Најнижа вриједност евра у задње двије деценије

У протеклих 20 година Евро је пао на најнижи ниво због забринутости у Европи око снадбијевања енергијом и економског раста, док је долар остао јак у односу на главне конкуренте.

Република Српска 04.09.2022 | 20:22
Најнижа вриједност евра у задње двије деценије

Док једни економски аналитичари истичу да нам предстоји највећа инфлација у историји, други кажу да ситуација ипак није толико драматична и даће се евро убрзо вратити. 

Евро је достигао вриједност од 0,99 долара што је најнижа вриједност у посљедње двије деценије. Економски аналитичар Славиша Раковић каже да није ријеч о некој драматичној промјени, која се односи на велику примарну емисију евра и долара у читавом свијету гдје је на прве назнаке инфлације Амерички ФЕД повукао потез са дизањем каматних стопа, док Европска централна банка није. 

„Углавном евро осцилује око оне осе која му је на почетку постављена, као и што се наши гледаоци сјећају долара, који је када гледамо према марки, у распону од 1,6 до 2,4 марке се кретао и то су те границе. Ако гледате ове макроекономисте који воде провреде, никоме није стало да се тај тренд настави и разним мјерама то може да се примири, па чак у будућности може да додђе до преокрета, да евро почне да јача“, каже економиста Славиша Раковић.

Са Раковићем се слаже и економски аналитичар Адмир Чавалић  који сматра да ће се вриједност Евра врло брзо вратити и да је ријеч о притиску на Европску унију да подигне каматне стопе.

„ Већ се то дешава, неке банке су нас и изненадиле мало су и пораниле по том питању. Ту могуће проблеме могу имати сви они корисници кредита са промјењивом каматном стопом , одређена правна лица која су кредитно оптерећена. Али, генерално то не треба посматрати тако лоше, то је једна мјера против инфлације , ако можете уштедити да н томе даће бити јефтинији финални производ и услуге, а са друге стране мало скупљи ваш кредит који отплаћуејте, мислим да ћете бити  на истом“, сматра Чавалић.

За разлику од Раковића и Чавалића економски аналитичар Алекса Милојевић каже да нам  према истраживањима стручњака  предстоји највећа свјетска економска криза у историји, гдје ће друштвени производ бити умањен за чак 60 одсто, гдје ће валутни поремећаји бити огромни, а да ће Евро нестати и долар изгубити на вриједности. 

„Када је у питању наше искуство са валутним одбором који је највећа монетарна превара, гдје је новац задржанавриједност, ми имамо вриједност новца из 97 године на 1,95 за Евро, а од тада су се догогиле ужасне економске несреће губици, дефицити и дугови а новац стабилан, што јеекономска лаж и немогуће. И пошто се економски закон не може поништити он се мора показати, значи може власт једно одређено вријеме може да задржи вриједност новца, али на крају он мора да се покаже, а то значи да ће убрзо 100 марака вриједити 50 марака, да ће се дупло мање робе моћжи купити за новац и да ће сиромаштво порасти за два пута“, истиче економиста Алекса Милојевић.

Са позитивен стране процјене аналитичара су да овакав однос евра и долара погодује извозу роба из Европе на Америчко тржиште, док са негативне стране посматрано са становишта ратних дешавања, инфлација је неизоставан дио наше будућности.

(БН/ фото: Илустрација/ адмиралмаркетс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рубља најјаца на планети

04.09.2022 20:36

Порасла за неколико мјесеци 20%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2022 05:19

Хахахахаха, а не мозес за њу ни банане у москви да купис....

Name

ре

05.09.2022 07:09

у русију и зарадјуј рубље, а не у Њемацку

Name

Русија само у јуну

04.09.2022 20:38

Зарадила скоро 100 милијарди за енергенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

05.09.2022 03:01

Евро пада јер га стампају, тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имају проблем

05.09.2022 07:13

Као наркомафија.

Name

неко

05.09.2022 06:11

падају ли рате које су везане за еуро? нисам упуцен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Привидја се

05.09.2022 07:17

И то је све.

Name

Ево

05.09.2022 06:20

Доброг изговора којим би ова власт опрсвдала плацку сопственог народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

05.09.2022 06:42

Рубља ојачала а и долар, евро пада, мислим да је јасно коме рат у Украјини одговара а коме не.

ОДГОВОРИТЕ