Изузетна година за виноградаре, али и вино ће поскупјети

Ова година биће изузетна за винаре, али ће вино због поскупљења репроматеријала бити скупље, поручули су из највећих херцеговачких винарија.

Босна и Херцеговина 12.09.2022 | 11:08
Изузетна година за виноградаре, али и вино ће поскупјети

На плантажи Жељуша мостарског Хепока берба је у пуном јеку. Високе температуре ишле су у прилог грожђу али не и берачима који су радили и на температурама изнад 40 степени.

Ове године има мање берача, каже једна од радница на плантажи за Федералну телевизију.

На плантажи Винарије Читлук у Крућевићима бере се селективно како која сорта приспијева. И ту се осјети мањак берача.

“Од младих ово нико неће да ради, само је остало мало још нас старих, још коју годину“, каже једна од радница.

Ова година ће бити изузетна за винаре јер су временске прилике погодовале грожђу те је и берба почела доста раније него иначе.

“Ми смо јако задовољни приносима, који су већи у односу на прошлу годину. Такође, квалитета грожда је јако добра. Енолози су задовољни, што се нас тиче година је успјешна“, каже Асмир Вејковић, управник плантажа предузећа Хепок Мостар

Енолог Винарије Читлук Тихомир Прусина каже да је сунца било у избобиљу, па чак и суше, али да је било и терена гдје је тло дубоко и гдје лоза није трпјела због временских неприлика, особито сорте блатина, тњак, цаберне соувигнон, мерлот итд.

А у Каменим виноградима лоза је већ 40 година стара и то је раритет у свијету и данас, каже Прутина.

У Винарији Читлук али и Херцеговина вину, који су највећи извозници, задовољни су годином, али наводе и да се сусрећу и с високим цијенама репроматеријала што ће, евидентно је, утицати и на цијене вина.

БиХ је у прошлој години извезла вина у вриједности 6,5 милиона КМ, а увезла у вриједности 33 милиона КМ, а овакав омјер је, поручују стручњаци, недопустив. 

(федерална)

Коментари / 0

Оставите коментар