"Грађани имају већи проблем због којег губе новац"

Европска централна банка (ЕЦБ) ће као мјеру у борби против инфлације која је близу 10 посто у еурозони подићи каматне стопе за 0,75 процената и то ће бити досад највеће појединачно повећање.

Босна и Херцеговина 10.09.2022 | 10:04
"Грађани имају већи проблем због којег губе новац"

Међутим, директор Удружења банака БиХ Берислав Кутле, сматра да грађани немају разлога за велику бригу када је у питању подизање каматних стопа.

“Доћи ће до повећања камата у појединим банкама, али ништа посебно забрињавајуће. Потез ЕЦБ-а је очекиван, траже се начини да се инфлација спусти на два посто. Дизање каматних стопа један је од начина. Много већи проблем за становништво у БиХ је чињеница да нема камата на депозите, новчана средства физичких и правних особа положених у банкама. Тако остају без значајне суме новца у ситуацији када је инфлација прешла 17 посто”, каже Кутле за Фактор.

Постоји још један проблем на финансијској мапи свијета, а чије посљедице се осјећају и у БиХ.

“Слабљење еура у односу на амерички долар тиче се и нас. Као што знамо, конвертибилна марка је директно везана за еуро. Ако еуро губи вриједност, губи и КМ. Овакво стање ће се наставити јер Сједињене Америчке Државе мјесецима раде на јачању долара и слабљењу еура, чиме се врши својеврстан економски удар на двије финансијски најјаче државе ЕУ-а, Њемачку и Француску”, става је Кутле.

(Фактор/ фото: Илустрација/сецуритyинтеллигенце)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вид

10.09.2022 18:50

Аустрија својим пензионерима повећала, ко је имао минималну пензију 780 еура инвалидску на 1020 еура,то ко се одјавио из Аустрије а живи РС и ужива пензију већ 30 година а да је остао на пријави имао би доста више,има дуплу у мају и новембру. Па ви видите која је инфлација,преко25%.

ОДГОВОРИТЕ