Шаровић о посебној сједници: Додикови обрачуни и фрустрације ће коштати грађане

Повући овај потез се граничи са лудилом, ја тако могу да кажем, рекао је Шаровић.

Република Српска 13.09.2022 | 09:49
Шаровић о посебној сједници: Додикови обрачуни и фрустрације ће коштати грађане

О посебној сједници Народне скупштине коју је затражио члан предсједнитва БИХ гледаће се да се јавности каже јасан став, истакао је Мирко Шаровић, посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ, на којој ће имати неограничено вријеме за обраћање јавности предсједник Републике И члан Предсједништва БиХ.

Шаровић је истакао да је одлука Додика јако лоша а коју не подржава СДС.

О овој сједници и давању агремана њемачком амбасадору у БиХ Шаровић коментарише:

“Додику се чини да је то добра прилика да промовише досад ту робусну политку у којој он мисли да може да ратује или да се такмичи са Америком, Европском Унијом или Њемачком. Ми сматрамо да ће то нанијети велику штету Републици Срској и њеним грађанима и да ти његови обрачуни и фрустрације не треба да коштају грађане а коштаће сигурно. Њемачка је најважнији спољно-трговински партнер и  Републици Српској и цијелој БиХ."

"Обим размјене Република Српска са Њемачком има  преко милијарду еура на годишњем нивоу, десетине стотина компанија ради, огроман број наших људи ради. Изгубићемо одмах 2000 дозвола за детачмане. Иначе, то додјељује и о томе брине њемачки амбасадор у БиХ  а то значи - то су дозволе које наше компаније добијају за послове у Њемачкој и могу да поведу из Републике Српске 2000 радникаи да се они врате у нашу земљу, али рекао бих  то је нешто, велика привилегија коју смо добили. Да не кажем о другим посљедицама, визним,  питање уопште путовања у Њемачкој, послова које имају наше компаније,…", појаснио је Шаровић.

“Једна од највећих грешака Додика”, додао је Шаровић.

Повући овај потез се граничи са лудилом, ја тако могу да кажем, рекао је Шаровић.

Иако се се са друге стране, тренутне власти, тврди да је битна заштита Срба, управо сви грађани Српске ће осјетити недостатке И губитке због ове одлуке, додао је Шаровић.

Шаровић је споменуо и да су затражили посебну сједницу на којој ће бити расправљано о буџету на којем сада има више новца због инфлација него што је планирано, те се претпоставља да ће до краја године бити више од 800 милиона КМ вишка новца, те је нагласио да жели да се овај новац врати грађанима тако што ће се из буџета, јер има новца, свим пензионерим исплатити по једна просјечна плата у РС, као и свим запослееним у јавном и приватном сектору.

"Цијели просцес у РС је саботиран, тако то не желе да испуне обавезе према грађанима да им помогну. Неке ствари се раде у тајности, продали су соларну  електрану у Требињу, која вриједи најмање 100 милиона евра, са тајним уговором, без тендера, да нико не зна, продали су је Мађарима, са удјелом од 70 %", каже Шаровић.  

Нагласио је да ће ова зима бити тешка.

“Ми треба да штедимо ако имамо мања електричне енергије И један дио становиништва неће моћи да се грије, али ако имамо, ако имамо вишка  а ви хоћете да извозите, е то је на штету грађана - да продате пет или 10 пута скупје али да грађани заврну вентиле за гријање. Ја мислим да то није поштено”, каже Шаровић.  

О спајању гасовода са турским водом Шаровић је рекао да су повучени погрешни потези.

“Сматрао сам да треба да се прикључимо И на турски ток али И да дамо дозволу за снабдијевање за јужну конекцију, д а имамо више извора гаса, јер што имамо више извора сигурније је И биће јефтинији гас за грађане. То је општи интерес. Ја сам упутио то Предсједништву БиХ, Додик је то одбио, сматрао је да треба да користимо само руски гас” - навео је Шаровић.  

Истакао је да треба да имамо и три и четири конекције, да не будемо зависни само од једног извора.

“Више извора, то је боље. Јефтинији плин И сигурност снабдијевања. Сада немамо дозволу да се прикључимо на руски ток. Лоша је то политика, морате шире да размишљате, да укључите памет, али те неке ствари ћемо ријешити, ријешиво је, али оваква политика не може да одведе до неког резултата”, сумирао је Шаровић.

Како је казао нада се да ће Семберија и цијела Република Српска, Бања Лука посебно, добити плин у што скорије вријеме, тачније већ идуће године уколико буде било прилике.

Појаснио је да је то је оствариво и да имају рјешења.

О пројекту “Отворени Балкан”, чији БИХ није још увијек дио, Шаровић је рекао да препрека има, али да је много рађено са регионом.

“Оно што ради Вучић је сјајно, не може бити боље. Онај који каже да је то  лоше, нешто са њим није у реду. Поготово привредници, сви кажу да је то сјајно. И залагао сам се да БиХ са РС буде међу оснивачима, заједно са Србијом, Сјеверном Македонијом и Албанијом, да уђемо, да креирамо све, то је нешто, само у буџете бисмо сваке године преко 200 милиона еура, сви, а да не кажемо о ефикасности , протоку радне снаге, слободама. Нећу да кажем да се ова власт није залагала за то, залагали су се али било је то млако И добили смо отпоре И у другом дијелу, у Федерацији,” истакао је Шаровић.

Неслућене су могућности за “Отворени Балкан”, каже Шаровић и додао је да ће искористити своје могућности да будемо пуноправни члан овог пројекта за којег је навео да су његове карактеристике слобода кретања, роба и радне  снага и признавање свих документа.

“Роба се не заиуставља нигдје, она иде слободно, привредници то посебно воле И много више новца ће да буде у буџетима, зарадиће компаније, значи  биће добро И за радника али И за буџет РС, И за она у Сарајеву И за буџете градова, сви ће имати много више новца. Имаћемо један простор који је много  либералнији, слободнијји  него сада. Идете свуда са личном картом, ја мислим да је то сјајно”, закључио је Шаровић.  

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Весна

13.09.2022 08:18

Све це се ријесити 2 ОКТОБРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

до другог октобра..

13.09.2022 12:19

миле се труди да дефинитивно потопи брод звани рс.

Name

душанка м.

13.09.2022 12:38

зар није доста од нас..народу маглу и србовање а нама паре..

Name

безименик

13.09.2022 08:18

Милорад је пук'о к'о звечка! Још су гори ови што га подржавају и дају сувисла образложења зашто се требамо посвађати са цијелим свијетом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2022 09:56

А најгори ови уз опозиције

Name

ре

13.09.2022 10:15

Тацно, изолација слузи само да се криминалци даље богате на рацун градјана.

Name

Јоцо

13.09.2022 09:16

Зна ли тај Додик колико нас ради у Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранка

13.09.2022 09:17

Мени је овај Шаровић тако паметан! Види се са да зна посао, да има и искуства и рада иза себе! Дефинитивно другачији од осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко М

13.09.2022 09:27

Он је озбиљан цовјек и реално будуцност је у оваквој политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.09.2022 09:31

Ако Додик доноси погресне одлуке засто га посланици подрзавају нису сви луди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па зар не видиш?

13.09.2022 11:15

Ко смије у Скупстини од његових да зуцне иједну против водје? Јеси ли чуо некога? Зар сви имају исти мозак или су у страху за фотељу за паре за крадју за криминал? Ко у цијелој РС каже иста против лупетања водје од његових полтрона.? Јеси ли чуо икога у ових 20 година да се не слаже са радом МД? А како је то могуће у демократији? Размисли?

Name

Стефан

13.09.2022 09:46

Може Миле да ради шта хоче али надам се нече још дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

13.09.2022 10:07

Овај Додо ради против народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

13.09.2022 10:15

Дали се тај цовјек упита како цемо ми овамо да зивимо поред његових безпредметних прица. Питам га дали је он икада или неко из његове секте сјео са Њемацком власти по питању Дијаспоре која је у ову земљу долазила од 1969 године до сада. Нема куце у Републици Српској која нема некога од близњих у Њемацкој. Послије овог свега сто се десава он нема тај легитимитет и ако успије поново украсти изборе 02 Октобра. Замоли бих све Одборнике који имају јос увјек здраве памети у себи да зауставе тог Напасника и гласаце да добро размисле на кога це гласти на следецим изборима. Поздрав до конацне "Побједе" за Јелену, Саровица, Вукана.......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.09.2022 11:16

Па електрична енергија и треба да се штеди да би се што више могло извести и продати јер се са тим новцем из иностранства који се добије од продаје одржава ова цијена срује коју троше наши грађани, али овај балван то не жели да каже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2022 13:22

Твој балван је све унистио и покрао. Отвори оци,да видис. Црта ти цак и оци затворио.

Name

Ре

13.09.2022 12:03

Јелена и саровиц до побједе

ОДГОВОРИТЕ