Ова зима ће бити хладна, а следећа ће бити поларна

Нисам могао све да видим од излагања Путина, али ја бих то дефинисао на следећи начин. Ова зима ће за све нас бити веома хладна, а ако сте пажљиво слушали, следећа ће бити поларна за целу Европу", нагласио је Вучић.

Србија 07.09.2022 | 14:34
Ова зима ће бити хладна, а следећа ће бити поларна

Ова зима ће за све нас бити веома хладна, а ако сте пажљиво слушали председника Русије Владимира Путина, следећа ће бити поларна за целу Европу, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за штампу са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, на питање како тумачи јутрошњи говор председника Русије, који је упозорио да Европу и свет очекује катастрофа, и како може то да се одрази на нашу земљу, рекао да није стигао да види цело излагање, али да све очекује хладна зима.

Морамо доносити тешке одлуке, али најбоље да рат заврши

- Вучић је рекао да су четири, од пет мера за решење кризе, које је најавила Европска комисија, добре, да ћемо и ми морати да штедимо и да доносимо тешке одлуке, јер јесен и зима неће бити лаке, али и истакао да би најбоље било да се рат у Украјини заврши компромисом, али да у то лицно не верује.

На питање у вези са најавом председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о нових пет мера за решење кризе, Вучић је на конференцији за новианре са турским председником Реџепом Таипом Ердоганом приметио да је "у моди" да сви нападају ЕУ, али да су четири мере разумне и добре, док пету, која се односи на ограничење цена руског гаса, не разуме.

Вучић је рекао да ће Србија настојати да спроведе мере штедње ЕУ и о њима разговарати са Европљанима.

Рекао је да земље чланице ''Отвореног Балкана'' раде на заједничком писму Европској комисији, у којем би тражиле помоћ за увоз електричне енергије за зиму.

"Али, да видимо шта од мера ми морамо да преузмемо, јер ако цела ЕУ предузима мере штедње, ми не можемо да се понашамо као распикуће и да се правимо да се ништа не дешава око нас. Верујем да ћемо морати да доносимо много важних одлука, јер ни јесен неће бити лака, а зима ће бити још тежа", рекао је Вучић.

Подсетио је да су му се многи смејали када је у мају и јуну говорио о долазећој кризи, те да се сада види да је куповина резерви гаса почетком лета била спас, јер би у супротном сада имали катастофу.

Добро је, каже, што је Србија тада потписала анекс уговора за гас са Русијом, што је изградила гасовод, без којег сада не бисмо имали гас, а имали бисмо искључења струје од по осам до 12 сати.

"Много је тежак период за све нас, али видим да се Европа озбиљно спрема. А, најбоље би било да се прекине рат и да обе стране теже ка компромисном решењу", рекао је Вучић.

Указао је, међутим, да је и сам свестан да није могуће да се то деси.

"Добро знам шта се одвија, ко колико жели нечији пораз, а не баланс снага или компромисно решење", нагласио је председник Србије.

Односи Србије и Турске најбољи до сада

Он се захвалио Ердогану што је посетио Србију.

"За нас је то увек велика част и посебна привилегија. Верујем да смо резулатима показали да смо односе подигли на веома висок ниво, највиши у савременој историји".

Како је казао, "успели смо да трговинску размену са нивоа испод једне милијарде подигнемо на готово две ипо, са великим скоком ове године. Верујем да смо на добром путу да трговинска размена достигне пет милијарди евра".

Вучић је истакао да је било речи и у стабилности у региону, рату у Украјини, трилатерном сусрета између Турске, БиХ и Србије.

(БН/Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Оракле

07.09.2022 12:56

Рат у Украјини треба да се заврси одмах након распада ЕУ. ЕУ висе није економски него војни систем - оно цему вец слузи нато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

07.09.2022 13:24

Људи зивило се и прије без руског гаса каква помпа сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

07.09.2022 18:18

Некад се живјело и без ел.енергије,љекова, аутомобила итд.

Name

Ајдеее

07.09.2022 13:32

Како да буде хладна кад имам 20 дн суме струје у изобиљу меса млијека јос кад би нам ти уплатио сто користис ходропотенцијал на дрини,сто ниси годинама гдје би нам био крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.09.2022 13:46

Бојим.се да следећа зима не буде поларна за цео свет.

Name

Ник

07.09.2022 13:53

Пазите ви да не би молили бога сви да је доцекамо ,поларну или не...само ви Путка нервирајте,па цемо мозда сањати и поларну:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

07.09.2022 14:01

Играли се се са ватром, Путин је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирна

07.09.2022 14:28

Ма ста прицате ви политицари висе,пласите народ,правите пометњу у сваком сегменту зивота ?!!Као ви знате ксква це зима бити,а реално за тако размисљање и говор нема ни трун упориста.У Републици Српској милион метара дрва у палетама стоји исцијепано и цека да се извезе у Еу?!!Умијесто да се по нормалним цијенама прода насим градјанима...Не лазите висе народ.

Name

Ре

07.09.2022 14:29

Ста је Путин,унистит це Русију и беда постати.ЕУ је увозила само 40% гаса и 30% нафте.Норвеска и друге земље то надокнадјују а ЕУ уводи нове системе.Притрпит це се ЕУ ове зиме тако је то у транзицији али никад висе овисни и уцјењивани од Русије.Путин це а вец је увео Русију у изолацију и беду за сва времена.Вец су јадни и немоцни постали,увозе гранате из С.Кореје и дронове из Ирана,ето нашто спадоше ?.

Name

Јеца

07.09.2022 14:09

Зар је могуце у земљи која је економски тигар.Јос једна у низу трагикокомицних изјава Алексндра великог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ре

07.09.2022 14:49

Е ти знас одакле ста увозе и јесули биједа веце биједе нема од нас нити це бити гледај своја посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

08.09.2022 03:20

Али економски мачић са тобом на челу ће и то преживјети. Можда. До марта ће ти требати 2 милијарде Евра само за струју, коју си могао сам произвести да ти твоје незналице нису упропастиле ЕПС. Твоји људи, па нема казни, само ново радно мјесто гдје не може баш толико да зезну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

08.09.2022 06:14

Код нас и сецера и млијека и струје.Ниста не приговарам Вуцицу,јос увијек је најбољи меду онима који су у понуди у СРБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.09.2022 07:47

Недавно си говорио да нема кризе, да си ти обезбједио довољно гаса, и ста сад? Кога сад леватиш.

ОДГОВОРИТЕ