Раст камата на кредите - Нова омча око врата грађанима

У времену рекордне инфлације, поскупљују и кредити.

Босна и Херцеговина 12.09.2022 | 07:51
Раст камата на кредите - Нова омча око врата грађанима

Европска централана банка је други пут ове године подигла кључне каматне стопе, што ће се одразити и на дужнике у Босни и Херцегоивни.

Невољама грађана никад краја. С обзиром на то да већина у неком моменту дође у ситуацију да узме потрошачки кредит за пуко преживљавања, добиће га, али вратити скупље.

Европска централна банка подигла је ЕУРИБОР односо јединствену каматну стопу на 0,75 одсто.

“Бх. грађани су дио грађана Европе. Ми смо повезани са Европом кроз тај ЕУРИБОР, јединствену каматну стопу, јер су сви кредити у БиХ са ЕУРИБором + накнада.”, каже за БН Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ. Економиста Миленко Станић, додаје да су наше финансијске банке потпуно везане за међунардоно тржиште. “Сигурно је да ће они слиједити пораст каматних стопа.”, наводи Станић.

Камате су већ расле у јулу за пола процентног поена, па су веће рате, осјетили многи.

“Ја слушам од људи, од колега које са мном раде, а који су узели кредите да ли стамбене или неке друге, већ им се повећала рата за кредите, тако да већ долазе у проблем.”, каже Јован Цвјетковић из Удружења за заштиту жираната БиХ.

Економиста Мирјана Орашанин, пак наводи да плата није довољна да покрије трошкове живота грађана у БиХ. “Оно што се очекује у наредном периоду је раст каматних стопа којима ће се покушати повећати вриједност новца, како би се инфлација ублажила.”

Инфлација у БиХ је дупло већа него у окужењу, што ће се одразити и на раст камата, објашњава струка.

“Високе каматне стопе нису стимулативне за привреду и логично је да послије инфалције можемо очекивати рецесију и пад привредне активности и све што иде уз то, а то је смањење броја запослених људи и смањење животног стандарада радника, а самим тим и становништва.”, истиче економиста Миленко Станић.

За банкаре није све тако црно. Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ изјавио је да док год је инфалција оваква и док она не дође до циљаних 2%, што је план ЕУ у средњорочном периоду, каматне стопе ће се повећавати, али у сваком случају каматне стопе на кредите су мање од инфлације.

“Што значи да онај ко правилно улаже, добије ту разлику колико је инфлација и каматна стопа.” Корисници кредита и више него забринути.

“Сви то знају да у оваквим кризама они који имају лову, најбогатији, највише се опет богате. Ако ово лудило са повећањем цијена не стане доћи ћемо у гадну ситуацију.” , јасан је Јован Цвјетковић из Удружења за заштиту жираната БиХ.

Неизвјесна јесен стиже, али једно је извјесно, све ће то народ платити.

(БН   Фото:БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

12.09.2022 06:12

Камате расту у цијелом свијету! Ако се то дешава само у Републици Српској то одмах треба нагласити, али ако је то тренд у цијелом свијету онда и то треба нагласити да се не ствара једнострана и погрешна слика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2022 09:34

Опет струцњак за глупости.

Name

Татар

12.09.2022 08:18

Очито је да је инфлација покренула низ логицних и нелогичних реакција али сигурно фали још једна па да до експлозије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2022 08:46

Логично је и мора доћи до стварног стања. Не мозе друзе бити скупља кисела вода од млека. Не мозе бити копирање документа 0,20КМ као откуп од производјаца кило кромпира. Итд

Name

ре Милан

12.09.2022 17:31

Видим да си паметан момак. ево, један лагани задатак. Трчиш ти, трчи Додо... Ти си први, Додо иза тебе. И, након 100 метара, Додо те натрчи? Наградно питање гласи: - Ко је сада први, а ко други? Ма, то је лаганица за тебе, али ето, чисто нако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теа

12.09.2022 21:25

КАД УЗИМАТЕ КРЕДИТЕ САМО ФИКСНА КАМАТНА СТОПА, ОНДА ВАМ ЈЕ РАТА УВЕК ИСТА, МАЛО ЈЕ СКУПЉЕ АЛИ СТЕ ЗАШТИЋЕНИ ОД ОВАКВИХ НЕПРЕДВИЂЕНИХ СИТУАЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ