Полицајци и кавчани имали чет групу за шверц цигарета

Подгорички портал Либертас објелоданио је данас још један извештај Еуропола из којег произлази да су полицајци Љубо Миловић, који је у затвору, и Петар Лазовић, који се налази у бјекству, дубоко инволвирани у криминалну активност кријумчарења цигарета.

Свијет 05.09.2022 | 20:13
Полицајци и кавчани имали чет групу за шверц цигарета

Наводи се да је у извјештају Еуропола, достављеном још 16. јула 2021. године црногорском Специјалном државном тужилаштву, стоји да су 2. фебруара 2021. године Скај корисници Петар Лазовић и Љубо Миловић креирали “чет групу” са корисником Тот и да је та група “креирана искључиво у криминалне сврхе кријумчарења цигарета”.

– Лазовић и Миловић су дубоко инволвирани у ову криминалну активност и постоје на стотине порука везаних за ову криминалну активност. Овај чет је само примјер који осликава њихов начин рада (модус операнди). Уколико би Црна Гора била заинтересована за предузимање истраге у вези са кријумчарењем цигарета, молимо пошаљите Европолу захтјев за добијање необрађених података – пише у извјештају у који је портал Либертас имао увид.

Портал, додаје се, није успио да сазна да ли је неко од црногорских надлежних органа послао захтјев за добијање и података које Европол није обрадио и да ли су их добили.

Бивши главни специјални тужилац, Миливоје Катнић, након што је од Европола, 16. јула 2021. године, добио извештај у којем су га из те европске Агенције за спровођење закона обавестили да су полицајци Лазовић и Миловић припадници организованог криминалног клана Кавач и да би истрага усмерена на њих требало да буде приоритет број један црногорске полиције, 14. септембра 2021. године је, у име Специјалног државног тужилаштва, тражио од Европола да му помогну и пошаљу још података.

– Према до сада прикупљеним подацима, постоји основ сумње да су полицијски службеници Лазовић Петар и Миловић Љубо прихватили чланство у криминалној организацији коју су организовали Кашћелан Слободан и чији су припадници Звицер Радоје и друга лица – пише у замолници коју је Катнић послао Европолу, пренео је портал подгоричких Вијести.

У истом документу, наводи се, стоји и да СДТ спроводи извиђај, због постојања основа сумње да су одређени полицијски службеници у претходном периоду постали припадници криминалне организације Кавач, која је деловала на територији Црне Горе и више других европских земаља и против којих се пред СДТ спроводи истрага у више кривичних предмета због постојања основане сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, тешко убиство, убиство и других кривичних дела.

Европол је одговорио на Катнићев захтев, али је специјални тужилац Саша Чађеновић, 20. јануара 2022. године, одлучио да “нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица за било које кривично дјело за које се гоњење предузима по службеној дужности”.

Након што је Либертас у мају ове године објавио само дио налаза Европола, Катнић је јавно устврдио да је “Петар Лазовић био на тајном задатку и да је поступао у складу са законом и овлашћењима и да је о свим радњама правовремено обавјештавао претпостављене”.

(Тањуг   Фото: Сцреенсхот/Либертас/СКY апликација, Принтсцреен) 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

05.09.2022 20:20

Ухапсити прво тужиоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

06.09.2022 09:54

Сад је све јасно откуд нарко бообy у Бања луци И ко И'м је давао подршку И заститу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

06.09.2022 11:44

Организатор криминала и трговине цигаретама и дрогом је г. Мило Ђукановић а да се то код народа замагли је ширио пројекат црногорског шовинизма до српског народа и србофобије у чему је са својим ДПС-ом био велемајстор. Значи тога диктатора стрпати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ