Нова задужења краду будућност младих генерација

Ненародна власт Републике Српске поново посеже за новим задужењима, упркос рекордним приливима у буџет усљед инфлације, каже Милан Радовић, носилац листе СДС за НСРС у ИЈ3.

Република Српска 11.09.2022 | 17:19
Нова задужења краду будућност младих генерација

„С друге стране, упркос свим грешкама које чини, она наставља да грађане убјеђује у то је буџет ликвидан, да су нам јавне финансије стабилне и да немамо чега да се бринемо у кризним временима која слиједе“, наводи Радовић.

Напомиње да нас је за само неколико седмица, власт задужила са нових 110 милиона КМ по високој каматној стопи од 5%.

„Поред тога настављају да немилице троше новац грађана на луксузне аутомобиле, скупе објекте, аква паркове, скијалишта, софтвере. Док грађанима дају само 100 КМ помоћи пред изборе, они кроз различите малверзације извлаче огромну количину новца на наведеним пројектима који се финансирају од јавног новца“, истиче Радовић.

Постављамо логично питање, додаје он, зашто нас Влада Републике Српске задужује кад има  рекордан прилив у буџет, захваљујући додатним оптерећењима која плаћају грађани усљед инфлације? 

„Јавни дуг Републике Српске ће са овим задужењем, али и осталим задужењима у трећем кварталу, опет достићи ниво од преко 6,2 милијарде КМ. Додатно забрињава чињеница да је већи дио тог дуга структуриран тако да се он враћа на крају периода, док се све вријеме плаћа само камата“, прецизира Радовић.

Упозорава да на тај начин одлазећа власт задужује наше младе генерације, краде им будућност и оставља мало или нимало простора за раст плата, пензија, борачких примања и социјалних давања, као и за растерећење привреде и наших привредника.

„Према подацима о јавном дугу из ове године, сваки становник Републике Српске је дужан око 5.400 КМ, док је сваки становник Федерације БиХ дужан много мање, око 2.900 КМ. Скупе и нетранспарентне инвестиције су управо допринијеле да грађани Српске буду скоро 
дупло задуженији од грађана из Федерације, због чега и кажемо да је власт уништила стандард грађана у Републици Српској“, категоричан је Радовић.

Најбољи примјер наведеног су, наводи Радовић, посљедње инвестиције попут аутопута Брчко – Вукосавље чија цијена достиже 23 милиона КМ по километру или објављени уговор за аутопут Приједор – Бања Лука који ће кроз путарине и плаћања из буџета коштати наше грађане невјероватних 900 милиона КМ. 

„Логично је онда, када се оволико троши из јавног буџета, да власт убјеђује грађане да се њихов стандард не може поправити. По ко зна који пут, влада предвођена СНСД, доказује да јој је примарни циљ да протјера младе људе, да старе и немоћне оставе без икакве помоћи, да се освети борцима и потпуно погази њихово достојанство, а да радно способно становништво претвори у дужничко робље, завршавајући тако посао окупатора који кроз историју српском народу никада нису успјели до краја ставити окове“, казао је Радовић. 

(БН) 

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сенцy

11.09.2022 15:29

Ужас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

11.09.2022 16:19

Изгледа тако народ хоце

Name

Татар

11.09.2022 17:20

Они су свјесни да не могу даље па узимају што се може узети а вама остављају све ствари у аманет празне каше и обавезу враћања њихових кредита

Name

РВИ

11.09.2022 19:44

Он ако остане јос 4 године… на залост РС це бити празна љустура!!! Свако коме је РС у ❤️ гласаце против зла званог снсд-е!!!

Name

Владимир

12.09.2022 03:14

Ако се догоди да и даље ова багра остане на власти мисмо готови пропаст је загарантована спас је само бјезанија из ове дрзаве ко куд мозе..

Name

Срето

12.09.2022 06:20

Па зашта се ти бориш, ако је пропало све.

Name

Василије

12.09.2022 07:20

Овај је препаметан за ово подручје. Под хитно га пребацити у ММФ а и невјероватно је богат па му је мјесто гдје је крупни капитал.

Name

Корисник

11.09.2022 16:46

Са вама оцекујемо препород! Пуна подрска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд

11.09.2022 17:18

Страшно. Докле да се више задужујемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

11.09.2022 18:31

Сто они гори народ све глупљиии

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.09.2022 18:48

ТОЛИКЕ ЦИЈЕНЕ, ПДВ И ПРИЛИВ У БУЏЕТ И ОПЕТ КРЕДИТИ. ПА ПРАВО РАСИПНИЧКА ВЛАСТ. ПА ХВАЛЕ СЕ ДА ДИЈЕЛЕ ПАРЕ НА СВЕ СТРАНЕ. МНОГО СУ ОНИ ЗАДУЖИЛИ МЛАДЕ. АЛИ КРАЈ ЈЕ ЊИМА. БИЛО БИ ПРАВЕДНО, ДА НИ ЦЕНЗУС НЕ ПРИЈЕЂУ. ТОЛИКО СУ ЗЛА УЧИНИЛИ И ТРЕБА ИХ НА СУД И У ИСТОРИЈУ. САМО:ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И СВА САДАШЊА ОПОЗИЦИЈА. ГЛАС ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ СА ЊИХОВИХ ЛИСТА.

ОДГОВОРИТЕ