Зашто власт не препише позитивне прописе из Србије?!

Он сматра да је потребно преписати позитивна рјешења из Србије која су регулисала ову област.

Република Српска 04.09.2022 | 20:05
Зашто власт не препише позитивне прописе из Србије?!

- Пракса ове власти да локалне заједнице у Републици Српској дијели на подобне и неподобне, на плаве и црвене, мора престати, поручио је  Маринко Божовић, начелник источне Илиџе и носилац листе СДС за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице 8.

Он је казао да се приоритети приликом расподјеле средстава локалним заједницама са републичког нивоа требају правити на основу ефеката који ће направити за становнике, а не на основу партијских књижица.

„Као начелник општине Источна Илиџа сам се сусрео са много нелогичности, проблема и ствари које су лоше законски дефинисане и које је потребно промијенити да би Српска била боља и праведнија. То је оно за шта ћу се ја и СДС залагати након побједе на изборима“, навео је Божовић. 

Он је поручио да локалним заједницама мора вратити много већи дио новца који држава на разне начине прикупи на њиховој територији. 

„На основу промета предузећа у Источној Илиџи по основу ПДВ у буџете на ентитетском и државном нивоу  слило се преко 80 милиона КМ.  Од тог износа општина добије само два ипо милиона. Такав принцип треба промијенити када је у питању не само коефицијент ПДВ, него и расподјела процента пореза на лична примања и пореза на добит“, казао је Божовић.

Он сматра да је потребно преписати позитивна рјешења из Србије која су регулисала ову област.

„ У Србији се тако 75 одсто средстава која се убирају на основу пореза на лична примања враћа локалној заједници, док у Српској имамо обрнуту ситуацију гдје локална заједница добија свега 25 одсто“, указао је Божовић.

Слађана Јашаревић, кандидат СДС за посланика у НСРС из ИЈ8, је поручила да да Републици Српској нико не може ништа ако буде економски јака и ако буде сачувала своје становништво.

„Имамо ресурсе али они који располажу њима то не раде у користи свих нас. Српска и њени становници би могла да живе много боље да се ти ресурси не распарчавају и предају богатим фамилијама“ , напомиње Јашаревић.

Она истиче да стварање друштва са оволико друштвене неправде није била идеја људи који су кренули у стварање Републике Српске.

„Нико никоме не смије бити слуга. Свака породица у овој земљи мора бити испоштована колико ради и привређује“, каже Јашаревић.  

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

04.09.2022 18:48

Пола њих су дислексицари, не цитају документе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

04.09.2022 18:52

Је сада добро ... Сада морамо радити ... На формату једне странке ... СНСД це вјероватно остати ... А опозиција је функционална и мора на рад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тек

04.09.2022 20:00

Толико ...

Name

Татар

04.09.2022 20:22

Када би они то урадили врло брзо би се стање променило људи би се окренули животу а власт не би била у ситуацији да ствара овиснике.

Name

&&&€€

04.09.2022 19:30

О чему ви причате каква власт они гледају себе и своју породицу. А народ је луд. Или смо ми луди сто не вјерујемо овим гадовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опен Септембар - 1

04.09.2022 20:20

Нова предизборна кампања у БиХ, односно у Републици Српској и званично је почела, иако је у суштини само наставак оних из претходних година када су политичари тражили подршку међу народом за функције на локалном те републичком и нивоу заједничких институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опен Септембар - 3

04.09.2022 20:21

Политички противници користиће сваку прилику да једни другима помрсе планове и превуку већину бирача на своју страну, а да при томе и не бирају средства. Ипак, двије ствари морају да имају на уму 24 часа - да нема игре са Српском и да народ све памти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опен Септембер -4

04.09.2022 20:21

Превише предизборних обећања остало је само обећање. Заборављено када је послужило сврхи те евентуално остављено као џокер у рукаву за дане кад крену у нови лов на гласове. Превише пута су се политичари немилосрдно поиграли са обичним народом у чијим је редовима све више оних који једва спајају крај с крајем, иако многи с домаће политичке сцене тврде другачије и покушавају да и њих увјере да то није тако. Умјесто тога морају да раде све што је у њиховој моћи како би обезбиједили бољи живот свим становницима у овој земљи. То је обавеза свих садашњих политичких представника на свим нивоима власти, а тим морају да се воде и сви који су добили зелено свјетло за учешће на предстојећим изборима и који стварно желе да поправљају стање, а не само да понешто зараде. Ситуација, генерално у БиХ, није добра. Политичке игре су узеле маха, као и борба за личне циљеве са руководећих позиција, а уз све то и друго што смо у мјесецима иза нас могли гледати на домаћој политичкој сцени, не иде нам у прилог ни глобално одмјеравање снага. Све у свему, борба за бољи живот, стабилнију Републику Српску и БиХ те мир биће тешка још неко вријеме. И ту нема мјеста за испразна обећања и скупљање јефтиних политичких поена. Једноставно нема. Не смије бити јер овај народ, који још себе види под овим дијелом неба, то није заслужио. Предизборна кампања требало би да буде арена за одмјеравање снага на реалним основама и причи коју је могуће спровести у дјело, а не лажним обећањима. До изборног дана остало је мало мање од мјесец. Тог 2. октобра, до поноћи, требало би да буде познат барем први прелиминарни резултат воље бирача. Коме више, а коме мање вјерују. Међутим, све и један кандидат који добије довољну подршку и домогне се на крају столице коју је нациљао мора бити свјестан одговорности коју су му, гласајући за њега, повјерили суграђани и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борко

04.09.2022 20:49

Вучић заиста отвара фабрике док их додик зарвара. Додик осим сто затвра он распродаје ресурсе Републике Српске. Мирко једини мозе на искустово да преузиме Вучићеву политику запосљавања и доводјења инвеститора. Не заборавимо да је Мирко био најбољи министар. Један од најмудријх политичара у насој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

04.09.2022 22:53

Овај цовјек це бити маестралан као српски цлан Предсједниства Босне и Херцеговине! Цовјек је свјестан да је Србин, али сто тако је свјестан да србовање не храни гладног нити лијеци болесног. Мирко, са Тобом до конацне побједе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

05.09.2022 11:13

Миркане дошло је твоје вријеме.Твоја странка тј СДС је МАЈКА Републике Српске то ми Борци врло добро знамо. Гласови наши биће твоји. Занас не постоје они који су напустили Мајку Р,Српску. Неки од њих су Стевандић, Чавић,Тадић,Шешић и многи други како их ми већ зовемо ПАПЦИ. Велики поздрав Мирку Шаровићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не исплати се

05.09.2022 17:05

На лицној основи.

ОДГОВОРИТЕ