Гдје је реформа: Школство РС је у канџама политике!

Док се број студената у Републици Српској осипа из године у годину, нема конкретне реформе у високом образовању.

Република Српска 12.09.2022 | 08:43
Гдје је реформа: Школство РС је у канџама политике!

Тренутно је у току други уписни рок на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

УКУПНО СЛОБОДНИХ МЈЕСТА 1.688

Универзитет у Бањалуци 807

Универзитет у Источном Сарајеву 881

(Отворено је укупно 1.688 празних мјеста за упис студената. Од тог броја 807 на Универзитету у Бањалуци, а 881 на Универзитету у Источном Сарајеву.)

У Републици Српској сваке године више од 1.000 мјеста на факултетима остане непопуњено. Дошло се до тога да на појединим катедрама има више ангажованог академског особља, него студената.

“Имамо проблем са незаинтересованошћу младих људи да наставе студирање овдје, јер су дјеца оштроумна виде како се ситуација креће и да се људи који су на лажне начине дошли до неких позиција, а најмање уз помоћ свог неког рада награђују.”, каже за БН социолог Владимир Васић.

Док факултети одумиру. Шта је са реформом високог образовања у Републици Српској? Министар за научнотехнолошки развој, Срђан Рајчевић, још у јануару најавио је ревизију студијских програма.

“Ми смо сада у процесу припреме приједлога краткорочних и дугорочних које ћемо упутити Савјету за високо образовање. Она се тичу реформулације појединих студијских програма на којима имамо мањак интересовања. Мањак интересовања није везан само за ове уписне рокове, него и за протекле.”, каже за БН Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој Републике Српске.

Новац који се издваја за науку и технолошки развој, недовољан је и за опстанак тих грана, па не можемо рећи да имамо улагања у ове сврхе већ њихово суфинансирање, став је дијела интелектуалне елите.

Небојша Ђурић, виши асистент математике на Универзитету у Бањој Луци, наводи да су за реформу високог образовања друга препрека полтички услови.

”Њих нема и неће их бити све, док учитељице морају да скупе одређени број гласова, док наставници се наши налазе на листама зато што морају и морам да кажем све док универзитетски професори ћуте.”

Високо образовање је на маргини у цијелој БиХ, а покушаји реформе, не дају суштинске резултате, сматра струка.

“Ако желимо покушати пружити прилику не само домаћем становништву, него реформисати универзитете да одговоре комплетном тржишту рада и привући радну снагу, привући студенте који желе студирати у БиХ, радикалне ствари се морају дешавати. У супротном ћемо често моћи чути кукњаву углавном од наших државних универзитета који кажу да нема више ни студената да се све мање и мање уписује, а у ствари то је посљедица небриге о високом образовању.”, истиче за БН економиста Фарук Хаџић.

“У једном друштву гдје се не цијени знање и стручност сматрам да је реформа високог образовања заправо и немогућа, јер ће свака реформа у једном таквом односу бити бесмислена.”, додаје Небојша Ђурић, виши асистент математике на Универзитету у Бањој Луци.

Квалитетно образовање је полазна тачка развоја сваког савременог друштва. Међутим, за корак ка реформи потребно је да струка проговори и врати вјеру младима да је знање пут до успјеха, коју је политички дискурс владајућих увелико угушио.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

099

12.09.2022 06:51

рецими догати дате цастим имали сто да није у кандјама политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2022 08:39

Па гдје неце кад и на Сокоцу има универзитет шта реци

Name

Борис

12.09.2022 12:24

Свако село има факултет , а посао добијају они са купљеним дипломама. Ових 27 година послије рата , знање и струку нико не цијени. Једна генерација је изгубљена, а на путу смо да са оваквим идиотима од политичара изгубимо и другу генерацију. Тада ћемо у потпуности бити уништени као друштво. Једина потенцијална нада су избори у Октобру. Памет у главу и гласајте

Name

Прогрес

12.09.2022 06:52

Има и оних који се угледају на министра Срђана Рајчевића..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик

12.09.2022 06:59

реформа образовања ?!?! Паминистарка просвјете је КЕЛНЕРИЦА !!!! Каква реформа и ко це да је ради ? Унаказено је све од здравства ,правосудја и просвјете ...све !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.09.2022 07:34

Реформа школства је у Широком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

12.09.2022 08:44

У праву си, све на приватном факултету, ко не плати тај не заврши, а школовање до годину дана.

Name

БЛ

12.09.2022 07:53

Сколство одавно само сири политицку пропаганду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцит примјер

12.09.2022 08:20

Све је у кандзамааа корумпираних политицара од рата до данас умрезени у хоботницу харају урусили СИСТЕМ!!!! позициони опозициони коалициони кумовски родбински хијенеее плијен потргалеее фабрикее Гигантее предузецаа банкее ресурсеее све ама бас све лоповска приватизација лоповски тендериии коронаа пљацкааа пљацкаа стољецаа прљави капитал са бјелосвјетским хостаплерима од руса кинеза литванаца мадјаеа турске србије хрвацке итд итд мсфија политицко тајкунска братско ердоганова рама брат орбсн брат јанса брат кинез брат рус брат итд итд!! Зло 21 вијека!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

12.09.2022 08:59

Доста њих иде на приватне факултете неце да се муце ко има пара за приватни факултет има пара да потплати и добије прије посао него ови сдрзавног

Name

Приједорцанин М.

12.09.2022 09:22

Погледајте ко је само министар просвете.прогања просветне раднике да скупљају потписе грађана за гласање у корист њене странке што је катастрофа.ЦИК се мора укључити са тужилаштвом у овај проблем.

Name

Гавра

12.09.2022 10:04

Свака цаст

Name

Што

12.09.2022 08:23

Па сад ће онај Васић из Зборника бити најновији министар,умјесто конобарице,па ће шпек све то уштимат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

12.09.2022 08:36

О каквој реформи причате. На Палама први дан школске године начелник и његови фићфирићи дошли пред школе и држе говор првачићима. Је ли то нормалчна држава, нормална школа, ишта???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.09.2022 17:48

Па ако је то истина је ли то пријављено ЦИК-у...?

Name

питање

12.09.2022 08:47

Ко да изврши тако озбиљан посао као што је реформа образовног система ? Министри просвјете и образовања су све, само не истински интелектуалци. Нарочито мислим на Наталију Тривић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"интелектуалне елите"

12.09.2022 08:47

ахахахахаха, ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ... ЕЛИТЕ ахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.09.2022 09:20

Ко ће да уради реформу? Иза сваког ћошка може да се купи било која диплома, од основне школе до факултета. Министарка келнерица, Раичевић и не зна се коју школу има, Ђокић купио диплому а шта је по јавним предузећима, прави хаос. Зна се ђе се купују дипломе, економије, машинства, разних менаџмента и слично. Зна се да су у том колу појединци из владе, чак су и власници таквих "образовних" установа. Нема реформе без нове власти, нових људи. Зато грађани имате шансу другог октобра, памет у главу оловку у руке мислите на боњу будућност и баш ту будућност можете изабрати. Доста нам је више рзних Додика, Ђокића, Шпирића, Кошараца, Стевандића, Чубриловића и других који не силазе са народне грбаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртс

12.09.2022 10:25

Цуј Тривицка министар...Питајте уцитеље ста мисле и њој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

12.09.2022 11:41

Немате академску заједницу, немате Академију наука, немате истразивацки рад, немате објективно и независно...НИСТА, а дипломе купите као пола насих министара, рецимо у Падинској скели или Травнику...након сто се преко партије угнијездите негдје на јавну позицију, па прве 2 плате инвестирате у викенд путовање и саму диплому. Осим тога, засто би се било ко сколовао, кад види да поред Антона Касиповица, Зељке Цвијановиц, Пере, полицајца Дјокица, Николе Спирица, Дусанке отпремнина, Мајкиц... не мозе своју струцне квалитете ни показати, нити надоградити, а ни доказати. Да ли има неко са мозгом горе, кад је Наталија Тривиц Министар просвјете?! Схвата ли неко које дно смо дотакли, систем мјерних јединица нема ознаку за несто тако ниско, безнацајно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

12.09.2022 12:09

О каквој се реформи прица у сколству када се све дипломе могу купити а министар је циста НУЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајанин

13.09.2022 19:20

Гајанин ректор. Фуј

ОДГОВОРИТЕ