Особе са инвалидитетом у БиХ суочене са бројним препрекама

Особе са инвалидитетом у Босни и Херцеговини суочене су с бројним препрекама једнаког учешћа у друштву, али заједничким напорима удружења и појединаца и подршком Европске уније, видљиви су позитивни помаци и успјешни резултати.

Босна и Херцеговина 10.09.2022 | 21:07
Особе са инвалидитетом у БиХ суочене са бројним препрекама

ПРЕДРАСУДЕ

Иако закони и међународне конвенције истичу да сви грађани имају једнака права и да су им она као таква загарантована и неотуђива, стварност је нажалост много другачија. Често се заборављају они којима је онемогућено равноправно учешће у друштву, попут особа са инвалидитетом, које се суочавају са бројим препрекама и предрасудама.

“Већином се та права заснивају на тражењу новчане надокнаде и ту се све то завршава. Није смисао живота добити само новац. Смисао живота јесте бити срећан човјек, бити друштвено користан, бити друштвено активан. Код особа са дауновим сидромом дискриминација креће прије него што се роди”, каже директор  “Даун синдром центра”, Бањалука, Зоран Јелић.

“Особе са инвалидитетом генерално и у БиХ и у РС нажалост налазе се на друштвеним маргинама. Ситуација се јесте почела мијењати захваљујући невладиним организацијама, захваљујући активима који покушавају кроз позитвне примјере у нашем друштву показати да особе са инвалидитетом могу много више него што то мисли друштвена заједница”, каже Славена Марић Рајић.

ПРОГРАМ СОЦИЈАЛНЕ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ

Стигма је један од највећих непријатеља особа са инвалидитетом, али преданим радом и подршком почеле су се рушити предрасуде. Даун синдром центар из Бањалуке је јединствена установа социјалне заштите која у свом раду примјењује програм социјалне рехабилитације који је усклађен према моделу који се спроводи у Европскј унији.

“Када смо увели програм ПАИН, који значи “покушај, анализирај, изврши, настави”, управо тај програм првенствено рехабилитује, хабилтује особе
са дауновим синдромом, осамостаљује и на крају их радно оспособљава. Он је састављен из четири нивоа. Ми смо покренули 2017. године први ниво и тада су поникли први конобари особе са дауновим синдромом”, каже Јелић.

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Европска унија је дугогодишњи партнер институција и организација цивилног друштва широм Босне и Херцеговине које настоје унаприједити положај особа са инвалидитетом. Кроз трогодишњи пројекат „Заједнице различитих, али равноправних грађана“, више од 35 особа са инвалидитетом и високошколским образовањем стекло је прва радна искуства унутар организација цивилног друштва и локалних заједница.

“То је једина могућност да особа са инвалидитетом буде оснажена економски независна и ми смо успјели да кроз удружење грађана нешто више одрадимо и за Славену Марић да одради приправнички стаж у вртићу чика “Јова Змај”. У овој години је добила стално запослење у Центру за социјални рад Бијељина и ради с дјецом с потешкоћама у развоју2, каже Милорад Јовић испред Коалиције организација особа са инвалидитетом Града Бијељине “КОЛОСИ”.

“ТРНОВИТ ПУТ”

Свака особа у РС, а посебно особе са инвалидитетом морају проћи трновит пут до запослења. Мој пут је био јако трновит. Трајао је више година, прошла сам безброј конкурса на којима сам имала и ружна питања, са којима сам се тешко носила, на које сам покушавала одговорити културно, али су остављали на мене јако лоше посљедице. Али, ево након седам година тражења запослења успјела сам добити стални радни однос, јако сам поносна на то”, каже Славена.

Особе са инвалидитетом желе да их препознају због њихових квалитета, а не инвалидитета те друштву поручују да је оно што је добро за њих добро и за све остале чланове друштва.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар