Амбасадорка САД при НАТО савезу у посјети БиХ

Амбасадорка Смит је истакла даљу преданост САД да пружи подршку Босни и Херцеговини на свом евроатлантском путу, на добробит свих њених становника, али и цијеле регије.

Босна и Херцеговина 12.09.2022 | 18:50
Амбасадорка САД при НАТО савезу у посјети БиХ

Министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић са замјеницима Мирком Околићем и Мијом Крешићем у збаничну су посјету примили данас у Сарајеву делегацију амбасадора водећих партнерских земаља при НАТО-у, на челу са сталном представницом Сједињених Америчких Држава при НАТО-у Џулијан Смит.

У делегацији из Брисела били су и амбасадори земаља при НАТО-у из Републике Француске, Савезне Републике Њемачке, Уједињеног Краљевства, Краљевине Норвешке и стални представник Републике Италије.

Састанку су присуствовали и амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и командант НАТО Штаба Сарајево бригадни генерал Памела Мекгаха.

Саговорници су разговарали о сарадњи Сјеверноатлантског савеза (НАТО) са Босном и Херцеговином, њеном путу ка европским и евроатлантским интеграцијама те важности даље присутности међународних војних снага у БиХ. Разговарало се и о актуелној безбједносној ситуацији у Европи те утицају те ситуације на Западни Балкан и БиХ.

Министар Поџић се захвалио на бројним пројектима подршке коју ове партнерске земље пружају Босни и Херцеговини и Оружаним снагама БиХ. Истакао је да је та подршка посебно важна у тренуцима политичког нејединства и опструкција у самој земљи, које се негативно одражавају на издвајање неопходних финансијских средства за ОС БиХ. Он је изразио наду да ће међусобна војна сарадња постати још интензивнија, како кроз НАТО-ову Иницијативу за изградњу одбрамбених капацитета, која подразумијева даљи развој способности ОС БиХ, тако и кроз пројекте на основу билатералних односа са партнерским земљама.

„Охрабрује нас појачани интерес НАТО-а за ситуацију на Западном Балкану и у Босни и Херцеговини, као и разматрање опција додатног јачања подршке Босни и Херцеговини, укључујући борбу против тероризма и кибернетичких пријетњи те изградњу одбрамбених капацитета“, рекао је министар Поџић.

„Посебно је важно предстојеће одлучивање Савјета безбједности Уједињених нација о наставку мисије ЕУФОР-а у БиХ. Надамо се да неће бити опструкција и злоупотребе права вета појединих сталних чланица. У том су погледу охрабрујуће снажне поруке кључних чланица НАТО-а, о опредијељености да се у сваком евентуалном сценарију пронађе адекватно рјешење за наставак мисије међународних снага у БиХ“, закључио је министар одбране БиХ Сифет Поџић.

Саговорници су се сложили да је активна присутност снага ЕУ и НАТО-а у регији важна за очување стабилности Босне и Херцеговине и Западног Балкана. Амбасадорка Смит је истакла даљу преданост САД да пружи подршку Босни и Херцеговини на свом евроатлантском путу, на добробит свих њених становника, али и цијеле регије.

У званичном састанку су учествовали и помоћник министра одбране БиХ за међународну сарадњу Зоран Шајиновић, помоћник министра одбране БиХ за финансије и буџет Мишо Божичковић, шеф Кабинета министра одбране БиХ Кемал Корјенић и остали сарадници, саопштено је из Министарства одбране.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

12.09.2022 17:32

Сад це Додик референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

13.09.2022 06:15

Додиков сарадник ђенерал Околић је експерт за безбједност и вјерујем да успјешно парира партнерима у Министарству!Врло компетентан кадар.

Name

Мехмед Паса Соколовиц

12.09.2022 17:49

Дзаба си амбасадорко долазила,цула си ста је господја Тривиц изјавила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реал

12.09.2022 18:07

Реално ми чујемо за НАТО само у смислу да тражи ратове по свијету да се сврста на нечију страну, ако нема, сами их пројектују. Нисам чуо да су оздравили неко друштво али на пропагандне филмове Холивуда и оружје увијек можете рачунати од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

12.09.2022 18:11

БиХ као будућа чланица НАТО савеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

13.09.2022 07:31

Па оста додо без које маркице