт се уморила требају нам нове идеје ,требају нам ПРОМЈЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ