УИО заплијенила аутомобиле вриједне пола милиона КМ

У складишта Управе за индиректно опорезивање (УИО) за осам мјесеци стигла је роба вриједна 5,1 милион марака, међу којом су и аутомобили процијењени на скоро пола милиона марака.

Босна и Херцеговина 10.09.2022 | 17:01
УИО заплијенила аутомобиле вриједне пола милиона КМ

– Укупна вриједност привремено одузете робе ове године мања је у односу на исти период лани, када је вриједност заплијењене робе износила 8,8 милиона КМ – казао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Као и претходних година, највише је заплијењено текстила и то у вриједности од 1,47 милиона марака, док се на другом мјесту налазе цигарете и духан који су процијењени на 990.156 марака. У складиштима три регионална центра УИО завршила су и одузета возила, чија је вриједност око 448.000 марака.

Службеници су и у све четири регионална центра, односно Бањалуци, Тузли, Сарајеву и Мостару, заплијенили разне ауто-дијелове у вриједности већој од 307.000 марака, али и половне шајбе које коштају 26.000 марака.

Списак привремено одузете робе је подугачак, а ове године међу заплијењеним предметима нашле су се и лепезе тешке 307.200 марака и то на подручју Регионалног центра Бањалука.

У складиштима је завршила и обућа која је процијењена на више од 200.000 марака, али и сребрни и златни накит који кошта 26.823 марке, односно 18.468 марака. Службеници УИО одузимали су и прехрамбене производе, али и оружје и муницију, те мобилне телефоне, кафу, алкохол, сунчане наочаре, сатове те другу разну робу.

Ковачевић је појаснио да је сва одузета роба предмет царинског прекршаја, које рјешавају судови у БиХ.

– Ми чекамо да се у сваком појединачном облику оконча поступак пред судом. На крају у тим судским одлукама наведено је како и даље поступамо са одузетом робом. Обично се она продаје на аукцијама – закључио је Ковачевић.

На аукцијама могу да учествују правна и физичка лица, осим запослених у УИО и лица која су у родбинском односу са неким од радника УИО. Прије почетка аукције понуђачи су дужни да положе депозит у износу од десет одсто од почетне цијене робе која се продаје.

У складиштима годинама су трунула бројна возила одузета широм БиХ, а у исто вријеме УИО је плаћао изнајмљивање простора за њихово чување. За то вријеме многа од њих су сазрела за отпад. Након дуго времена тај проблем недавно је ријешен.

Ослобађање од ПДВ-а

У новом нацрту закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) предвиђено је донирање одузете робе уз ослобађање плаћања тог пореза. То се односи на робу која је пред истицањем рока. Међутим, тај акт је упућен у парламентарну процедуру на нивоу БиХ прије више од двије године, али још није дошао на дневни ред нити се зна када ће.

– У постојећем законском рјешењу то није могуће нити се то може уредити било каквим правилником – рекао је Ратко Ковачевић.

(Агенције  Фото:Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мупи

10.09.2022 15:45

Ста је са оним аутом полицијским сто су убицу превозили јели запљењен користили су га за кривицно дјело то је доказ.

ОДГОВОРИТЕ