Данас Усјековање главе Светог Јована Крститеља

Православни хришћани и Српска православна црква обиљежавају успомену на смрт пророка, претече и крститеља светог Јована.

Вијести 11.09.2022 | 11:33
Данас Усјековање главе Светог Јована Крститеља

Свети Јован се слави и 20. јануара, у знак поштовања према свецу који је, по предању, крстио Исуса Христа.
Никако не треба да се једе или пије нешто црвено, јер подсјећа на проливену крв Светог Јована Крститеља.
Српска православна црква овај празник сврстава међу славе. У хришћанском свијету се обиљежава као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Крститеља подигли цар Константин  царица Јелена.


Тада се подсјећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипе, глава одсјечена (“усјекована”) и на тањиру донијета пред његову пасторку, играчицу Салому, те се зато у Србији празник назива “Усјековање”.
Свети Јован се назива Крститељ јер је крстио Исуса Христа и, према предању, у њему препознао сина Божјег. Јован се сматра последњим великим пророком. Назива се још и Претеча, јер се појавио пре Христа и почео да припрема људе за хришћанство.


Јован је, по предању, примјер чврсте и непоколебљиве вјере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је “живео у греху” са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.


Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој чувени плес “Седам велова”, послије којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће.
Она је, на наговор мајке, затражила главу светог Јована. Иродијада је захтјевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тијела, у страху да Свети Јован не васкрсне.
Дан Усековања вјерници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту. Такође, не треба радити никакве теже послове.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Док се веровало

11.09.2022 10:53

На данасњи дан зене по куци нису ниста радиле, нису цак ни судје прали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свима

11.09.2022 11:06

Који прослављају,овај празник,нека је наздравље и спасење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В.К.

11.09.2022 11:58

А анђео рече му: Не бој се, Зарија; јер је услишена твоја молитва: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и надени му име Јован. 14 И биће теби радост и весеље, и многи ће се обрадовати његовом рођењу. 15 Јер ће бити велики пред Богом, И НЕЋЕ ПИТИ ВИНО НИ СИКЕР; и напуниће се Духа Светог још у утроби матере своје; Свето Јеванђеље по Луки 1 *Сикер, некакво јако пиће које су Чивути правили од меда, урми и палмова сока.

ОДГОВОРИТЕ