Министри у Влади Српске се разбацују - Купују нова скупоцјена возила

Док се грађани боре са свакодневним поскупљењима, пунећи буџет купујући само оно неопходно за преживљавање, републичке институције набављају нова возила. Новац из буџета троши се и шаком и капом.

Република Српска 09.09.2022 | 19:59
Министри у Влади Српске се разбацују - Купују нова скупоцјена возила

У вријеме када све земље уводе мјере штедње и припремају планове за помоћ грађанима због инфлације, институције Српске, чини се, не маре за штедњу. Да за њих нема кризе говори податак да за нова возила из буџета издвајају и по неколико стотина хиљада марака.

Тако је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове за нова возила платила преко 300.000 марака.

Тендер за набавку нових возила Републичке управе за имовинско-правне послове добило је предузеће „Лада ауто“. Коначна укупна вриједност уговора без ПДВ-а износи 289.945 конвертибилних марака. Уговор је закључен 22. августа.

Да енергетске кризе нема ни у Министарству енергетике и рударства, говори чињеница да се за набавку нових возила одлучио и министар Петар Ђокић. Он је овом набавком нове лимузине олакшао буџет за 100.000 марака, али ипак је мислио на грађане па је прихватио понуду девет марака нижу од расписане вриједности тендера.

На тендеру расписаном почетком прошлог мјесеца, појавио се један понуђач „Ауто – комерц ВС“, а процијењена вриједност набавке је 85.470 КМ без ПДВ-а. Тиме је ово предузеће понудило девет марака нижу цијену, наводи  портал Цапитал.

Иначе ова фирма побиједила је и на тендеру Универзитета у Бањалуци који је куповао аутомобиле за потребе Медицинског факултета и Ректората. Тендер Министарства финансија такође је припао фирми „Ауто – комерц ВС“. Потпредсједник Владе Сребренка Голић не види ништа спорно у набавкама лимузима. Истиче да су средства за те набавке планирана у буџету.

„Ето ја не набављам и нема у буџету то и нећу ни набављати, а они који имају у буџету то је значи креирано буџетом за 2022. годину и погледајте у буџетској ставци имају планирана средства за то, ако имају планирана средства, могу да своја средства троше намјенски. Ако постоји потреба па не може ићи у неком аутомобилу који није са саобраћај и који није безбједан“, каже Голић.

Владајући злоупотребљавају буџет у властитие сврхе, а из године у годину потражња за аутомобилима, хеликоптерима и осталом скупоцјеном опремом за потребе министарстава и републичких институција све је учесталија, каже народни посланик Небојша Вукановић.

 „Нема године а да Влада није потрошила неколико милиона за набавку возила, а и неколико десетина милиона за авионе и хеликоптере. Они сматрају да народ треба да се одриче од свега, како би они могли да живе као њемачки министри и министри у Европској унији, док народ нажалост једва саставља крај са крајем. Управо сам дошао из Кнежева и срео сам успут читаву свиту службених возила, Милорад Додик иде на скуп праћен са полицијом, луксузним аутом, тако да добар дио тих возила се нажалост злоупотребљава, не користи се у сврхе које су првобитна намјена“, истиче Вукановић.

Република Српска је поприште највећег организованог криминала и пљачке истиче народни посланик Игор Црнадак.  Он каже да ће истина изаћи на видјело када се објаве информације колико је, какао каже, милиона потрошено на разне некретнине и колико новца имају поједини функционери. 

„Све су то само додатни примјери овога о чему стално говоримо, да је код људи који воде Рпублику Српску у последњих 16 година, пред очима су само они знакови долара који се окрећу, они само виде новац који одлази у њихове џепове, они само виде нове некретнине, они само виде нове скупе аутомобиле, нове милионе на своји рацунима и зато је и оваква атмосфера у друштву“, каже Црнадак.

Ово је само један у низу примјера да институције Српске немају намјеру да уштеде дио новца док се налазимо у веома тешкој економској ситуацији. За потребе грађана и цијену хране не маре, јер за њих економске кризе нема, кажу у опозицији. 


(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Марко

09.09.2022 18:16

Тако ти је кад сељаци дођу на корито и у прилику, узеше и кишу себи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

09.09.2022 18:19

Сад купују, а ха ха ха... Ал су сигурни у побједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

09.09.2022 19:31

И само нека траје. Прије 20так година су се несто и правдали сад сербесно купе све. Кад нало запне удри по националној основи и иде то. Наси зивоти пролазе а они зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.09.2022 19:38

Све су ово показатељи шта је намера ове банде.Надам се само и Бога великога молим да је овај народ коначно збројио два и два

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.09.2022 19:50

Де им то јос на крају мандата поклоните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схватите

10.09.2022 06:25

Снсд препада народ са својим предизборном прицам....ако не гласате за нас вратицете се у 1991 године ... па тако без срамоте у овом времену бахате се И купују аута те све краду без стида. Народе досло је вријеме да изаберес друге људе у Власти,бице теско Али боље је И то него ови. У следецем скромном кораку поцецемо да долазимо СЕБИ. Није ваљда Дјокоц,Радмановиц,Спириц,Цвијановицка,Додик,Мајкицка,Мазалица,.... су незамјенљиви И дозивотни.Ста су све урадили.Нема Суда И затвора Који мозес да то сагледа.Тридесет година ниста нисмо урадили само тонемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

10.09.2022 08:06

Урадили су, ал’ за себе. Ја не могу да схватим да људи не виде реалност.

Name

Сагитариус

10.09.2022 06:34

Ма каква криза! То се тамо негдје неком другом дешава, за власт у овој земљи неможе бити кризе, они живе у луксузу и у изобиљу! јер им је то народ који предводе обезбиједијо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.09.2022 09:52

Аута се купују за потребе министарстава и свако ко буде министар ће се возити у тима аутима!

ОДГОВОРИТЕ