Ердоган ће изгубити изборе, Турска је у великом проблему

Протесте у главном граду Чешке са којих је затражена смјена владе, енергетску кризу која пријети земљама Европе, посјету предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана региону, и многе друге теме коментарисао је за Н1 из Прага новинар Милован Јовановић.

Регион 08.09.2022 | 18:47
Ердоган ће изгубити изборе, Турска је у великом проблему

“Турска у озбиљним проблемима”

О Ердогановој посјети регији, рекао је да је он користи за предсједничку и парламентарну кампању његове странке и њега лично.

“Инфлација је у Турској 80 посто. Турска је у озбиљним проблемима, не видим начин на којим ће побиједити на сљедећим изборима. Усудићу се да прогнозирам, он неће побиједити на изборима сљедеће године и да ће они послије дуго, дуго година отићи са власти. Показало се да увијек у изборној години повећава реторику када су Бошњаци у питању, да би придобио гласове од балканске дијаспоре”, казао је Јовановић

Додаје и да никада нису били овако добри односи између Турске и Србије.

“Турска има своје инвестиције у Србији. Турској је важан мир у овом дијелу Европе и желе да се наметну овдје као озбиљан играч. Пројекат изградње пута Београд-Сарајево је од велике важности, желе да рашире своје инвестиције и планове, подржава и иницијативу Отворени Балкан, и занимљиво је да се Ердоган противи измјенама Изборног закона у БиХ”, прокоментарисао је Јовановић.

Говорећи о протестима у Чешкој казао је да су они најављени и за 8. октобар.

“Они протестују због високих цијена енергената, захтјевају укидање санкција Русији, и да се прекине испорука оружја Украјини. Занимљиво је да су били присутни и они који се противе епидемиолошким мјерама и ту понављају да су против вакцинације. Они окривљавају Владу за енергетску кризу и велику инфлацију. Тражили су да Влада одмах поднесе оставку”, навео је.

Слиједи локални избори у Чешкој, додао је, те је велика битка за великим градовима, посебно за Прагом.

“То је трка за придобијање бирача. Чешка је међу четири земље у Европи која је погођена високом инфлацијом и из тог угла један дио Чешке је незадовољан”, истакао је.

Казао је и да од 24. фебруара ништа није исто.

“Улазимо у једно турбулентно и опасно вријеме. Европа није спремна и ово је најслабија Европа у посљедњих 40 година. Погледајте ко су данас најмоћнији европски лидери, погледајте то слијепило без било какве визије. Идеја о стварању европске војске је пала у воду када је извршена брутална руска агресија на Украјину, од тога неће бити ништа, без америчког кишобрана, бојим се да би Путин већ био и у Прагу и у Варшави”, навео је Јовановић.

(Н1   Фото:Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Грујо

08.09.2022 16:59

Америка је заједно са Русима и скројила кишобран како треба да покрију цијелу Европу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма,немој

08.09.2022 17:55

Кога штити амерички кишобран,том глава бива у торби.Америка користи Европу за своје циљеве,истовремено је бацајући на кољена,само што то владе европских земаља нису способне да виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фриско

08.09.2022 22:44

Управо се вратио са одмора из Турске, Хране имају у изобиљу, фласица воде 0,15€ , нај скупљи дериват на бензинској 1,50€ . Е сад не знам коме се црно писе. Руса не мањка, знаци да су односи добри, а видио сам и Украинске авионе као и ЕУ госте. Изгледа да је само проблем у владама ЕУ како вратити стампани новац дистрибуиран 2020 у руке неколицине банкара али не у валути него у свему осталом, роби, рудама, сумама, води, дрвету, енергентима. Мени је ствар јасна вец од половине 2020, тако да ми није зао нити једне ЕУ земље. Сви су у истој игри, све владе. А ми се требамо памети дозвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

09.09.2022 07:04

Е данас се свако назива новинарем и аналитичарем у пм!!Свако зна све о свему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

09.09.2022 09:30

Да да за разлику од ОБРАДА КЕСИЦА ОВАЈ ЈЕ СТРАТЕГ ЗА ЊЕГА. ПАМЕТНИЈИ ЗА 10 КЛАСА.