Цијене иду у небо неоправдано, шта раде инспекције?!

Трговци у Републици Српској кажњени су због маржи са 433.000 КМ. У којој мјери инспекција може утицати на смањење инфлације и крајњу заштиту потрошача?

Република Српска 07.09.2022 | 20:02
Цијене иду у небо неоправдано, шта раде инспекције?!

Цијене у маркетима задају главобоље грађанима. Поскупљења се нижу. Да ли су оправдана или не утврђује инспекција, која ове године има пуне руке посла. Републички Инспекторат је од марта извршио контролу у 100 продајних објеката.

"Укупно је контролисано од стране републичке тржишне инспекције око 100 трговачких центара и мањих маркета-трговина. Од чега је 50 контрола било неуредно, гдје је издато 100 прекршајних налога у вриједности од 459.800,00 КМ, од тога је за прекорачење Уредбе о ограничењу маржи било 60 прекршајних налога у вриједности од 433.000,00 КМ, а 34 прекршајна налога у вриједности од 18.400,00КМ издата су по неком другом основу за прекршај, а најчешће је то био проблем неистицања и неслагања цијена", наводе из Инспекората Републике Српске.

Потрошачи, који пуне трговачке касе, подржавају сваки вид контроле.

Надлежни органи не би требало ни да излазе из тржних центара и маркета, с обзиром на то колико поштују, односно не поштују наведену уредбу, наводе у Удружењу потрошача Звоно из Бијељине.

“Пракса је таква отприлике да код нас кад би имали за сваки трговачки центар или радњу или бензинску пумпу по једног инспектора, мислим да би опет било проблема. Опет се понавља, иако су прије мјесец дана били изложени контроли.”, каже Јован Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине.

За потрошаче би дјелотворнија од новчане казне била забрана рада на одређени период за трговце који крше Уредбу о ограничењу марже, каже Василић и додаје:

“ Трговци и једни и други укалкулишу они у те своје цијене казне, казне су какве јесу за некога велике за некога мале.”

Економиста Алекса Милојевћ, каже да је покушај државе да инфлацију обузда инспекцијама  апслутно варање народа и води само увећању инфлације у будућности.

Милојевић објашњава на који начин се може сузбити галопирајућа инфлација.

“Инфлација се гаси робама или властититом производњом или из властитих робних резерви. Пошто немамо својих роба, већ је сва роба из увоза, прелиће се инфлација из ЕУ и имаћемо већу него у окружењу.”

Свједоци смо да сваки дан цијене расту, а заштита потрошача је на маргинама. Инспекције су пожељене, међутим економисти и потрошачи, наводе да ће се прави ефекти осјетити тек када профункционише правна држава у којој ће сви поштовати законе, па и трговци.  

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Радо

07.09.2022 18:44

Ове цијене немају смисла каква бре инфлација чист лоповлук.ово хитно треба зауставити шта ће нам власт ако не знају ријешит велики проблем грађана а то је немогућност преживљавања.Не треба нам 100 км већ веће плате и нормалне цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

07.09.2022 18:46

Само забрана рада и новчана казна.... Па поцркашмо више овом нема краја раде шта хоће, коме више вјеровати кад живимо у земљи лажи и превара ... Оваквих чуда нема ни у оној бајци "Алиса у земљи чуда" ово више није нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Б лука

08.09.2022 07:45

Немамо ми ни инспекторе који раде по закону,него одређују драконске казне ситним трговцима,док повлаштене,обиђу,ма какав прекршај направили.

Name

Пен

07.09.2022 18:49

Инспекција је реźимска и корумпирана . Инспектори морају донијети својим шефовима већински колач. Како онда да идемо напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.09.2022 20:38

Нема нама напред с оваквом памећу

Name

Али

07.09.2022 19:11

Инспекције ревизори сви у длузби лопова лопови заробили дрзаву пљацка стољеца лопови изнад закона харце се бахате тросе узивају у створеном царству тојест у Урусеном систему!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

07.09.2022 19:38

Инспекција нема горива за ауто а немају ни аута . По цетверо се возе у једном ауту. Инспектори на најнозим гранама . Мало их је и лосе плацени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

07.09.2022 21:17

Инспекција ради за себе и тајкуне. Ту службу треба укинути. А овај што пише да инспекција нема аута, нема горива.... Нека да отказ, има ко хоће радити. Колико узимате мита добро је да ишта имате, мислим на службена аута, а приватно имате много више. Немојте лагати, зна народ, не живите у Бангладешу, видимо вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микало

08.09.2022 05:11

Инспекција на Палама је спала на те гране да дзаба и лубеницу узимају и не плате ето то је наса инспекција и ста они да утврде . Зими има цијела породица зимске јакне зависи све гдје се намјере али све им је гратис и газде настављају са радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

08.09.2022 06:37

Немојте их казњавати, молим вас. Цим њих казните они нама јос висе дигну цијене. Све ми платимо опет. Једино рјесење је да их затворите, па изволите.

ОДГОВОРИТЕ