БиХ рекордер по број странака - Сви хоће у политику

БиХ је рекордер у Европи по броју политичких странака па се поставља логично питање, да ли то значи да је политика у БиХ најуноснији бизнис? По свему судећи, јесте, али главни разлог постојања великог броја странака је трговина бирачким одборима, тврде политички аналитичари и невладине организације.

Босна и Херцеговина 08.09.2022 | 20:29
БиХ рекордер по број странака - Сви хоће у политику

Ако се питате да ли је БиХ бар на неки начин прва у Европи, одоговор ће вас сигурно изненадити јер заправо јесте. Али како то обично бива, њена позиција се не огледа у највећем економском напретку, или у борби против криминала и корупције већ, по броју политичких странака.

Њихов број се у посљедњих 26 година утростручио, па сада имамо једну странку на 30 хиљада становника. Оправдано се поставља питање, да ли је политика у БиХ најуноснији бизнис.

Политички аналитичар Ивана Марић каже да  јесте, а нарочито када говоримо о могућности илегалне зараде, јер ако говоримо о легалној заради то и није тако уносан посао, осим ако нисте дио парламента БиХ и Савјета министара.

„На нижим нивоима то и нису тако енормно високе плате и то је можда разлог због чега подузетници и способни менаџери не желе да се укључују у политику, јер могу више да зараде у својим пословима. Међутим они који рачунају на нелегалну зараду, намјештање тендера, јавних набавки, на нелегално запошљавање и наплаћивање радног мјеста  они желе ући у политику јер не може се поредити колико они зараде у политици а колико би зарадили да заиста уђу на тржиште и питање је да ли би их ико и запослио“, истакла је Марић.

Европски парламентарци могу да позавиде нашим политичарима на зарадама, јер се њихове плате не моги ни поредити, као што се не може поредити наш животни стандард који је испод сваког нивоа у односу на њихов, па је и логичан закључак комуниколога који тврде да је у БиХ наметнута атмосфера да без политике нема ни живота.

А, да је политика код нас одавно постала најпожељније и што је најважније најплаћеније занимање, потврђују и представници Транспаренси интернешнала.

„Што се тиче политике и уносног бизниса, то је тренд нажалост. У овим земљама се толике злоупотребе дешавају да је најлакши пут до новца, заправо кроз политику“, казао је Срђан Траљић, портпарол Транспаренси интернешнала

На овогодишњим изборима чак 31 политичка партија и коалиција жељи да има посланике у будућем сазиву Народне скупштине Српске. На листама је 1439 кандидата који ће тражити своју шансу, а само су 83 фотеље, па се намеће још једно логично питање, да ли се они засита надају тој фотељи или се иза свега крије још нешто.

Из Транспарени интернешнала истичу да је оно што се крије иза великог броја политикхих партија,  заправо трговина бираким одборима.

„Имамо један озбиљан проблем гдје се исти број чланова бирачких одбора даје свим политичким партијама и многе мале странке и њихова једина сврха је трговина бирачким одборима. Ми смо имали ситуације да се странка која носи назив „Чапљина у срцу“ кандидује за локалне изборе у Добоју.

Од политичких субјеката  насупили, мислим да је велика већина имала од 0 до 10 гласова. Дакле њихова улога и сврха није била освајање гласова, него куповина мјеста у  бирачким одборима која контролишу велике странке. Имали смо и масовну крађу гласова, масовно дописивање гласова грађана који не изађу на изборе, а онај који контролише све чланове бирачких одбора то  може да уради", додао је Траљић.

Да је кључ великог броја политичких странака у БиХ трговина бирачким одборима сматра и политички аналитичар Ивана Марић.

" Ми знамо да су то слабе такче изборног система.  избори нису јефтини. Ви морате платити да би сте учествовали, посебно на вишим нивоима и онда се једноставно питате, зашто би странка која апсолутно зна да неће проћи за тај ниво се пријављује за изборе и онда схватите да ће они добити више новца него што су уложили. У то не рачунају на гласове не рачунају чак ни на улазак у парлменте, већ рачунају на продају, и ми то сви знамо, одговорни то знају и ништа не раде да се то промјени. Вјероватно и то очекујемо од високог представника“, истакла је Ивана Марић.

За предстојеће изборе ЦИК је овјерио 90 политичких странака, 17 независних кандидата и 38 коалиција, што је за 22 странке и 2 коалиције више у односу на изборни период 2014.- 2018- године. Занимљив податак је и то што је од избора до избора све већи број политичких субјеката, а људи су исти.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Казаница снсд

08.09.2022 18:40

Сви хоће у политику јер се ништа не ради а плате огромне. То је најбољи посао у држави. Мало славе, парастоси, приче итд Види се на њиховим стомацима колико им је стало до народа. Оно што је бивша Југославија изградила, ови наши политичари не могу окречити. Политичари се сјете народа пред изборе и тад су ОН ЛАЈН. Послије избора те не знају и тад су ОФФ лајн. Поздрав из Брода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.09.2022 19:52

Више од 50% регистрованих политичких субјеката је фиктивно и само с једним циљем да “великим”продају права на мјеста у бирачким одборима.Наравно да је крајњи циљ ИЗБОРНА ПРЕВАРА.До сада је ЦИК био благонаклон према овој појави али пошто сада ЦИК ради у новом саставу могуће је да се лажне странке санкционишу.Да су лажне показују резутати избора гдје те “странке”добију највише десетак гласова!

Name

Борац

09.09.2022 04:57

Само нека питају дусицу солају и лујку из Добоја,како се краду избори.

Name

Леко

08.09.2022 18:47

Јер је бих нај сигурнија за лоповлук и пљачку сопственог народа а власт је легализовала корупцију и мито па сви нахранити да се мало финансијски поправе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.09.2022 19:10

Када се престану финансират из будјета онда це висе од пола малих странака нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.09.2022 20:35

Ивана дала одличну дијагнозу.навала у политику је и та што за криминал политичари не одговарају а већина краде.треба повећати концензус са 3 на 5% и увести електронско гласање.

Name

ре

08.09.2022 20:54

мислио си из будзета?

Name

Татар

08.09.2022 20:57

Док паметни људи ширег окружења воде своје фирме и успешно послују у овој глупој држави сви хоће у политику иако их најмање пола има лажне дипломе а велика већина су у криминалним водама Па како ово разумети

Name

Измјена изборног закона

08.09.2022 21:20

Потребна је обавезна измјена изборног закона. 1. Странка без најмање 100 хиљада цланова не мозе да се региструје. Тако цемо имати 2-4 јаке странке (двије лијеве, двије десне) као свагдје у нормалном свијету. Овако свака будала мозе основати странку као неко удрузење са 10 цланова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.09.2022 07:03

ПОЛИТИКА ЈЕ СИГУРНО УНОСАН ПОСАО ГДЈЕ ПОСТАЈЕС ОД ОБИЦНОГ БОГАТ ЦОВЈЕК АМБИЈЕНТ ЈЕ СТВОРЕН ТАКАВ ДА ЈЕ ПОЛИТИКА УСЛА У СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА СТА ОНДА ОЦЕКИВАТИ.ПОЛИТИКОМ СЕ БАВЕ СВИ , ГЛУПАЦИ , ПРИМИТИВЦИ ОБРАЗОВАНИ ,ЗЕНЕ, ДЈЕЦА ТО ЈЕ ЈЕДИНА ТЕМА.УЗ ТО ИДУ ПРЕПИРКЕ ,АНАЛИЗЕ,ВОДЈЕНЕ ТУДЈИХ ЗИВОТА А НЕ ЗНАЈУ НИ СВОЈ И ТАКО НА ГУРАЊЕ ДОЛАЗИМО ДО УНОСНОГ ПОСЛА ЗА ЛИЦНИ ИНТЕРЕС.

ОДГОВОРИТЕ